Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Simone” kļūst par stabilu uzņēmumu

Līga Vīksna

2015. gada 3. jūlijs 00:00

1124

Mārtiņš Kaļva: “Mans mērķis šajā amatā ir strādāt tā, lai maksimāli uzlabotu esošo sistēmu un siltumenerģijas tarifu alūksniešiem varētu samazināt.”

Jūlijā apritēs gads, kopš Alūksnes novada pašvaldības akciju sabiedrību “Simone” vada balvenietis Mārtiņš Kaļva. Gada laikā viņš izzinājis uzņēmuma darbību, alūksniešu paradumus, bet līdz ar jauno apkures sezonu vēlas modernizēt siltumenerģijas skaitītāju datu nolasīšanas sistēmu.
Datu bāzē “Lursoft” pieejamā informācija liecina, ka “Simones” pamatkapitāls ir 3 155 875 eiro.  Neto apgrozījums no siltumenerģijas ražošanas pērn bijis 993 149 eiro, kas, salīdzinot ar 2013.gadu, palielinājies par 15 783 eiro. Ieņēmumi no siltumenerģijas pārdošanas palielinājušies  par 1,6 procentiem, jo 2014.gadā siltumenerģija pārdota par 274 megavatstundām vairāk nekā 2013.gadā.

Nomainīti 70 procenti cauruļvadu
Pārdotās siltumenerģijas ražošanas izmaksas pērn bijušas 944 392 eiro - salīdzinot ar 2013.gadu, tās ir palielinājušās par 101 504 eiro. Šo palielinājumu galvenokārt nosaka investēto pamatlīdzekļu nolietojums, kas esot palielinājies par 289 848 eiro attiecībā pret 2013.gadu. Lielāko izmaksu sadaļu veido kurināmā iegāde, bet kopumā izmaksas gan samazinājušās par 52 835 eiro, jo kopš 2014.gada oktobra ir samazinājusies cena par vienu saražotu megavatstundu un likvidētas divas mazās katlumājas - Rīgas ielā 3 un Kārklu ielā 5, kurās tika darbināti apkures katli ar zemu efektivitāti. Savukārt materiālu un remontu izmaksas salīdzinājumā ar 2013.gadu ir palielinājušās par 1038 eiro.
2013.gada decembrī “Simone” pabeidza īstenot Kohēzijas fonda projektus „Siltumtrašu rekonstrukcija un jaunu siltumtrašu izbūve Alūksnē” un „Katlumāju darbības optimizācija un energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnē”, kas ļauj veikt siltumapgādi Alūksnē no vienas Parka ielas katlumājas. Realizētie projekti ļāvuši optimizēt uzņēmuma darbību, paātrināt informācijas apriti starp darbiniekiem, uzlabot sistēmas drošību, kas nepieciešama ne tikai ražošanā, bet arī pārvadē. Kopumā pēdējo piecu gadu laikā nomainīti aptuveni 70 procenti visu cauruļvadu.

Gadu beidz ar zaudējumiem
Ir izbūvēti jauni siltumtrašu atzari, kas dod plašāku iespēju jauniem klientiem pieslēgties centralizētajai siltumapgādei: Tirgotāju iela 8, Brūža iela 6, Brūža iela 7, Vidus iela 1, Pils iela 60, Lielā Ezera iela 2. Pērn siltumtrasei pieslēgti jauni patērētāji - SIA “Unisports”, Sociālā dienesta ēka un Alūksnes tautas nams. 2014.gadā “Simone” nav kavējusi savas saistības pret kreditoriem. Pērn decembra beigās “Simonē” strādāja 21 darbinieks.
Tomēr iepriekšējo gadu “Simone” ir noslēgusi ar 58 589 eiro zaudējumiem, ko segs no rezervēm un nākamo gadu peļņas. M.Kaļva zaudējumus skaidro ar parādnieku nesamaksātajiem rēķiniem “Simonei” par piegādāto siltumenerģiju. “Esam uzsākuši cītīgu darbu pie parādu piedziņas gadījumos, kad tos var piedzīt. Kopumā alūksnieši ir ļoti apzinīgi – par to liels prieks, jo maksājumi tiek veikti regulāri. Tie, kuri nemaksā – fiziskās personas, manuprāt, to dara apzināti, tā jau ir profesionālā nemaksāšana, jo viņi komunālos maksājumus neveic arī citiem uzņēmumiem, līdz ar to šiem cilvēkiem tā ir jau sistēma. Šobrīd 10 procenti no “Simones” saražotās un piegādātās siltumenerģijas nav apmaksāti – tas ir uz šo parādnieku sirdsapziņas,” saka M.Kaļva.

