Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Daudzreiz dārgāks tarifs – arī par zampu no krāna

Līga Vīksna

2015. gada 17. jūlijs 00:00

1482

Alūksnes novada pašvaldības uzņēmuma SIA “Rūpe” iecerētais krasais tarifa palielinājums ūdenim un kanalizācijai lielākajā daļā Alūksnes novada pagastu (izņemot Annu, Jaunannu, Kalncempjus, Malienu un Liepnu) un Alūksnes pilsētā sabiedrībā ir radījis lielu sašutumu. Satraukums ir ļoti pamatots, jo ne visur novadā ir atbilstoša ūdens kvalitāte – iedzīvotāji atzīst: nav gatavi maksāt daudzas reizes dārgāk par zampu, kas tek pa krānu.
SIA “Rūpe” jaunajā tarifā, kas būtu vienots “Rūpes” pārraugāmajā teritorijā, vēlas 1,30 eiro par ūdeni un 1,19 eiro par kanalizāciju (bez PVN). Iedzīvotājiem tas savukārt nozīmē vēl dārgāk, jo jāmaksā arī vēl PVN, līdz ar to kopumā iedzīvotājs par ūdeni maksātu 1,57 eiro un par kanalizāciju 1,44 eiro – ja šādu pakalpojumu apstiprinās Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Lai gan jūlija sākumā SPRK Alūksnē rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par jaunā tarifa projektu, iedzīvotājiem joprojām palicis daudz neatbildētu jautājumu, piemēram, kad “Rūpes” piegādātajam ūdenim būs arī atbilstoša kvalitāte.
Spēkā esošie normatīvie akti paredz, ka pašai “Rūpei” ir tiesības izlemt, vai tās pārvaldāmajos pagastos un Alūksnē būs vienots tarifs vai tomēr atšķirīgs, kā tas ir jau līdz šim. “Rūpe” izvēlējusies vienota tarifa politiku, lai gan arī uzklausīšanas sanāksmē iedzīvotāji norādīja, ka godīgi tas nav vairāku aspektu dēļ – piemēram, ne visur ir īstenoti ūdenssaimniecības projekti, apgūstot Kohēzijas fonda finansējumu, un ne visur iedzīvotāji saņem kvalitatīvu ūdeni. Turklāt jāuzsver, ka līdz šim Alūksnes novadā īstenotajos ūdenssaimniecības projektos veikta atdzelzošanas un attīrīšanas iekārtu uzstādīšana, ūdensvada trašu maiņu veicot tikai ļoti īsos posmos, savukārt no prognozētajiem jaunajiem pieslēgumiem īstenoti tikai aptuveni 20 procenti.

Ko iekļauj tarifā?
SPRK Vidzemes reģiona nodaļas vadītājs Guntis Bērziņš norāda, ka tarifā vienmēr tiek iekļautas izmaksas, kas saistās ar ūdens ieguvi, attīrīšanu un atdzelzošanu, uzglabāšanu, ūdensvada un kanalizācijas tīklu uzturēšanu, notekūdeņu savākšanu un attīrīšanu, daļu pamatlīdzekļu nolietojuma (izņemot finansējuma daļu, kas iegūta, īstenojot ES projektu), remontu un materiālu izmaksas, elektroenerģijas izmaksas, darbinieku atalgojums, transporta izmaksas, nodokļi, vides kontroles izmaksas. Savukārt tarifā nedrīkst iekļaut izmaksas, kas saistās ar iedzīvotāju maksājumu parādiem, ēku apsaimniekošanu.
“Parasti ir jautājumi, kādēļ atšķiras SPRK apstiprinātie tarifi starp apdzīvotām vietām, jo tos aprēķina pēc vienādas metodikas? To ietekmē patērētāju skaits: jo vairāk patērētāju, jo tarifs zemāks. To ietekmē arī ūdenssaimniecības tīklu izvietojums un attālumi līdz patērētājiem. Arī no izvēlētajām tehnoloģijām, jo ne vienmēr ir nepieciešamas, piemēram, tik greznas atdzelzošanas stacijas iekārtas, kā Eiropa piedāvā. Ūdens patēriņu iedzīvotāji var taupīt, noregulējot līmeni zemāk skalošanu tualetes ūdens tvertnēs vai mazgājoties dušā, nevis vannā, tomēr pārlieku taupīt nevajadzētu, jo tādā gadījumā iedzīvotāji pārmaksās par kanalizācijas cauruļu skalošanu,” skaidro G.Bērziņš. Viņš norāda – Alūksnes novada pagasti, kur līdz šim tarifs ir zem 0,70 eiro, saņem pašvaldības dotāciju, jo par tik zemu tarifu netiek segta pašizmaksa. “Traki ir tas, ka atsevišķos pagastos tarifa pieaugums būs ļoti liels, bet tāda ir dzīve. Piemēram, līdz šim Alsviķos, Strautiņos, Ilzenē  bija traģiskas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas – patiesībā attīrīšana nenotika, bet Jaunlaicenē vispār tos novadīja krūmos!” saka G.Bērziņš.

