Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dejo arheoloģiskajos tautastērpos

Mārīte Dzene

2015. gada 10. jūlijs 00:00

11

Alūksnes pilsētas tautas nama deju kopas „Olysta” nosaukuma saknes meklējamas senatnē – apmēram 11. – 12.gadsimtā, kad tāds bija Alūksnes apvidus nosaukums. Deju kopas mērķis ir izzināt arheoloģiskos aspektus caur deju un tautastērpiem.
„Biedrība „Pierobežas raksti” guva Lauku atbalsta dienesta un Alūksnes novada pašvaldības atbalstu projekta „Arheoloģisko tērpu daļu izgatavošana deju kopai „Olysta” īstenošanai”. Projekts deva iespējas ne tikai pētīt 12.gadsimta latgaļu apģērbu izgatavošanas un valkāšanas tradīcijas, bet arī darināt arheoloģiskos tērpus dejotājiem. Tā kā „Olysta” ir senais Alūksnes nosaukums, gandrīz visas dejas dejosim arheoloģiskajos tērpos, kas var būt dažādi,” stāsta deju kopas vadītājs Agris Veismanis.
Latvijā ir zināmi tikai daži deju kolektīvi arheoloģiskajos tērpos – Līgatnes vidējās paaudzes deju kolektīvs „Zeperi”, Kuldīgas kultūras centra vidējās paaudzes deju kopa „Bandava” un citi, kas dejo galvenokārt lībiešu 10. – 12.gadsimta arheoloģiskajos tērpos. „Olysta” dejotājiem tērpu daļas darināja Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijas „Kalme” meistari: apliekamos brunčus, galvas autus, jakas, bikses un cepures ar ādu. „Arheoloģiskie latgaļu tērpi ir mūsu, Alūksnes novada, lepnums, ar tiem deju kopa atšķiras no citiem kolektīviem,” uzsver biedrības „Pierobežas raksti” valdes priekšsēdētāja Inita Veismane.
Arī pirmie tērpi kolektīvam bija arheoloģiski, bet jaunos tērpus paredzēts prezentēt, kad pēc rekonstrukcijas durvis vērs Alūksnes Kultūras centrs. „Mums jaunie tērpi patīk un šķiet interesanti, var redzēt, kādas ir arheoloģisko tērpu detaļas – ādas zābaki, galvassegas... Tagad gribas apgūt šiem tērpiem atbilstošas dejas. Pirmie arheoloģiskie tērpi mums šķita parasti. Taču, kad Jelgavā vidējās paaudzes deju kolektīvu festivālā dzirdējām atzinīgus vārdus par tiem, citādām acīm paskatījāmies uz to vienkāršo skaistumu, ko papildina senās rotas,” saka deju kopas dalībniece Evija Eglīte. Viņa salīdzina, ka jaunajiem tērpiem ir atšķirīgas krāsas, kādas parasti nav tautastērpos. Mēģinājumus dejotāji atsāks jūlija vidū. ◆

Kategorijas