Gatavi sniegt padomus
M.Kaļva atzīst, ka pirmais gads “Simones” vadītāja amatā aizritējis diezgan saspringti. “Esam pabeiguši siltumtrašu atzaru rekonstrukciju un veikuši apzaļumošanas darbus. Tas izdarīts gan vietās, kur Alūksnes novada dome rekonstruēja ielas, gan zaļajā zonā. Arī šovasar esam jau atsākuši darbus, nomainot siltumtrašu atzarus, plānojam centrālajai siltumapgādei pieslēgt arī jaunus patērētājus. Pats piedalos dažādās darba sanāksmēs – labprāt arī turpmāk atsaukšos aicinājumiem piedalīties māju iedzīvotāju sapulcēs, lai skaidrotu siltumapgādes jautājumus,” stāsta M.Kaļva. Alūksnē ir mājas, kurās pagrabstāvos siltumapgādes caurules ir liela diametra, bet siltinājums ap tām nolupis, līdz ar to siltuma zudumi ir jau pagrabstāvā, bet iedzīvotāji par to maksā. “Izsakām ieteikumus, kā labāk siltināt, balansēt sistēmu, veidojam arī izmaksu tāmes šādiem siltināšanas darbiem. Būsim priecīgi, ja iedzīvotājiem mūsu padoms noderēs,” saka M.Kaļva.

Būs jauni pieslēgumi
Šovasar siltumtrašu atzaru remontdarbi jau notiek vai tuvākajā laikā tiks uzsākti pie Valsts policijas Alūksnes iecirkņa Baložu bulvārī, Helēnas ielā pie mājas nr. 55/3 un citviet. “Veiksim siltumtrases maiņu Brīvības ielā – kalnā, kur ir daudzdzīvokļu mājas. Tas “Simonei” būs šīsvasaras apjomīgākais projekts. Siltumtrases atzars tiks nomainīts arī Tirgotāju ielā uz daudzdzīvokļu māju nr. 7 pilsētas centrā, līdztekus centralizētajai siltumapgādei pieslēdzot blakus esošās divas mājas Lielā Ezera ielā 6 un 6a. Pērn rudenī pēdējā mirklī pirms Tirgotāju ielas rekonstrukcijas paguvām tur ierīkot jauno atzaru, lai šīs abas mājas varētu pieslēgt siltumam, pretējā gadījumā vēl ilgi to nevarētu izdarīt, jo ieklāja jaunu asfaltu. Jauni pieslēgumi taps arī uz ēku, kur atrodas “LMT centrs”, viesnīcas “Ierullē” ēku, aģentūras “Spodra” ēku,” stāsta M.Kaļva.
Līdztekus tam tiek strādāts pie energoefektivitātes uzlabošanas “Simonē”: apkures temperatūras režīma regulēšanas, caurplūdes un citiem rādītājiem, lai izzinātu, kādos apstākļos kā efektīvāk kurināt. “Iepriekšējā sezonā esam ievākuši daudz datu, kurus tagad apstrādājam, veidojam grafikus. “Simonē” ir veikti lieli ieguldījumi, apgūstot Eiropas fondu līdzekļus katlumājas un siltumtrašu rekonstrukcijā, tādēļ jāstrādā efektīvi, jāievēro ekspluatācijas noteikumi,” viņš saka.

Karstais ūdens būs visu vasaru
Šovasar “Simone” ir gatava karsto ūdeni iedzīvotājiem nodrošināt visu vasaru, nevis kā citus gadus, kad bija ilgstoši tehnoloģiskie pārtraukumi. “Darbu Parka ielas katlumājā vasarās organizējam, vadoties pēc alūksniešu paradumiem. Vislielākais karstā ūdens patēriņš ir rītos no pulksten 7.00 līdz 9.00, vakarpusē no 17.00 līdz 19.00 un vakaros pēc 21.00. Lai gan centralizētās siltumapgādes karstais ūdens izmaksā vismaz uz pusi lētāk, nekā sildot ūdeni ar elektrisko boileru, maz ir cilvēku, kuri no dzīvokļos izvietotajiem boileriem atgriežas pie centralizētās siltumapgādes karstā ūdens. Daudzi iedzīvotāji norāda, ka karstais ūdens pieejams tikai noteiktā laikā vai dienās. Jā, “Simonei” tarifs ir 57 eiro par megavatstundu, bet mums viena kilovatstunda izmaksā 0,05 eiro, savukārt “Latvenergo” piegādātā elektrība maksā 0,17 eiro par kilovatstundu,” saka M.Kaļva.