“Rūpē” situācija - bēdīga
SIA “Rūpe” valdes loceklis Artis Sviklis norāda, ka Alūksnē tarifs iepriekš pārskatīts 2008.gadā, pagastos – vēl senāk, pat 2002.gadā. Viņš uzsver, ka kopš 2008.gada ūdenssaimniecībā veiktas pārmaiņas, īstenojot ūdenssaimniecības projektus, kā rezultātā esot būtiski uzlabojumi atsevišķās teritorijās, bet tur, kur uzlabojumu nav, par tiem tiekot domāts. “Šobrīd ieņēmumi no esošā ūdens tarifa, kas mūsu novadā ir robežās no 0,21 līdz 0,97 eiro un kanalizācijas tarifs no 0,10 līdz 1,10 eiro, nenosedz visas ražošanas izmaksas, līdz ar to vajag tarifu palielināt. Nepaaugstinot tarifu, nevar izdzīvot – šobrīd situācija ir bēdīga. Kopējie tīklu garumi ir ļoti lieli, kas arī prasa daudz līdzekļu uzturēšanai. Alūksnes novadā “Rūpes” pārziņā ir 100 kilometru ūdensvada – no tiem 47 kilometri Alūksnē, pārējie pagastos. Kanalizācijas trašu garums Alūksnes novadā ir 70 kilometri, no kuriem 33 ir Alūksnē, pārējie – pagastos. Alūksnē vien ir 14 kanalizācijas sūkņu stacijas – mēs nevaram kā citās pilsētās notekūdeņus aizvadīt paštecē,” skaidro A.Sviklis.
Lai “Rūpe” varētu uzturēt pagastu ūdenssaimniecību, piemēram, 2014.gadā papildus vajadzējis 75 000 eiro. SIA “Rūpe” grāmatvede Inga Zālīte norāda – jau uzsākot ūdenssaimniecības projektu īstenošanu, tehniski ekonomiskajos pamatojumos prognozēja tarifu palielinājumu. Tajos bija paredzēts, ka, piemēram, Alūksnē ūdens tarifs būtu 1,42 eiro un kanalizācija 1,80 eiro (bez PVN), Alsviķos - attiecīgi 0,88 eiro un 1,24 eiro, Mārkalnē - 1,34 eiro un 0,86 eiro, Kolberģī - 1,27 eiro un 1,52 eiro, palielinājums bija paredzēts arī pārējos pagastos.

Teju puse - personālam
“Šobrīd tarifa palielinājumu neesam noteikuši tik lielu, kā tas bija tehniskajos pamatojumos, bet piezemētāku. Spēkā esošajā tarifā Alūksnē nav iekļautas remontu izmaksas un kredīta procentu maksājumi,” uzsver I.Zālīte. Jaunajā tarifa projektā lielāko izmaksu daļu veido personāla izmaksas (40 procenti), pārējās saimnieciskās darbības izmaksas (35 procenti), kur vairāk nekā pusi veido maksa par elektroenerģiju, iekļauta arī materiālu iegāde, transporta izmaksas; pamatlīdzekļu nolietojums un nemateriālo ieguldījumu vērtības norakstījums (18 procenti), kredīta procentu maksājumi un pamatsummas atmaksa (3 procenti), remontu izmaksas (2 procenti) un nodokļi (2 procenti) – dabas resursu nodoklis un par vides piesārņojumu saistībā ar notekūdeņiem, kas tiek novadīti dabā.
“Pārņemot ūdenssaimniecību no pagastiem, “Rūpei” nācās izveidot 9 jaunas štata vietas, šobrīd uzņēmumā ūdenssaimniecībā nodarbināti 24 cilvēki, turklāt daļai darbinieku darba samaksa saistīta ar valstī noteikto minimālo algu, kas pēdējo gadu laikā ir palielinājusies. Uzskatām, ka darba alga ir jāpalielina atbilstoši ekonomiskajai situācijai valstī un ka uzņēmumā jāstrādā sertificētiem santehniķiem ar atbilstošu izglītību, kvalificētiem strādniekiem. Neplānojam darba algu palielinājumu nākamajā gadā. Tarifs izstrādāts, vadoties pēc faktiskajām izmaksām, nevis iegūstamā labuma,” apgalvo I.Zālīte.

