Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uz kurieni ved dzimumu attīstības spirāle?

VALIJA BELUZA

2015. gada 17. jūlijs 00:00

1

Rietumu sabiedrībā vairs nav cieņā savulaik vāciešu kultivētais sievietes prioritāšu ideāls “trīs K” – Kirche, Küche, Kinder (baznīca, virtuve, bērni). Viņa nu cilā svaru stieņus, iegūst doktora grādu zinātnē, spēj vadīt kosmosa kuģi, akciju sabiedrību, pilsētu un pat valsti. Viņš medījumu nenopelna ar bultām, bet, sēžot pie rakstāmgalda, sportojot, dziedot, dīdžejojot. Nav apģērbu, ko dāmas nebūtu kungiem atņēmušas, īpaši neizbrīna vīri, kas pieskata mazuļus, nēsā auskarus un oranžas bikses. Raibajam dzimumu lomu jūklim pa vidu vērojama arī augošā transvestītu, geju un lesbiešu kustība, dažās valstīs legalizētās viendzimuma laulības un bērnu adopcija šādās attiecībās.
Eirovīzijas skatītāji aplaudē “zilajiem” un “rozīgajām”, ministrs paziņo, ka guļ ar vīrieti.
Vai nevirzāmies pretī hermafrodītismam? Tā gan ir normāla parādība dažām zemākajām radībām, piemēram, gliemežiem un sliekām, bet skaitās anomālija vairumam augstāko dzīvnieku, arī cilvēkiem.

Sievišķā un vīrišķā identitāte
Cilvēki ar elastīgiem uzskatiem – modes pasaules pārstāvji – teic, ka apģērba, aksesuāru, nodarbošanās, kā arī partneru izvēlei maz kopīga ar sievišķības un vīrišķības jēdzienu. Ezotērika šajā tendencē saskata principu – kas ārā, tas arī iekšā.
Geštaltterapeite Elīna Zelčāne domā, ka par dabiskām vīriešu un sieviešu iezīmēm var runāt tikai fizioloģiskā līmenī.
“Dzimumus joprojām atšķir ķermeņa īpatnības un reproduktīvā funkcija, taču, tiklīdz par vīrišķību un sievišķību sākam runāt sociālā līmenī, atrast kādu dabisku un nemainīgu kodolu ir tikpat kā neiespējami. Mēģinot to darīt, cilvēki apelē pie noteiktām tradīcijām un vērtībām, bet centieni piešķirt sievišķībai vai vīrišķībai stingru rāmi nenozīmē, ka mūsdienu vīrieši un sievietes šajā rāmī iekļaujas un spēj sevi ar to identificēt.”
Sievišķo un vīrišķo identitāti ietekmē faktoru kopums. Bioloģiskais dzimums nosaka to, kā pret mums izturas ģimenes locekļi un apkārtējie. Bērns cenšas līdzināties tiem, kurus redz sev līdzās, vispirms jau vecākiem, vēlāk vienaudžiem un autoritātēm.
“Katram laikam un kultūrai piemīt zināmi vīrišķības un sievišķības standarti, kuriem liela daļa sabiedrības pakļaujas,” novērojusi E. Zelčāne. “Tie, kuri nevēlas pakļauties valdošajām vērtībām, atkarībā no drosmes un gribas stipruma, vai nu apspiež savus atšķirīgos uzskatus vai ienes tradīcijā jaunas vēsmas. Ja citādi domājošo kļūst pietiekami daudz, tradīcija mainās. Savulaik tā notika ar feminisma kustību, kura sākās kā atsevišķu sieviešu dumpis, bet, pateicoties daudzskaitlīgajam atbalstam, mainīja tradīciju un sievietes lomas izpratni.”

