Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dziesmu svētki iekaro Rīgas staciju

Uldis Veilands

2015. gada 17. jūlijs 00:00

14

Līdz pat svētdienai, 12.jūlijam, Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra «Origo» darbojās oficiālais Dziesmu un deju svētku informācijas punkts un īpašā «Latvijas Radio 5 – Pieci.lv» dziesmu un deju svētku radio studija, kurā viesojās svētku dalībnieki, populāri mūziķi, un raidījumus veidoja neparasti ētera tandēmi.
Svētdienas rītā tika raidīts svētku gājiens, bet vakarā radio ļaudis pieslēdzās Mežaparka Lielajai estrādei, lai kopā ar demonstrāciju uz lielā ekrāna klausītos noslēguma koncertu «Manā dziesmā Tu…».
Aizraujoši notikumi ik vakaru noritēja ne vien radio ēterā, bet arī uz «Origo Summer Stage» skatuves, stāstīja Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mārketinga vadītāja Evita Kļaviņa. Darbdienu vakaros no pulksten 18.00 notika dziesmotas koru cīņas, kurās piedalījās brīvprātīgi izveidojušies kori, izpildot vienu izvēles dziesmu un  vienu skaņdarbu no svētku repertuāra. Par saviem favorītiem balsoja «Latvijas Radio 5 – Pieci.lv» klausītāji. Lai tiktu uz «Origo» skatuves, koriem nebija jābūt startējušiem oficiālās atlases skatēs, tas pat varēja būt gluži spontāni radies kolektīvs.
Piemēram, 7.jūlijā pārāki tomēr izrādījās muzikāli izglītoti dziedoņi – Rīgas Doma kora skolas koris, pārspējot abus sāncenšus – gan kori, kura pamatu veidoja kādas Rīgas Mūzikas skolas audzēkņi, gan Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku brīvprātīgo palīgu koris, kas pārsteidza ar vēlmi svētku norisēs iesaistīties ne tikai palīgu lomā, bet pierādīt arī savu muzikalitāti. Torte gan šoreiz tika Doma kora skolas korim.
Otrdien skatītājiem bija iespēja vērot arī nebijušu skaņu eksperimentu sadarbībā ar DJ Monsta un DJ ansi (Ansi Kolmani) – klātesošie kļuva par lieciniekiem unikālam tradicionālās koru mūzikas lieldarbu sakausējumam ar elektronisko mūziku un hiphopu.
Savukārt 9.jūlijā Stacijas laukumā visu dienu norisinājās vides darbnīcas «Zaļā josta» aktivitātes jauniešiem. Toties pulksten 16.00 pie «Origo» skatuves pulcējās dziesmu un deju svētku dalībnieki, un četru stundu garumā notika īpašs ielu koncerts, kurā piedalījās deju kolektīvi no Latvijas kopā ar latviešu dejotājiem no Nīderlandes. ◆

Kategorijas