Parādnieku kļūs vairāk
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts atzīst – tarifa palielināšana vairāku aspektu dēļ nākotnē būs ar sekām. Viņš uzskata, ka viena no izmaksu pozīcijām, ko “Rūpe” varētu samazināt, ir turpmāk pašai veikt sava pakalpojuma iedzīvotājiem administrēšanu, ko šobrīd dara SIA “Alūksnes nami”.
“Tad “Alūksnes nami” vairs neiekasētu pakalpojuma maksu par administrēšanu un “Rūpe” pati varētu arī veikt parādu piedziņu no nemaksātājiem,” saka A.Musts. Viņš vērš uzmanību arī uz jautājumu par ūdens starpībām, kas ir starp daudzdzīvokļu māju ievadskaitītājiem un dzīvokļos izvietotajiem skaitītājiem. Jau šobrīd šīs starpības ir diezgan lielas un par tām maksā iedzīvotāji, bet, palielinot tarifu, summas būs vēl lielākas. “Piemēram, pērn gada laikā šī starpība bija 6293 eiro apmērā par 7492 kubikmetriem ūdens, bet šogad jau sešu mēnešu laikā tie ir jau 6435 kubikmetri! Palielinot tarifu, iedzīvotāji izjutīs vēl papildus sadārdzinājumu no šīm starpību summām un parādnieku skaits palielināsies. Uzskatu, ka SIA “Rūpe” ir jādomā arī par savas sistēmas sakārtošanu līdz daudzdzīvokļu māju ievadiem, par to, vai tehnoloģiski pareizi ir uzstādīti skaitītāji, lai iespējami samazinātu šo tehnoloģisko kļūdu,” atzina A.Musts.
Šobrīd SIA “Rūpe” no parādniekiem nav saņēmusi 135 000 eiro, kur 68 000 eiro ir “Alūksnes namu” administrētā daļa no iedzīvotāju maksājumiem.

Pretī jābūt kvalitātei
Uzklausīšanas sanāksmē no iedzīvotājiem izskanēja daudz jautājumu – diemžēl daļa tā arī palika neatbildēti. Didzis Vinogradovs no Ilzenes atzina - ja būs tik augsts tarifs, tad kam vispār “Rūpes” pakalpojumus – cilvēki rakšot paši savas akas! “Ja cilvēki pēc jaunā tarifa apstiprināšanas atteiksies no “Rūpes” pakalpojumiem, kā “Rūpe” nodrošinās likumā noteiktos 10 litrus dzeramā ūdens diennaktī uz iedzīvotāju?” viņš jautāja. G.Bērziņš atzina – vietai, kur saņemt ūdeni, šādā gadījumā jābūt un aku ar vindu pagastā “Rūpe” ierīkošot.
Ziemerieši jautāja – ja viņiem par ūdeni būs jāmaksā trīsreiz dārgāk, vai “Rūpes” piegādātajam ūdenim beidzot uzlabos arī kvalitāti? Viņi uz sapulci bija atnesuši arī brūnganas nokrāsas ūdens paraugu, kādu ikdienā nākas lietot no centrālās ūdensapgādes sistēmas. Ziemerieši ierosināja, ka jaunais tarifs ir jāapstiprina proporcionāli teritorijām, kur ir īstenoti ūdenssaimniecības uzlabojumi un kur nav, nevis jau šobrīd jāprasa lielāka maksa, nezinot, kad beidzot būs ilgi gaidītie uzlabojumi.  A.Sviklis norāda – Ziemerī, tāpat kā Pededzē un Bejā, uzlabojumus “Rūpe” plāno veikt par saviem līdzekļiem, jo Kohēzijas fonda finansējumu nevar piesaistīt mazā patērētāju skaita dēļ, bet kad tas notiks – šobrīd nav zināms. “Ziemerī no iedzīvotāju maksājumiem par ūdeni šobrīd varam segt tikai izdevumus par elektroenerģiju un esošā darbinieka algu – citam nepietiek... Katru ceturksni arī Ziemerī veicam dzeramā ūdens analīzes – tiesa, to rezultāti ir neatbilstoši, jo ir paaugstināts dzelzs saturs... Tiek strādāts, lai uzlabotu, bet šobrīd nav līdzekļu, lai to izdarītu,” skaidro A.Sviklis.

