Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Diskutē par topošo sporta halli

Līga Vīksna

2015. gada 3. jūlijs 00:00

1863

Modris Lazdekalns: “Varam būt unikāli ar vieglatlētikas apli, kāda citās hallēs mūsu pusē nav.”

Alūksnes novada dome šobrīd apspriež darba uzdevumu iecerētajai Alūksnes sporta halles būvniecībai. Jaunajā projektā akcents būs vieglatlētikai, kas pirms trim gadiem tapušajā projektā vispār bija aizmirsta.
Par galvenajiem projektēšanas nosacījumiem sporta halles būvprojekta izstrādei Alūksnes novada domē diskutēja gan jūnija kultūras, izglītības un sporta komitejas sēdē, gan tautsaimniecības komitejas sēdē.

Pēc pieredzes uz Valgu
Šobrīd tiek apspriests variants zemes gabalā Lielā Ezera ielā 24 demontēt ne tikai esošo sporta skolas ēku, bet arī Alūksnes pilsētas sākumskolas mazo korpusu un jaunās būves apjomā integrēt, nevis nojaukt esošo Alūksnes pilsētas bibliotēkas ēku, iekļaujot to sporta halles kompleksā un izvietojot tur, piemēram, halles administrācijas telpas. Savukārt bibliotēku pārvietotu uz citām telpām pilsētā.
Alūksnes novada domes projektu koordinatore Anda Lejasblusa norāda, ka deputātiem tika nosūtīti caurskatīšanai galvenie projektēšanas nosacījumi, dodot iespēju izteikt viedokļus. Daudz priekšlikumu un konstruktīvus izteicis deputāts Modris Lazdekalns. Viņš arī devies līdzi pašvaldības pārstāvjiem pieredzes apmaiņas braucienā uz Igauniju, lai izzinātu Valgas sporta halles tapšanas pieredzi. No tās arī aizgūta ideja par to, kādas telpas vēlētos Alūksnes sporta hallē. Pirms trim gadiem Alūksnes novada domē jau tika izstrādāts Alūksnes sporta halles projekts, bet tajā nebija paredzēta vieta vieglatlētikas nodarbībām. Jaunajā projektā vieglatlētikas sektors būs, turklāt ieņems nozīmīgu lomu. M.Lazdekalns uzskata – tieši ar vieglatlētiku Alūksne var atšķirties starp šā reģiona sporta hallēm.

Vajag 200 metru celiņu
“No kolēģiem Valgā uzzinājām, ko viņi šodien darītu citādāk, ja būtu jābūvē sporta halle. Viņi atzina, ka veidotu 200 metru vieglatlētikas celiņu apkārtmēru, nevis 170 metrus.  Pieredzes apmaiņā apmeklējām arī Talsu 2.vidusskolas sporta halli, kurā ir taisnie skrejceliņi, kas arī nav ērti un atbilstoši, it īpaši garajām distancēm. Mēs vieglatlētikas celiņu sākotnēji bijām iecerējuši līdz 170 metriem, bet labāk būtu, ja varētu iekļaut 200 metrus, lai gan vieta šajā zemes gabalā ir ļoti ierobežota. Alūksnes sporta halli gribam projektēt tādu, lai ar iespējām un nodrošinājumu vieglatlētikā tā atšķirtos gan no esošajām Alūksnes novada sporta zālēm Māriņkalnā, Liepnā, ģimnāzijā, gan no kaimiņu novadu sporta hallēm,” skaidro A.Lejasblusa.
Primārais mērķis Alūksnes sporta hallei būtu nodrošināt Alūksnes Bērnu un jaunatnes sporta skolas un Alūksnes pilsētas sākumskolas audzēkņu sportisko aktivitāšu norisi, kā arī novada sporta klubu un iedzīvotāju sportiskās aktivitātes.

Unikālais – vieglatlētikas aplis
M.Lazdekalns uzsver, ka jau sākumā ir svarīgi formulēt, kam primāri jaunā halle būs paredzēta: visu vajadzībām, skolu audzēkņiem, politiskajām ambīcijām vai tikai tādēļ, lai būtu sporta halle? “Mēs zinām, ka pirmais projekts nav izdevies – no tā vajadzētu mācīties. Vai mēs gribam būt kā visi vai tomēr unikāli? Sporta hallē varam būt unikāli ar vieglatlētikas apli, kāda citās hallēs mūsu pusē nav,” ir pārliecināts M.Lazdekalns.
Viņš atgādina, ka pirms gada pašvaldība lēma par novadā prioritāri atbalstāmajiem sporta veidiem, starp tiem bija arī vieglatlētika. “Ierosinu šobrīd plānoto četru vieglatlētikas celiņu vietā paredzēt sešus, jo jāņem vērā, ka apļa vidusdaļa īpašā seguma dēļ būs pieejama tikai ar speciāliem apaviem. Šajā pusē Daugavai nav sporta zāļu ar tādu vieglatlētikas apli, tādēļ īpaši ziemā mēs ar to piesaistītu cilvēku masu. Valgā atzina - šodien nožēlo to, ka toreiz nespēja politiski vienoties par atbilstošu vieglatlētikas apli. Mums nevajadzētu pieļaut to pašu kļūdu,” saka M.Lazdekalns.