Jaunums – centralizēta nolasīšana
Līdz jaunajai apkures sezonai šoruden “Simone” vēlas visās daudzdzīvokļu mājās siltumenerģijas skaitītājus aprīkot ar attālinātās nolasīšanas mehānismu, lai skaitītāja rādījumus “Simone” varētu nolasīt attālināti.
“Nebūs jātraucē, lai tiktu pagrabstāvā pie skaitītāja rādījumu nolasīšanas – datorizēti redzēsim temperatūru, caurplūdi, spiedienu, režīmus un pārējos rādījumus. Uzreiz gribu uzsvērt – no “Simones” puses tā nebūs skaitītāja vadība, jo mums nebūs piekļuves vadībai, bet kontrole gan. Tādējādi uzlabosim savu sniegto pakalpojumu servisu, varēsim laikus pamanīt avārijas situācijas, jo sistēmu nemitīgi uzraudzīsim datorizēti. Varēsim redzēt arī negodprātīgas darbības ar siltuma skaitītājiem, jo nav noslēpums, ka ir mājas, kurās viens kaimiņš skaitītāju noregulē uz zemāku temperatūru, pēc laiciņa otrs – uz augstāku, un tā visu laiku,” skaidro M.Kaļva.
Ja kāda māja izteiks vēlēšanos, “Simone” siltuma skaitītāju aprīkos ar vadības bloku, uzticot “Simonei” veikt arī skaitītāja regulāciju, ko šobrīd dara māju vecākie vai pārvaldnieki. “Bet arī šajos gadījumos patvaļa būs izslēgta, jo mājas iedzīvotāji sistēmā varēs redzēt, kādas izmaiņas veikuši “Simones” darbinieki, bet mēs redzēsim iedzīvotāju veiktās izmaiņas,” viņš saka.

Nomainīs siltuma skaitītājus
M.Kaļva atklāj, ka šobrīd attālināta nolasīšanas sistēma jau ieviesta vairākās Alūksnes novada pašvaldības iestādēs, piemēram, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas internātā, lai izprastu, kā tā funkcionē un ko vajag uzlabot. “Apmēram pusei Alūksnes daudzdzīvokļu māju siltuma skaitītāji jau ir nomainīti, pārējos plānojam nomainīt līdz septembrim, lai varētu ieviest jauno nolasīšanas sistēmu,” atzīst M.Kaļva.
Attālinātā nolasīšanas sistēma tiek ieviesta komfortam un ātrākai datu nolasīšanai. Lielākais finanšu  ieguldījums tās ieviešanā būs siltuma skaitītāju iegāde – šovasar skaitītāju nomaiņu daudzdzīvokļu mājās “Simone” veic masveidā, uzstādot jaunus. “Turklāt esošie skaitītāji jau bija nolietojušies, jo nedarbojās vairs precīzi. Lai uzturētu attālinātās nolasīšanas sistēmu, “Simonei” būs nedaudz lielākas telekomunikāciju izmaksas,” saka M.Kaļva.

Joprojām sadarbojas ar “4 plus”
“Simone” joprojām daļu siltumenerģijas iepērk no SIA “4 plus”. M.Kaļva atzīst – pēc siltumtrašu rekonstrukcijas “Simones” jauda ir tāda, ka var apkurināt visu pilsētu, bet ar SIA “4 plus” ir spēkā esošs ilgtermiņa līgums līdz 2018.gadam un līgumsaistības jāpilda. “Visiem līgumiem ir savi plusi un savi mīnusi, mēs neko sliktu nevaram teikt par šo sadarbību, jo vajadzīgā temperatūra tiek uzturēta, tehnoloģisko pārtraukumu nav, iedzīvotāju sūdzību no Merķeļa un Brīvības ielu daudzdzīvokļu mājām nav. SIA “4 plus” ir labs sadarbības partneris, šobrīd netiek apspriests jautājums par līguma laušanu, jo līguma laušanas gadījumā jārēķinās ar sankcijām,” saka M.Kaļva.
Šobrīd “Simonei” intensīvi tiek piegādāts kurināmais. Šķeldu iepērk no SIA “SGA plus”, kurai ražotne ir Māriņkalnā. Samaksu veic pēc saražotajām megavatstundām par 12,83 eiro (bez PVN), kas ir par 2,72 eiro par megavatstundu mazāk nekā 2013.gadā.