Atteiksies no tik dārga
pakalpojuma
Alūksnietis Andris Osis jautāja, vai ir adekvāti tarifā 40 procentus sastādīt tikai personāla izmaksām vien, saņemot G.Bērziņa paskaidrojumu, ka ūdensapgādē šāda prakse tarifu politikā esot raksturīga. “Vai tiešām Alūksnē ir nepieciešami četri pašvaldības uzņēmumi – varbūt vajag to skaitu optimizēt un tad nebūtu tarifi jāpaaugstina!” atzina A.Osis.
Biedrības “Zeltiņu namsaimnieks” pārstāve Iveta Bukovska uzdeva ļoti daudz un pamatotus jautājumus, tostarp rosinot samazināt administratīvās izmaksas. Viņa secina – lauku iedzīvotāji ar laiku atteiksies no tik dārga “Rūpes” pakalpojuma. “Jā, tarifu vajag palielināt objektīvu iemeslu dēļ, bet ne jau uzreiz tik krasi! Pieļauju, ka pusgadu pēc jaunā tarifa stāšanās spēkā daļa iedzīvotāju būs jānodod parādu piedzinējiem, jo nespēs maksāt tik lielus rēķinus! Vai arī sasauksim iedzīvotāju sapulci un atteiksimies no “Rūpes” pakalpojumiem, veidojot savu ūdensapgādes sistēmu,” saka I.Bukovska. Uzklausīšanas sanāksmē piedalījās arī Alūksnes novada domes deputāte Jana Zilkalne. Viņa jautāja, kādēļ “Rūpe” izvēlējusies ieviest kopīgu tarifu, nevis katrai teritorijai savu, kā tas ir šobrīd. A.Sviklim uz to nebija, ko atbildēt, vien: “Uz to es atbildēšu rīt...” J.Zilkalne secina – realizējot Kohēzijas fonda ūdenssaimniecības projektus, paredzēja maksimālo pārdošanas apjomu, kas reāli dzīvē ir mazāks, tādēļ vēlas palielināt tarifu. 

Tarifs pret maksātnespēju
Daiga Jursa no Kolberģa jautāja, kādēļ Kolberģī visu ciemu nevar pieslēgt centralizētajai kanalizācijas sistēmai, jo šobrīd pieslēgta tikai puse, lai gan īstenots arī ūdenssaimniecības projekts. “Kāda jēga tad šādam projektam? Kolberģī nebija pat sabiedriskās apspriešanas pirms projekta ieviešanas!” saka D.Jursa.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzskata – ja ieviesīs vienotu tarifu “Rūpes” pārraugāmajās teritorijās, tad pašvaldībai jādomā, kā par saviem līdzekļiem atrisināt nekvalitatīvā ūdens problēmas Ziemerī, Pededzē. “Jau pirms četriem gadiem ar bijušo “Rūpes” vadītāju Valfrīdu Vilku tika runāts par tarifa palielinājumu – līdz šim tas tā arī nebija izdarīts. Ja nepalielinās tarifu, sliktākais scenārijs ir, ka “Rūpei” būs maksātnespēja, atnāks jauns īpašnieks ar citu tarifu. Lai glābtu tarifu, jauno klientu skaitu “Rūpei” vajadzēja palielināt uzreiz pēc ūdenssaimniecības projektu īstenošanas. Šobrīd likums neliek iedzīvotājiem obligāti pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai - valstiski par to sāk arvien vairāk diskutēt. Jā, Alūksnes ūdenssaimniecības sistēma nav pilnībā rekonstruēta, tādēļ arī pilsētā atšķiras ūdens kvalitāte – ceram, ka III kārtā varēsim apgūt Kohēzijas fonda līdzekļus,” saka Dz.Adlers.

Nekvalitatīvu preci avansā nepārdod
G.Bērziņš norāda, ka iesniegto tarifa projektu SPRK izvērtē 90 dienas kopš iesniegšanas, kas “Rūpes” gadījumā bija šā gada 2.jūnijā. Šis laiks pagarinās, ja SPRK iesniedzējam uzdod papildu jautājumus un gaida atbildes, kas bijis jau “Rūpes” gadījumā, līdz ar to šobrīd nevar pateikt, kad tieši šoruden jaunais tarifs varētu stāties spēkā. Viņš sola, ka visas pozīcijas par pašizmaksu un citiem aspektiem tikšot rūpīgi pārskatītas. “Vēl lielāks tarifs nekā šobrīd apspriestais nebūs – tad “Rūpei” jāsniedz jauns pieteikums,” viņš saka.
Šis gadījums ir kārtējais apliecinājums tam, ka iedzīvotājiem vienmēr ir jāsaprot viss un situācijas risināšanai jāatver savi naudas maki plašāk, bet atbildību par situācijas rašanos neviens neuzņemas. Alūksnes novada domes deputāts Modris Lazdekalns secina – situācija par kraso tarifa celšanu ir piemērs ilgu gadu bezrīcībai. “Nenoliedzami – šobrīd jārēķina patiesās izmaksas, bet nevar pārdot avansā nekvalitatīvu preci. Pašvaldībai par saviem līdzekļiem uzreiz jāveic īstermiņa ieguldījumus, lai situāciju uzlabotu līdz brīdim, kamēr varēs veikt lielākus ieguldījumus,” uzskata M.Lazdekalns. Par iecerētajām tarifa izmaiņām “Rūpe” informēja arī deputātus Alūksnes novada domes tautsaimniecības komitejas jūlija sēdē. Deputāti vienbalsīgi vienojās, ka līdz augusta komitejas sēdei “Rūpe” sagatavos aprēķinus par nepieciešamo finansējumu atdzelzošanas iekārtu izvietošanai vietās, kur šobrīd ir nekvalitatīvs dzeramais ūdens. ◆