Vajag arī naktsmītnes
M.Lazdekalns rosina aizdomāties arī par pārējo esošo sporta zāļu noslogojumu, kad uzbūvēs jauno, un to, lai no sportistu garderobēm būtu tiešā izeja uz zāli un nevajadzētu iet caur koplietošanas gaiteņiem.
“Šobrīd hallē paredzēta vieta aerobikas zālei, bet rosinu to definēt kā vingrošanas zāli - vingrošana ir pamats visam, jo veido stāju, fizisko veselību. Uzskatu, ka sporta klubiem hallē vajag paredzēt vienu kopīgu telpu, nevis katram atsevišķas, jo nebūs tik daudz vietas un kurš tad paliks bešā? Ja vieta atļauj, hallē vajadzētu atrast vietu vismaz dažām naktsmītnēm, kur būtu iespēja vajadzības gadījumā pārnakšņot, piemēram, audzēkņiem, kuri nav alūksnieši. Savukārt ārā tomēr būtu jāparedz vieta svaiga gaisa nodarbībām, bet vietu autotransporta izvietošanai rast kaut kur tuvumā, nevis tieši blakus hallei,” rosina M.Lazdekalns.

Vajag atšķirties!
Deputāte Jana Zilkalne uzteic, ka šoreiz, atšķirībā no pirmā halles projekta tapšanas gaitas, tika organizēta plaša diskusija, pieaicinot arī sporta klubu pārstāvjus, izrunājot un iekļaujot visas vajadzības. Deputāts Ainars Melders savukārt uzteic M.Lazdekalnu par daudzajiem konstruktīvajiem ieteikumiem. Arī A.Melderu interesē, vai hallē tiks paredzētas telpas sportistu un nometņu dalībnieku izmitināšanai, bet vietas trūkuma dēļ tas nav gan paredzēts. Komitejā izskanēja, ka nakšņošanai piemērotas telpas ir netālu esošajā ģimnāzijas internātā. “Kāda jēga tad halli būvēt? Piemēram, blakus esošajos Rugājos ir sporta halle ar iespēju nakšņot netālu esošajā internātā. Kādēļ mums būvēt kaut ko tādu pašu? Vajag atšķirties! Basketbolam un volejbolam nevajag 2 x1 zāli – kas tās apmeklēs?” uzskata A.Melders. Viņš arī atgādina, ka pirms vairākiem gadiem Nacionālie Bruņotie Spēki solīja Alūksnē būvēt sporta halli, bet solījumu neīstenoja, kā rezultātā kaimiņos zāles sabūvēja, bet Alūksne palika bešā.
Deputāts Guntars Švolmanis uzskata – ar uzņēmējdarbību jānodarbojas uzņēmējiem, piedāvājot viesnīcu pakalpojumus. “Ja grib būt veiksmīgs jebkurā jomā, tad ar kaut ko ir jāatšķiras,” saka G.Švolmanis.

Jābūt aizrautīgiem treneriem
Deputāts Laimonis Sīpols pauž, ka šobrīd nav radīta pienācīga infrastruktūra, lai uzņēmējdarbību attīstītu, jo lielai viesnīcai Alūksnē nebūtu regulāra noslogojuma. Viņš rosina halli būvēt kārtīgu, bet citā vietā, ja esošā vieta ir ierobežota. Domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers atzīst – pašvaldībai nav brīvas zemes citur šādam mērķim. Viņš uzskata, ka gultas vietas jaunajā hallē nav pieļaujamas, jo “gultas vietas pa lēto grauj komercdarbību”, bet skrejceliņam ārā vietas nebūšot. “Sporta halli primāri vajag izglītības iestādēm, bet arī pārējā sabiedrības daļa ļoti gaida šo zāli, lai izmantotu pēcpusdienās un vakara stundās, tādēļ kopumā halli būvēsim visam novadam,” skaidro Dz.Adlers. Viņš vērš sporta skolas uzmanību uz to, ka bērni bieži vien sporta skolu apmeklē nevis sporta veida, bet pedagoga dēļ, ja viņš spēj bērnus aizraut, piesaistīt un sasniegt labus rezultātus. “Šādiem pedagogiem jābūt, īpaši vieglatlētikā, jābūt atbilstošam atalgojumam, lai halle tiktu piepildīta, jo tās uzturēšanas izmaksas būs divas trīs reizes lielākas nekā šobrīd sporta skolai, bet, lai to vispār uzbūvētu, vajadzēs aptuveni 6 miljonus eiro. Ja nebūs aizrautīgu cilvēku – nav jēgas halli būvēt,” domā Dz.Adlers.

Kur izvietot bibliotēku?
Ja tiks rasts finansējums un sporta halles būvniecība sāksies, aktualizēsies jautājums, kur izvietot Alūksnes pilsētas bibliotēku un Dzimtsarakstu nodaļu. Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins atzīst – ir pārrunāti vairāki varianti, piemēram, izveidot  pastāvīgas telpas Ojāra Vācieša ielā 2a blakus Alūksnes mākslas skolai, bet pagaidu variantā izmitināt to administratīvās ēkas lielajā zālē.
Alūksnes pilsētas sākumskolas direktore Uva Grencione rosina domāt kontekstā, aptverot arī jautājumus par to, no kādiem līdzekļiem halli varētu būvēt un pēc tam uzturēt. “Sporta halli noteikti vajag, bet viss jāvērtē kontekstā. Ja nojauks sākumskolas mazo korpusu, skolā paliks apmēram uz pusi mazāk skolēnu – tikai 200. Ja daļa sākumskolēnu tiktu izvietoti vidusskolas telpās, kas notiks ar tās izglītības iestādes sporta zāli un ģimnāziju perspektīvā?” rosina aizdomāties U.Grencione.
Atbalstot M.Lazdekalna priekšlikumus un iekļaujot tos darba uzdevumā, tautsaimniecības komitejā nolēma gatavot dokumentāciju iepirkuma izsludināšanai sporta halles tehniskā projekta izstrādei.

Kategorijas