Domā par tarifa
samazināšanu
Siltumtrašu rekonstrukcijai un jaunā apkures katla uzstādīšanai Parka ielas katlumājā Alūksnes novada pašvaldība “Simones” pamatkapitālā ieguldīja lielu finansējumu. Pēc īstenotā projekta “Simone” strādā efektīvāk, zudumi siltumtrasēs ir samazinājušies uz pusi. Uz jautājumu, vai šo iemeslu dēļ tiek domāts par siltumenerģijas tarifa samazināšanu, M.Kaļva atbild – uz šādu mērķi uzņēmumā šobrīd tiecoties. “Tiesa, lielāko izdevumu pozīciju veido kurināmā iegāde. Uzņēmuma darbību plānojam gadu uz priekšu – varam prognozēt kurināmā cenu, bet nevaram garantēt, ka tā arī būs. Pieļauju, ka par tarifa samazināšanu varam runāt ne agrāk kā nākamajā sezonā. Mans mērķis šajā amatā ir strādāt tā, lai maksimāli uzlabotu esošo sistēmu un siltumenerģijas tarifu alūksniešiem varētu samazināt,” saka M.Kaļva.

Strādā jauni darbinieki
M.Kaļva darbā “Simonē” pieņēmis arī vairākus jaunus darbiniekus. Par siltumenerģijas un siltumtehnikas inženieri sācis strādāt Rīgas Tehniskās universitātes siltuma, ūdens un gāzu tehnoloģiju students Austris Lauberts – jaunietis no Naukšēniem. Uzņēmumā darbu sākuši arī trīs alūksnieši – juriste Gunita Ozola, apkures iekārtu operators Zigmārs Šulcs un siltumiekārtu apkalpošanas atslēdznieks Ritvars Rijnieks. No jauna izveidota amata vieta juristam. “Jurists uzņēmumā ir ļoti nepieciešams, jo regulāri jāsagatavo dažāda dokumentācija, tostarp saistībā ar parādu piedziņu. Mēs katrs varam interpretēt likuma normas, kā vēlamies, bet ar to nepietiek – nepieciešams speciālists ar zināšanām,” pamato M.Kaļva.

Uz mājām – ar darba auto
M.Kaļva apstiprina, ka katru dienu ceļu uz darbu un mājām mēro ar “Simones” dienesta automašīnu, izmantojot arī dienesta degvielu. Dienesta automašīnai stāvvieta ar novada domes priekšsēdētāja parakstu esot nozīmēta Balvos M.Kaļvas dzīvesvietā.
“Bet nav tā, ka varu darīt, kā vēlos. Ir noteikts stingrs grafiks, degvielas un nobraukto kilometru limits, automašīna tiek izmantota tikai darba vajadzībām. Degvielas izdevumi mēnesī ir vidēji 150 eiro. Darba specifikas dēļ kā uzņēmuma vadītājam man ir jābūt sasniedzamam 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā – šādā režīmā arī strādāju. Stājoties amatā, tā bija abpusēja vienošanās starp novada domi kā darba devēju un mani kā darba ņēmēju par šādu kārtību dienesta auto izmantošanai,” skaidro M.Kaļva.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda – dienesta auto pēc šādas kārtības izmanto arī SIA “Alūksnes nami” un SIA “Rūpe” vadītāji. “Jā, viņi dzīvo Alūksnē, bet visus speciālistus nevar atrast Alūksnē. Turklāt arī iepriekšējais “Simones” vadītājs nedzīvoja pilsētā un šādi pat izmantoja dienesta auto,” saka A.Dukulis. Alūksnes novada domes administrācijā un iestādēs četri iestāžu vadītāji un divi administrācijas darbinieki ar Alūksnes novada pašvaldību esot noslēguši patapinājuma līgumu par savas personiskās automašīnas izmantošanu darba vajadzībām.

Ir attaisnojis uz sevi liktās cerības
A.Dukulis vērtē – jaunais “Simones” vadītājs ir attaisnojis uz sevi liktās cerības, uzņēmuma iekšējā struktūra esot sakārtota, naudas plūsma stabilizējusies, ir izstrādāts plāns tekošo remontdarbu veikšanai un tiekot strādāts pie jaunu pieslēgumu veidošanas centralizētajai siltumapgādei, palielinot patērētāju skaitu.
“Šoziem kā domes priekšsēdētājs neesmu saņēmis no iedzīvotājiem nevienu sūdzību par “Simones” darbību saistībā ar siltumenerģijas piegādi, iepriekš tādu bija daudz. Manuprāt, arī tas ir darba novērtējums. Ir pārrunātas uzņēmuma nākotnes perspektīvas. Lai “Simonē” veiktu iecerētos remontdarbus, kredīti šobrīd netiks ņemti. M.Kaļva ir sertificēts inženieris un energoauditors, līdz ar to šajā jomā nav jāpērk ārpakalpojumi un var ekonomēt uzņēmuma līdzekļus. Šobrīd tiek risināts jautājums par daudzdzīvokļu māju siltummezgliem, lai beidzot pilsētā būtu skaidrība, par ko atbildīga ir “Simone” un par ko – māju iedzīvotāji kā dzīvokļu īpašnieki. Kad šis jautājums beidzot drīzumā būs atrisināts, attiecības starp “Simoni” un patērētājiem būs konstruktīvākas,” saka A.Dukulis un uzsver, ka ”Simone” šobrīd ir stabils uzņēmums, par ko nav jāuztraucas ne finansiāli, ne ekonomiski.

