Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Prieks par kuplo skaitu

Diāna Lozko

2015. gada 10. jūlijs 00:00

14

Alūksnes un Apes novadu dejotāji, dziedātāji un teātra spēlētāji godam pārstāv XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus. Gan līdzbraucēji, gan mājās palikušie var sekot līdzi īpašajam notikumam un izjust kopības sajūtu ne tikai ar savējiem, bet arī visu Latvijas tautu.

No Alūksnes - 594, Apes – 136
No Alūksnes novada kopā ar pavadošajām personām uz XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem aizdevušies 594 cilvēki. Savukārt Apes novadu svētkos pārstāvēs 136 dalībnieki. “Šie dziesmu un deju svētki ir visbagātākie, uz svētkiem neaizdodas vien trīs kolektīvi, no kuriem diviem tika piešķirta II pakāpe, bet vienam – I pakāpe. Visi pārējie 100% tikuši uz svētkiem. Tas ir ļoti nopietnas gatavošanās rezultāts. Protams, pašvaldībai tas bija arī liels finansiālais slogs, jo transporta izdevumiem bijām spiesti prasīt papildu finansējumu. Nebijām prognozējuši, ka tik daudzi kolektīvi tiks uz svētkiem,” stāsta Alūksnes novada Izglītības pārvaldes interešu izglītības metodiķe un Alūksnes pilsētas sākumskolas tautas deju kolektīva “Pastalnieki” vadītāja Inga Meirāne.
Jau 7.jūlijā koncertzālē “Lielā ģilde” noritēja XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pūteju orķestru finālskate. Tajā A orķestru grupā I pakāpi ar 40,83 punktiem ieguva arī Sandora Līviņa vadītais Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris. Šajā grupā kopumā piedalījās septiņi pūtēju orķestri. Savukārt koru konkursā Alūksnes un Apes novadu kori neiekļuva laureātu vidū. Darbdienu vakaros uz “Origo Summer Stage” noritēja dziesmotas koru cīņas, kurās piedalījās brīvprātīgi izveidojušies kolektīvi, taču saspringto mēģinājumu grafika dēļ Alūksnes un Apes novadi ielu koncertos netika pārstāvēti.

Rīga mazlietbiedē
Dodoties uz svētkiem, Alūksnes sākumskolas 3.klases skolnieks un “Pastalnieku” dejotājs Emīls Strodāns atzina, ka viņu Rīga mazliet biedē, jo tur būs ļoti daudz cilvēku. Viņam, tāpat kā daudziem citiem bērniem, šī ir pirmā reize, kad jādodas uz tik vērienīgiem svētkiem. Savukārt alūksniete Elīna Sustenberga uz dziesmu un deju svētkiem dodas jau trešo reizi un Alūksnes Bērnu un jauniešu centra deju kolektīvā “Enku – drenku” dejo jau 14 gadus. Jauniete ļoti pozitīvi vērtē to, ka šogad no Alūksnes un Apes novadiem uz svētkiem dodas tiešām daudz kolektīvu. “Jau pavasara skatēs žūrija teica, ka esam pacentušies un novads ir augstā līmenī. Pedagogi ir pacentušies, lai bērniem būtu iespēja tikt uz svētkiem un tos izbaudīt,” teic jauniete. Viņa atzīst, ka pašus mazākos svētku dalībniekus varētu baidīt lielais pūlis un bērniem, kuri nav no Rīgas, varētu būt bail kaut vai iekāpt ne tajā transportā. “Es pirmo reizi braucu uz svētkiem, kad gāju 7.klasē, tad vairs nebija tik bailīgi,” pauž E.Sustenberga.

Satraukumam nav pamata
Par Alūksnes novada bērnu drošību rūpēsies 31. Zemessardzes bataljona zemessargi Marita Locāne un Aivars Baumanis. Abi zemessargi uzsver, ka satraukumam nav pamata. “Bērni ir priecīgi, un mēs uz svētku laiku būsim viņu vecāku vietā. Pienākumi ir visas diennakts garumā,” teic A.Baumanis.
I.Meirāne informē, ka svētku laikā likts uzsvars arī uz zaļo dzīvesveidu un katra izdzertā ūdens pudele piedalīsies īpašā izlozē. “Katrs tukšajā pudelītē ieliek lapiņu ar savu vārdu un deju kolektīva nosaukumu. Dienas beigās no attiecīgā konteinera notiek izlozes un tas kolektīvs, kura pudele tiek izvilkta dāvanā, saņem pilnu grozu ar “Kārumiņa” sieriņiem,” stāsta I.Meirāne un uzsver, ka šāda akcija veicina domāt zaļi, nevis nomest atkritumus, kur pagadās, un tik liela mēroga pasākumā tas ir ļoti svarīgi. ◆

Kategorijas