VIEDOKĻI

Iveta Bukovska no Zeltiņiem: “Ja SIA “Rūpe” netiek galā ar esošo sistēmu, tad kaut kas ir jāmaina. Nevar pieļaut situāciju kā, piemēram, Ziemerī, kur cilvēki lieto tik nekvalitatīvu ūdeni uzturā un maksās pēc jaunā tarifa par to astronomiskas summas! Cilvēki nespēs maksāt jauno tarifu, bet tantiņas šā iemesla dēļ varbūt tikai reizi mēnesī vannā ies... Visi apstākļi liek aizdomāties par to, vai SIA “Rūpe” vadība spēj vadīt uzņēmumu tik rentabli, lai viņiem būtu labi, nevis iedzīvotājiem pēc katras algas dienas jāuztraucas, vai spēs apmaksāt visus rēķinus.”

Jautra Tatjana Poļaka no Alūksnes: “Alūksnē šobrīd tarifu nevajadzētu palielināt nemaz, bet pagastus pielīdzināt esošajam pilsētas tarifam – tas būtu godīgi, nevis celt visiem uzreiz un ļoti krasi. Ja “Rūpe” nespēj ar visu tikt galā, ir lielas administratīvās izmaksas un darba algas, vajag pievienoties SIA “Alūksnes nami”. Kāpēc iedzīvotājiem jāsedz lielas administrācijas izmaksas – varētu būt viens pašvaldības uzņēmums “Alūksnes nami”! Šobrīd ūdens kvalitāte netiek uzlabota – tad kādēļ jāpalielina tarifs? Kāpēc iedzīvotājiem jāmaksā par “Rūpes” neizdarībām?”

Gita Tortuze no Alūksnes: “Varbūt no “Rūpes” viedokļa ir pareizi un vajadzīgi palielināt tarifu, bet, raugoties no pensionāru viedokļa, – no kā lai mēs vēl atsakāmies, lai segtu tarifa palielinājumu? Šobrīd visas Latvijas pensionāri, tostarp mēs, vāc parakstus grozījumiem likumā par pensiju palielināšanu, jo pensionāri šodien vienkārši nevar izdzīvot! Jau elektrība kļuva uz pusi dārgāka, ja vēl palielinās ūdens un kanalizācijas tarifu... Vajag rast citu risinājumu, nevis tikai tarifu palielināt un ņemt no iedzīvotājiem. Ir jādomā arī par cilvēkiem, kuriem šie maksājumi jāveic, nevis tikai par uzņēmumu.”

Modris Račiks no Alūksnes: “SIA “Rūpe” ir vienpersoniski izlēmusi, ka tarifs jāpalielina un visiem. Ja Alūksnē ir viens tīkls, tad arī kvalitātei jābūt vienādai – šobrīd tā nav. Ja tiek prasīts tik augsts tarifs, tad es uzreiz gribu arī pretī pakalpojuma kvalitāti. “Rūpei” būtu jābūt attīstības plānam, kur paredz, kad un ko rekonstruēs. Ar šādu tarifa plānu “Rūpe” pazaudēs vismaz 20 procentus lietotāju! Kuri tagad būs tie izredzētie, kuri saņems labas kvalitātes ūdeni, un kuri maksās augstu cenu par zampu?!”

Fakti
◆ Iedzīvotāji joprojām par jauno SIA “Rūpe” tarifu var iesniegt savus priekšlikumus SPRK, rakstot elektroniski “sprk@sprk.gov.lv” vai pa pastu: SPRK, Ūnijas iela 45, Rīga. Priekšlikumus var sūtīt arī  SIA “Rūpe”, Brūža iela 6, Alūksne (info@rupe.lv).

Kategorijas