Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mīlot amatu un dzimto vietu

Diāna Lozko

2015. gada 24. jūlijs 00:00

1399

Jaunlaicenietim Reinim Gustam ir 21 gads, un šogad viņš piedalīsies jauno profesionāļu konkursā “WorldSkills 2015”, kurš jau augustā noritēs Sanpaulu pilsētu Brazīlijā. Konkursā piedalīsies vairāk nekā 1200 dalībnieku, un tajā sacentīsies 45 profesiju pārstāvji.

Pārliecinoši ieguvis pirmās vietas
Pērn Reinis pabeidzis Cēsu profesionālo vidusskolu, kuru absolvējis kā mēbeļu galdnieks. Iespēju pārstāvēt Latviju konkursā “WorlsSkills 2015” Reinis izcīnīja pa maziem solīšiem vien. Vispirms viņš piedalījās dažādos skolas konkursos, tad sekoja Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu kokapstrādes nozares profesiju profesionālās meistarības konkurss “Krēsls 2014”, kurā Reinis izcīnīja 1.vietu. Vēlāk sekoja konkurss “LatvianSkills”, kurā izcīnot pirmās vietas viņš tika izvirzīts konkursam “WorldSkills 2015”.
Reinis stāsta, ka ar galdnieka profesiju viņš ir saskāries jau agrā bērnībā. “Vērojot kā tētis izgatavo no koka dažādus priekšmetus un spēļlietas arī es sāku pats veidot lokus, koka karotes citas lietas. Sākumskolā mani ieitresēja mājturība, piedalījos arī olimpiādēs un pārliecinoši esmu ieguvis pirmās vietas vairākus gadus pēc kārtas,” stāsta aizrautīgais jaunietis un teic, ka visa ģimene ir atbalstījusi viņa profesijas izvēli, un, kad atliek kāds brīvs brīdis, viņš izveido kaut ko arī priekš māsām, kā, piemēram, koferi, kur glabāt eļļas krāsas, vai koka suvenīrus, ko vest uz citām valstīm. Taču galdnieka profesijā viņu nesaista tikai praktisks rezultāts. Reinis teic, ka galdnieka profesija viņam nozīmē ļoti daudz, jo tas ir arī veids, kā pierādīt sevi, radoši izpausties un radīt kvalitatīvus priekšmetus, kurus var izmantot ikdienā. “Labprāt arī turpmāk piedalītos dažādos konkursos, kas saistīti ar kokapstrādi. Turpināšu arī vienkārši brīvajos brīžos veidot dažādus priekšmetus no koka, izmantojot jau esošās zināšanas. Mans sapnis būtu izveidot pašam savu mazo galdniecības uzņēmumu,” stāsta Reinis, kurš patreiz studē Latvijas Lauksaimniecības universitātē par lauksaimnieku, lai varētu strādāt un palīdzēt vecākiem fermā. “Uzskatu, ka zināšanas, kuras es iegūšu, studējot šo profesiju, man noteikti palīdzēs tālāk attīstīt ģimenes lauksaimniecību. Es dzīvoju pie Ziemeļvidzemes augstienes – Dēliņkalna Jaunlaicens pagastā, uz kurieni braukāju pie katras mazākās izdevības, kaut gan jāatzīst, ka šobrīd uz turieni sanāk doties retāk, jo jāgatavojas konkursam,” pauž jaunais galdnieks.

Darbs jāuzskata par iespēju sevi realizēt
Reiņa nākotnes nodomi sevī ietver fermas paplašināšanu, kā arī sava galdniecības uzņēmuma izveidi. “Uzņēmumā kopā vēlētos darboties ar māsām, kuras varētu palīdzēt ar radošām un inovatīvām idejām. Vēlētos, lai man nākotnē būtu gan ferma, gan šis kokapstrādes uzņēmums, kā rezultātā savu ikdienu padarītu interesantu,” teic Reinis un atzīst, ka savu ideālo darba dienu viņš iedomājas perfektā balansā starp lauksaimniecības un galdniecības darbiem. “Rīti un vakari, protams, paietu, rūpējoties un darot visu, lai lauksaimniecība funkcionētu – dzīvnieku pabarošana, barības sagāde un tā tālāk. Dienas vidu vēlētos veltīt galdniecībai, pieņemt dažādus pasūtījumus, nesteidzīgi un rūpīgi izstrādāt kvalitatīvas mēbeles, virtuves piederumus un citas lietas, bet vēlus vakarus labprāt veltītu medībām, dodoties mežā, vērojot dzīvniekus un atrodoties svaigā gaisā. Manuprāt, lai savu ideālo darba dienu sasniegtu, ir jāstrādā pie tā un darbs jāuzskata par iespēju sevi realizēt un attīstīt, nevis kā kaut ko, kas ir uzspiests,” teic Reinis.
Iespēju trenēties pirms vērienīgā konkursa, kā arī materiālu iegādi Reinim nodrošina Valsts izglītības un attīstības aģentūra. ◆

Kategorijas