Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zvārtavas pils – dzīvais muzejs

Diāna Lozko

2015. gada 17. jūlijs 00:00

224

Pagājušajā nedēļas nogalē Latvijas Mākslinieku savienības Mākslas un izglītības centrā - Zvārtavas pilī beidzās starptautisks porcelāna apgleznošanas simpozijs “Together 2015” (“Kopā 2015”). Simpozijā piedalījās 20 dažādu nozaru mākslinieki un tika pārstāvētas septiņas valstis: Ēģipte, Vācija, Krievija, Turcija, Lietuva, Polija un Latvija.

Cer, ka pils iegūs otro elpu
Simpozija kuratore un Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas katedras asociētā profesore Ženija Loginova stāsta, ka simpozijs paredzēts profesionāliem mākslinekiem, taču neviens mākslinieks no Alūksnes un Apes novadiem tam nebija pieteicies. Jāpiemin, ka starptautiski mākslas simpoziji Zvārtavas pilī norisinās jau kopš 2001.gada. “Zvārtava ir ļoti burvīga vieta, un visiem šeit patīk. Protams, atbraukušie cer, ka pils iegūs otro elpu. Kļūst jau labāk, bet smagi gāja krīzes brīdī. Labi, ka esam to pārdzīvojuši un jau otro gadu jūtam uzlabojumus,” pauda Ž.Loginova. Arī porcelāna apgleznošanas meistardarbnīcas vadītāja Inese Brants atzina, ka katru reizi, kad atbrauc uz Zvārtavas pili, var redzēt kādus uzlabojumus.
Latvijas Mākslinieku savienības direktors Igors Dobičins atzina, ka ir jādomā arī par to, kā piesaistīt Zvārtavas pilij ne tikai profesionālos māksliniekus, bet jebkuru cilvēku, kurš vēlas radoši izpausties. “Zvārtava ir iespēju vieta, un tāda ir Mākslinieku savienības ideja jau no paša sākuma. Jautājums ir – ko darīt ar šāda veida īpašumu un kādu saturu tajā ielikt. Mūsu saturs ir dzīvais muzejs, jo šeit atrodas mākslas darbi un pils pati ir mākslas darbs. Daudziem latviešiem šķiet, ka Turcijā ir labāk, bet turkiem šķiet, ka labāk ir šeit,” pauda I.Dobičins un arī atzina, ka arī šim simpozijam nebija pieteicies neviens mākslinieks no Alūksnes un Apes novadiem. Viņš uzsvēra, ka tam par iemeslu varētu būt tas, ka trūkst saliedēta mākslinieku kolektīva. “Šeit ir vieta būt ne tikai profesionālajiem māksliniekiem, bet arī interesentiem un amatieriem, kas līdzdarbotos ar profesionāļiem un gūtu pieredzi,” pauda I.Dobičins. Viņš arī uzsvēra to, ka, mainoties paaudzei, arī Zvārtavas pilī ienāks citi cilvēki ar citām idejām un pils noteikti turpinās dzīvot. “Šī pils ir celta estētisku dziņu vadīta, un tā bija domāta kā mākslas oāze. Pils ir izslāpusi pēc māksliniekiem, un cilvēki šeit ir aicināti ne tikai uz ekskursijām, bet arī ar visām savām iniciatīvām,” sacīja Latvijas Mākslinieku savienības direktors.

Palīdz pilij piesaistīt vairāk apmeklētāju
Zvārtavas pils pārvaldnieks Vitālijs Vilciņš informē, ka Zvārtavas pilī pašreiz ir skatāma ne tikai pastāvīgā Latvijas mākslinieku porcelāna apgleznoto vāžu kolekcijas ekspozīcija, bet arī mainīgā ekspozīcija – Latvijas mākslinieku gobelēni un krūšu tēli no astoņdesmitajiem gadiem. Pils ēdamzālē apskatāmas arī mākslinieces Maijas Tabakas gleznas, kuras tapušas astoņdesmito gadu periodā. “Vairāk uz pili tomēr brauc civēki no citām Latvijas pusēm, nevis vietējie. Pili apmeklē arī igauņu tūristi.  Te arī var palikt pa nakti,” informē V.Vilciņš un atzīst, ka šāda veida simpoziji palīdz pilij piesaistīt vairāk apmeklētāju, un viņš cer, ka pilī noritēs aizvien vairāk šāda veida pasākumu.
Arī šogad pēc simpozija Zvāravas pilī palikuši daži suvenīri ar Zvārtavas pils logo, kurus veidojuši Mākslas akadēmijas studenti, savukārt simpozija laikā apgleznoto porcelāna izstrādājumu izstāde pašreiz apskatāma Rīgas porcelāna muzejā. “Darbi būs apskatāmi līdz augusta vidum. Sadarbojamies ar porcelāna apgleznošanas simpoziju jau kopš muzeja pirmsākumiem,” simpozija noslēgumā pauda Rīgas porcelāna muzeja direktore Santa Dobele. ◆

Kategorijas