Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmā e-lasītava novadā

Diāna Lozko

2015. gada 24. jūlijs 00:00

514

Mārkalnes pagasta bibliotēkā pavasarī tapusi e-lasītava. Lai arī e-grāmatas iegādājas daudzas bibliotēkas, atsevišķa e-lasītava tapusi pirmo reizi.

Kopējās projekta izmaksas - 4204 eiro un 40 centi
Mārkalnes pagasta bibliotēkas vadītāja Sanita Silirova informē, ka e-lasītavas projektu izdevies realizēt sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu un biedrību “Alūksnes lauku partnerība” “LEADER” projekta gaitā. Projektu līdzfinansējusi Alūksnes novada pašvaldība un kopējās projekta izmaksas ir 4204 eiro un 40 centi. Projekta laikā viena no bibliotēkai pieejamajām telpām izremontēta un izveidota e-lasītava. Projekta laikā iegādāti trīs e-grāmatu lasītāji, portatīvais dators, akvārijs ar zivtiņām, kā arī e-lasītava aprīkota ar mēbelēm. Ja Mārkalnes pagasta bibliotēkas apmeklētājiem radīsies vēl lielāka interese par e-grāmatām, tiek plānots iegādāties papildus e-lasītājus. “Bibliotēkā bija viena neliela telpa, kuru mēs praktiski neizmantojām un radās ideja, ka gribētos bibliotekā ko jaunu un modernāku. Daudzi saka, ka laukos jau nekas nenotiek, bet mēs gribējām izveidot ko nebijušu. Piedalos dažādos semināros un bibliotekāru apmācībās, kurās arī ir stāstīts par e-grāmatām. Tā arī radās ideja par e-lasītavu, kurā varam cilvēkus iepazīstināt ar to, kas vispār ir e-grāmata un, kas ir e-lasītājs.  Projektā ir iegādātas grāmatas dažādām gaumēm, un līdz ar to e-grāmatas būs interesantas ne tikai bērniem un jauniešiem, bet arī vecāka gadagājuma cilvēkiem. “Protams, bērni e-grāmatu lasīšanai ir atvērtāki par vecāko paaudzi, kura uz tehnoloģiju inovācijām tomēr skatās skeptiskāk, taču e-grāmatas lasīt ir ērtāk, nekā tas varētu šķist,” pauž bibliotekāre.

Iemācīties lietot e-grāmatas
S.Silirova atzīst, ka sākotnēji arī viņa bažījusies par to, kā tad īsti izskatīsies e-grāmatas un vai tajās būs ieejami attēli. “Iegādājāmies arī Margaritas Stārastes grāmatu un pārliecinājāmies, ka e-grāmatu var lasīt gluži tāpat kā grāmatu papīra formātā. Māksliniecisko vērtību nezaudējam,” stāsta S.Silirova. E-lasītavā izvietotais akvārijs ar zivtiņām lasītavas apmeklētājus nomierina un tas ir veids, kā piedāvāt mierīgāku vidi satrauktajiem bērniem un jauniešiem. Akvārijs kalpo arī lasīšanas terapijas veicināšanai un it sevišķi palīdzēs tiem bērniem, kuriem ir lasīšanas problēmas.
Plānots iegādāties arī e-grāmatas, kuras ir pieejamas par brīvu. Interesenti var vērsties Mārkalnes bibliotēkā, kur pastāstīs arī par iespēju e-grāmatas lejuplādēt mobilajos telefonos. ◆

Kategorijas