Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnieši godam cīnās Eiropas čempionātā

Didzis Bauers

2015. gada 24. jūlijs 00:00

3

Nedēļas nogalē Alūksnes ezerā notika starptautiskas sacensības ūdens motosportā, kurās par Eiropas un Baltijas čempionāta godalgām sacentās 70 ātrumlaivu piloti 13 klasēs no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Ukrainas un Polijas.
Eiropas čempionātā S550 laivām Alūksnes ūdens motosporta kluba „Nord Ost” komandu pārstāvēja Raimonds Špacs un Reinis Musts. Vislabāk veicās R.Špacam, kurš kopvērtējumā izcīnīja 4.vietu. Jāpiebilst, ka viņam divi braucieni 3.vietā un divi 4.vietā. R.Musts izcīnīja 7.vietu. Uzvarēja liepājnieks Lauris Gūtmanis. “Sacensības, domāju, bija izdevušās. Vieta pie mums ir skaista. Laiks braukšanai arī bija labs. Šādās reizēs jāsaka, ka pietrūka mazliet veiksmes. Tomēr pirmās sacensības šogad. Arī tehnika mazliet rūpīgāk jāsagatavo, lai iet vēl ātrāk. Tāpat arī Reinim pirmās sacensības ar šādu laivu, jo laika trūkuma dēļ vēl nav līdz galam noregulēta. Jāsaprot, ka, ja iekāp uzreiz iekšā un pie reizes kaut ko taisi, tad neaizbrauksi visiem pa priekšu. Domāju, ka viņam vēl jāpiestrādā, jāmeklē varianti un, ja turpinās braukt, tad rezultāti būs. Normundam arī nepaveicās, noķīlēja motors. Bija avārijas, kuras ir rezultāts pieredzes trūkumam. Ja uzpūš vējiņš, tad laivas mazliet paceļ. Ja brauc mazliet pārgalvīgi vai pašpārliecinātāk, tad rodas negadījums. Grūti teikt, vai vēl šogad braukšu, ir visādas problēmas un tomēr arī 62 gadi. Viss man tagad ir nostājies zem jautājuma zīmes,” stāsta kluba „Nord Ost” braucējs Raimonds Špacs. Jauniešiem JT 250 klasē lieliskos laikapstākļos aizvadītajā Eiropas čempionātā uzvarēja Igaunijas pilots Stefans Arands.
Baltijas čempionātā RN2000 klasē Normundam Sniķeram pievīla dzinējs. “Šoreiz pievīla tehnika, bet remontēšu laivu un turpināšu startēt Latvijas čempionātā,” saka N.Sniķers.

Novērtē alūksniešu darbu
Starptautiskās ūdens motosporta federācijas komisārs Peters Bardenheuers apbalvošanas ceremonijā slavēja sacensību organizatorus par izcili organizētām sacensībām un Alūksni par jauko atmosfēru.
„Esmu gandarīts par veiksmīgi pavadīto Eiropas un Baltijas čempionātu Alūksnē. Tā kā cīņas bija spraigas un arī vējš brīžiem uzpūta stiprāk, tad bija vairāki kūleņi un avārijas, bet kopumā, izņemot viena pilota lauzto roku, viss beidzās bez nopietnām traumām. Priecājos, ka atkal spējām parādīt, ka varam ne tikai sasniegt izcilus sportiskos rezultātus, bet arī organizēt starptautiska līmeņa pasākumus. Ne par velti Alūksne ieguva Starptautiskās ūdens motosporta federācijas balvu kā dabai draudzīgākā un viena no pasaulē skaistākajām ūdens motosporta sacensību vietām”, teica Latvijas Ūdens motosporta federācijas prezidents Atis Slakteris.
“Mums ir liels prieks, ka novērtē alūksniešus. Darbs ir izdarīts pēc labākās sirdsapziņas, un tas ir novērtēts un ieraudzīts. Protams, esam ilgstoši sadarbojušies ar Latvijas Ūdens motosporta federāciju un arī turpmāk plānojam sadarboties, šogad sanāca divas sacensības. Vai nākamgad būs divas sacensības vai vienas, tas ir atkarīgs no finansējuma un tā, vai esam iekļauti kalendārā. Ceru, ka nākamgad mēs varēsim startēt Pasaules čempionātā, jo tas ir interesantāk un ienāk formula, kurām cits skaļums un cits ātrums. Bet jāņem vērā, ka par šādām sacensībām cīnās daudzas valstis. Protams ir labi, ka mēs tagad izskanam gan Latvijā, gan pasaulē un mums nāk tā pievienotā vērtība no tūristiem un skatītājiem, kas apmeklē šīs sacensības. Šogad jutām lielāku apmeklētāju skaitu, bet jāņem vērā, ka bija arī puķu draugu svētki. Mēs gan negaidām, ka brauks tūkstoši vērot šīs sacensības, jo tās ir diezgan specifiskas, bet ir līdzjutēju loks, kas piepilda viesnīcas un dod uzņēmējiem ienākumus. Protams, ir arī izdevumi. Alūksnei ir jānodrošina arī sacensību drošība, tie būtu profesionāli glābēji uz ūdens un mediķi. Daļu sedz federācija, Alūksne iegulda apmēram 10 000 eiro,” stāsta Alūksnes novada domes Kultūras un sporta nodaļas vadītāja, kultūras darba speciāliste Sanita Eglīte. ◆

Kategorijas