Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmo reizi – „Sāļais malēnietis”

Mārīte Dzene

2015. gada 10. jūlijs 00:00

518

Alūksniete Anita Korņeja pirmo reizi gatavoja sāļo torti, ar kuru piedalījās „Siera kluba” un ‘Latvijas maiznieku biedrības” sadarbībā ar Smiltenes novada domi rīkotajā Vidzemes reģiona konkursā. Saņemties šm solim palīdzēja pieredze, kas gūta iepriekšējā konkursā.

Konkurence - sīva
„Tā kā esmu no Malēnijas, ģimenes lokā izdomājām torti nosaukt „Sāļais malēnietis”. Zinu, ka manai tortei vajadzēja būt mitrākai. To jutu jau tad, kad griezu torti degustēšanai. Tortei bija četras kārtas, kurās bija izmantota „Lāču rupjmaize” un „Donas” saldskābmaize, „Donas” baltmaize, divas kārtas bija ceptas. Mitrināšanai tika izmantota eļļa ar garšvielām, un pati gatavoju krēmsieru - sablenderēju Lazdonas biezpienu ar majonēzi un skābo krējumu. Tika izmantoti sieri „Smiltenes Maazdamer”, „Talsu ritulis”, kūpināta vistas gaļa, gurķi, arī marinēti šampinjoni,” atklāj A.Korņeja.
Konkursā viņa varēja uzzināt, kā sāļās tortes gatavo citi dalībnieki, starp kuriem bija gan pieredzes bagāti cepēji, gan topošie konditori. Žūrija vērtēja tortu receptūru, formas oriģinalitāti, noformējumu, garšu un prezentāciju. Konkurence starp 15 dalībniekiem no Alūksnes, kuru pārstāvēja arī Anda Cekule, no Valmieras, Rīgas, Līgatnes, Blomes, Gulbenes, Mālpils un Smiltenes bija sīva. „Visas konkursantu gatavotās kūkas bija skaistas, īsti meistardarbi. Bet ne visās tortēs bija atrasta ideāla produktu saderība, līdz ar to – laba garša,” secina biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Izdomā arvien kaut ko jaunu un eksperimentē
A.Korņeja atzīst, ka pagaidām sāļā torte nav plaši izplatīta. Tāpēc konkursa žūrija uzsvēra biežākpieļautās kļūdas. Daži konkursanti nebija uzrakstījuši tortes receptūru vai arī trūka gatavošanas apraksta. Līdz šim A.Korņeja cepusi saldās tortes. „Tas ir mans vaļasprieks. Sāku cept bērniem, viņu draugiem, tad mazbērniem, kā arī paziņām uz jubilejām... Nav vienkārši izcept labu un skaistu kūku, bet ir jau pierasts. Izdomāju arvien kaut ko jaunu un eksperimentēju. Tas ir interesanti,” skaidro Anita. Konkurss ir laba iespēja uzzināt citu pieredzi un dalīties ar to pašai, tāpēc nākamgad viņa atkal startēs ar savu torti. ◆

Kategorijas