uzziņai

“Simones” valdes loceklis Mārtiņš Kaļva kopā ar siltumenerģijas un siltumtehnikas inženieri Austri Laubertu veicis analīzi par to, cik maksā karstais ūdens, ja tiek izmantota centralizētā siltumapgāde, un cik, ja ūdeni silda ar elektrisko boileru.

Aprēķins veikts trīs cilvēku ģimenei, pieņemot, ka:
* kopējais karstā ūdens patēriņš ir 25 litri diennaktī uz cilvēku jeb 2325 litri mēnesī;
* elektriskā boilera efektivitāte pieņemta 100 %, centralizētās siltumapgādes izmantotais karstais ūdens 80 % (līdz ar iekšējo inženiertīklu tehnisko stāvokli);
* elektroenerģijas tarifs -  16,70 eiro/MWh ar PVN (“Elektrum ekonomiskais”);
* siltumenerģijas tarifs - 64,68 eiro/MWh ar 12 % PVN (privātpersonām);
* elektriskā boilera “Ariston Pro Eco 100 H” iegādes izmaksas ir 172 eiro ar PVN.

Skaidro M.Kaļva: “Sakarā ar higiēnas un veselības apsvērumiem karsto ūdeni ir nepieciešams uzsildīt ne mazāk kā līdz 55°C, lai tajā neveidotos leģionāru slimību izraisošas baktērijas. Nepieciešamais enerģijas daudzums, kas jāpievada, lai uzsildītu 2,325 kubikmetrus ūdens līdz iepriekš minētajai temperatūrai, ir 0,135 MWh (1 kubikmetrs = 0,058 MWh). Aprēķinos pieņemts, ka elektriskais boilers strādā ar 100 % efektivitāti, turpretī centralizētā siltumapgāde ar 80 % efektivitāti (sakarā ar ēkas iekšējo inženiertīklu stāvokli).
Ūdens uzsildīšana ar centralizēto siltumapgādi ir par 11,68 eiro mēnesī jeb 51,58 % (2 reizes) lētāka nekā ar elektrisko boileru. Līdz ar to izmaksu ekonomija, izmantojot centralizēto karsto ūdeni, 24 mēnešos ir 280,42 eiro. Aprēķinā uzrādītais elektriskais boilers atmaksājas 14 mēnešos, bet reāla naudas ekonomija jau ir pēc 7 mēnešiem.
Ko iesākt, ja elektriskais boilers jau ir iegādāts? To var izmantot tikai neparedzētos apstākļos vai situācijās, kad objektīvu apstākļu dēļ siltumapgāde ir traucēta, par primāro ūdens sildītāju izvēloties centralizēto siltumapgādi, kas sniegs finansiālo ekonomiju.
Protams, katrai sistēmai ir savas priekšrocības un trūkumi. Visbiežākais apgalvojums no iedzīvotājiem ir: “Man dzīvoklī jānotecina liels ūdens daudzums, lai karstais ūdens pie manis nonāktu!” Šis jautājums ir visbiežāk sastopams, bet atbilde meklējama tajā, ka ļoti mazā skaitā dzīvojamo ēku ir uzstādīti cirkulācijas cauruļvadi, kuri nodrošina nepārtrauktu karstā ūdens cirkulāciju visā tīklā, kas atrisinātu “notecināšanas” problēmu. Kā papildu faktors jāmin siltummezgla nepareiza ekspluatācija - laika režīmu regulēt karstajam ūdenim, lai tas ir pieejams diennakts noteiktajās stundās, nav pareizi. Tādējādi sistēma ne tikai zaudē savu siltuma inerci, kuru īsā mirklī ir nepieciešams kompensēt, bet patērētājam ir arī liels sistēmas izmantošanas diskomforts, piemēram, jaunajām ģimenēm ar maziem bērniem. Aicinām iedzīvotājus izmantot centralizētās apkures karsto ūdeni, kas noteikti būs ekonomiskāk!”

Kategorijas