Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Laulību norises vietas meklējumos

Diāna Lozko

2015. gada 24. jūlijs 00:00

2476


Jau trešo gadu jaunajiem pāriem ir iespēja reģistrēt savu laulību ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām, un tieši šogad šo iespēju sāk izmantot aizvien vairāk pāru. Drīzumā laulību, iespējams, varēs slēgt arī pie notāra un abas šīs iespējas pavērs jaunajiem pāriem daudz plašākas iespējas savu laulību reģistrēt sev tīkamākā veidā.

Laulību var reģistrēt tikai sava novada teritorijā
Alūksnes pilsētas dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Iverta Bondare stāsta, ka slēgt laulību ārpus dzimtsarakstu nodaļas var kopš 2013.gada. “Dzimtsarakstu nodaļas vadītājs laulību var reģistrēt dažādās vietās tikai sava novada teritorijā. Mēs nevaram braukt uz Apes vai citiem novadiem un noslēgt laulību tur,” informē I.Bondare. Viņa atzīst, ka kopš likuma pieņemšanas par atļauju slēgt laulību, kur vien to vēlas jaunais pāris, šo iespēju nav izmantojuši daudzi pāri un vien šajā gadā ir manāma lielāka aktivitāte un šāds laulību reģistrācjas veids gūst popularitāti. No 26 šogad reģistrētajām laulībām četras ir tikušas reģistrētas ārpus dzimtsarakstu nodaļas un baznīcas. “Laulības tikušas slēgtas gan Tempļa kalnā, gan Pilssalā, gan Aleksandra paviljonā un arī uz plosta Alūksnes ezerā. Esmu novērojusi, ka šo iespēju vairāk izmanto jaunieši. Dabā jau ir skaisti, un Alūksnē ir vietas, no kurām paveras skaisti skati uz Alūksnes ezeru un apkārtējo dabu. Domāju, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki vēlas slēgt laulības dabā,” stāsta I.Bondare. Viņa uzsver, ka līdz šim nav bijis tā, ka jaunais pāris izvēlētos vietu, kurā laulību tomēr atteiktu slēgt. “  Ja pāris vēlas reģistrēt laulību ārpus dzimtsarakstu nodaļas, tas maksā 55 eiro plus PVN, un pārim ir jānodrošina laulības slēdzēja nokļūšana laulību norises vietā. Šādi noteikumi pieņemti ar šā gada aprīli.

Laulības tiek slēgtas arī lauku īpašumos
Savukārt Apes novada dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Iveta Indriksone stāsta, ka Apes novadā iespēju laulāties ārpus dzimtsarakstu nodaļas izmanto dažāda vecuma pāri un nevarētu teikt, ka šī iespēja vairāk piesaistītu tieši jaunāka vecuma cilvēkus. I.Indriksone informē, ka šogad Apes dzimtsarakstu nodaļā reģistrētas 8 laulības, bet jūlijā vēl plānotas 3 laulības, tātad 11 laulības, no kurām ārpus dzimtsarakstu telpām kopumā notiks 4 laulības ceremonijas. “Iepriekšējos gadus ārpus nodaļas telpām tika slēgtas pa kādām divām vai trijām laulībām, bet šogad tādu tiek slēgts vairāk. Cilvēkiem šī lieta patīk, un kāzas notiek gan viesu namos, gan Zvārtavas pilī. Laulības reģistrācija notikusi arī pie Gaujienas estrādes, un pagaidām nav bijusi izvēlēta tāda vieta, kura mums šķistu nepieņemama. Nevaru nosaukt kādu populārāko vietu, bet laulības tiek slēgtas arī lauku īpašumos,” stāsta I.Indriksone. Viņa uzsver, ka iespēja slēgt laulību ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām noteikti ir priekšrocība pašam jaunajam pārim, bet ne dzimtsarakstu nodaļas darbiniekiem. Lai arī šādas iespējas izmantošana prasa mobilizēšanos no dzimtsarakstu nodaļas darbiniekiem, I.Indriksone uzsver, ka laulību slēgšana pārim svarīgā un nozīmīgā vietā ir vērtējama tikai pozitīvi, jo šādā veidā šis notikums kļūst vēl īpašāks un skaistāks. “Ceru gan, ka drīz varēs laulību slēgt arī pie notāra, jo uzskatu, ka šajā jomā jābūt demokrātijai un cilvēkiem jādod iespēja izvēlēties. Ir jārespektē cilvēku vēlmes,” pauž I.Indriksone.