Brīvais tirgus noārda
standartus
Mūsdienās notiek atbrīvošanās no jebkādiem stingriem standartiem. Iziešana ārpus normām ir norma. Varam dzirdēt saukļus: “Esi tu pats!’’, “Uzdrošinies būt atšķirīgs!” Rietumu demokrātija ir mazinājusi aizspriedumus un padarījusi eiropiešus brīvākus.
“Vīrietis izmanto bērnu kopšanas atvaļinājumu un nēsā rozā kreklu, sieviete dienē armijā un valkā kaklasaites. Vērtību plurālisms un kultūru sajaukšanās ļauj katram veidot savu identitāti. Cilvēki nebaidās eksperimentēt ar tēlu, nodarbošanos un pat dzimti – vakar biju vīrietis, šodien sieviete. Ja atmetam fizioloģisko faktoru, robeža starp vīrišķību un sievišķību arvien vairāk izplūst.”
Sievišķības un vīrišķības fenomeni nebūt nav brīvi no ārējās ietekmes, kā varētu šķist. Ja iepriekš tos kontrolēja reliģijas un ideoloģijas pirksts, tad šobrīd varu pārņēmis brīvais tirgus.
“Vīrišķības un sievišķības standarti lielā mērā tiek sasaistīti ar noteiktu produktu vai pakalpojumu lietošanu. Bieži vien pat neapzināmies, ka ar mums manipulē. Ir sievišķīgi 50 gados izskatīties tā, it kā tev būtu tikai 30. Ir vīrišķīgi braukt ar automašīnu, kuru tu nevari atļauties, bet esi paņēmis lielu kredītu, lai izskatītos ietekmīgs. Mārketinga speciālisti saprot, ka esam sava autentiskā “es” meklējumos, un piedāvā mums to nopirkt. Kāds tirgo autentiskus tetovējumus, cits piedāvā sapumpēt silikonu vai atpumpēt taukus, padarot ķermeni par etalonu.”

Novirzes vai modes lieta?
“Visos laikos ir bijis zināms procents homoseksuālu cilvēku. Tagad viņi uzdrošinās iznākt gaismā, jo homofobu īpatsvars ir nedaudz samazinājies,” novērojusi geštaltterapeite. E. Zelčāne. Netradicionālā orientācija var būt arī labs mārketinga ierocis.
Ziņa, ka populārā amerikāņu dziedātāja Lady Gaga koncerta laikā “nejauši” nodemonstrējusi savus vīrišķos dzimumorgānus un atklājusi, ka ir hermafrodīts, ierindojās lasītāko galvgalī. Diez vai grupa “Tatu” būtu kļuvusi tik populāra, ja meitenes publiski neskūpstītos, un diez vai Končita uzvarētu Eirovīzijā, ja nepārstāvētu šo vīrieša-sievietes sajaukumu.
Arī sporta pasauli palaikam pāršalc skandāli par dāmām, kurām, pēc pārmērīgas anabolisko steroīdu lietošanas, tik ļoti izmanījies testosterona līmenis, ka nācies mainīt dzimumu. Viņš vai viņa? Medicīniski izskaidrojami hermafrodīti vai vienkārši krāpnieki? Papētām sporta leģendu aizkulises – uz ko tik slavas un naudas dēļ cilvēks nav spējīgs!
Tikmēr zinātnieki pieļauj, ka homoseksuālo orientāciju nosaka arī gēni un iedzimtība, ne tikai kultūras un vides ietekme.
“Stabilu ģimeņu samazināšanās arī ir viens no homoseksuālās ievirzes veicinātājiem. Tas īpaši attiecas uz zēniem, kas auguši tikai ar mammu. Viņi jūt vajadzību pēc vīrieša klātbūtnes, vīrieša sabiedrības, tādēļ šādu zēnu, jaunieti ir viegli piesaistīt, pakļaut savām iegribām,” uzskata bioloģijas doktors Jēkabs Raipulis. ◆

Uzziņai

Hermafrodītisms (latīņu val. hermaphroditismus) – abu dzimumu pazīmes vienam indivīdam. Īstais hermafrodītisms, kad cilvēkam ir abu dzimumu dzimumdziedzeri – sēklinieki un olnīcas –, ir reta anomālija, bet pilnīga divdzimumu funkcija sastopama tikai leģendās. Parasti sastopams vīriešu vai sieviešu šķietamais hermafrodītisms ar abu dzimumu izpausmēm dzimumorgānos un sekundārajās dzimuma pazīmēs. Diagnosticē, nosakot dzimumhromosomu šūnās, hormonus asinīs un urīnā, izmeklējot rentgenoloģiski. Ļoti svarīgi ir iespējami agri (līdz 2 g. v.) noteikt dzimuma piederību, jo tas pasargā bērnu no psihiskas traumas. Dzimuma izvēlei jābūt stingri individuālai.
Mitoloģijā Hermaphroditos – dievu Hermeja un Afrodītes dēls, divdzimumu būtne.
Avots: Populārā medicīnas enciklopēdija, 1984. gads. 

Kategorijas