Piedzīvot ko neaizmirstamu
Šomēnes savu laulību ārpus dzimtsarakstu nodaļas slēdza arī alūksniete Jana Petrova un viņas laulātais Māris Dailedjonoks. “Ideja kāzu ceremoniju pavadīt ārpus ierastajām telpām ir bijusi vienmēr, taču, kopš 2013.gadā stājās spēkā jauns ģimenes tiesību regulējums, kurā noteikts, ka turpmāk laulības var noslēgt arī citās tam piemērotās telpās vai vietās, mazais sapnis kļuva par īstenību. Iesniegumi un citi laulības noslēgšanai nepieciešamie dokumenti bija jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļā neatkarīgi no tā, kur laulība tiks noslēgta - mūsu gadījumā dokumentus iesniedzām Rīgas dzimtsarakstu nodaļā (tajā skaitā apmaksājot arī valstī noteikto nodevu), savukārt pati ceremonija notika Alūksnē,” stāsta J.Petrova-Dailedjonoka. Laulības ceremonija notikusi uz plosta “Kaija”, uz kura J.Petrova-Dailedjonoka pērn svinējusi savu jubileju. “Pagājušajā gadā savu jubileju svinēju uz šī burvīgā plosta, un tās patīkamās emocijas un burvīgo skatu, kas paveras no Alūksnes ezera, bija vēlēšanās piedzīvot arī šajā svinīgajā un nozīmīgajā brīdī. Ceremonija mums ļoti patika, neskatoties uz tās dienas laikapstākļiem, kuri pat līdz svinīgajai ceremonijai bija nepastāvīgi - saule mijās ar lietu un negaisu, taču pašā ceremonijas brīdī laiks mūs ļoti palutināja un viss bija tieši tā, kā tam jābūt. Nevienā brīdī nebija baiļu sajūta, atrodoties uz plosta ezera vidū, pateicoties pieredzējušajam plosta “Kaija” kapteinim. Visas šīs burvīgās dienas emocijas vārdiem aprakstīt nav iespējams, tādēļ novēlu katram piedzīvot, kaut ko tik jauku un neaizmirstamu,” pauž J.Petrova-Dailedjonoka. Viņa stāsta, ka ne viņa, ne arī viņas vīrs personīgi nezina citus pārus, kuri būtu laulājušies ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām, taču uzskata, ka ceremonija ārpus ierastā ir kaut kas ļoti īpašs un personīgs, kas tāds, kas katru pāri individualizē un katru ceremoniju padara īpašu un vienreizēju.

Alūksnes dzimtsarakstu nodaļa iederētos Jaunajā pilī
Šīs nedēļas nogalē savu laulību ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām reģistrēs arī alūksnieši Anda Podziņa un Artūrs Treija. “Izvēle rīkot kāzas ārā notika ļoti dabiski, jo ārpus telpām ir brīvība un daba mums ir tuva. Kad atbraucam uz Alūksni, vienmēr pārsvarā dzīvojamies ārā,” stāsta A.Podziņa. Pāra kāzas notiks uz kāpnēm, kuras atrodas starp Saules tiltu un Alūksnes skatu torni. “Vietu izvēlējāmies diezgan rūpīgi un ziemā daudz laika pavadījām pastaigās pa Alūksni. Šīs kāpnes ieraudzījām skijoringa sacensību laikā, pārgājām pār ezeru un uzkāpām augšā. Mums pavērās ļoti skaists skats uz pilsētu. Laulības ceremonijas laikā mēs stāvēsim ar muguru pret ezeru, bet viesi aiz mums redzēs ezeru un Jauno pili. Būs skaisti,” teic A.Podziņa un uzsver, ka iespēju laulāties ārpus dzimtsarakstu nodaļas uztver ļoti pozitīvi. Tā ir iespēja cilvēkiem radoši piedomāt pie kāzu dienas, atšķirties no citiem, izvēlēties sev tuvas vai īpašas vietas. “Man šķiet, ka dzimtsarakstu nodaļa nav tas, kas veicinās precēties, bet kāzas būtu patīkamākas, ja telpas būtu skaistas, izremontētas, ērtas un pat nedaudz greznas, jo tai dienai tas piestāv. Man vienmēr ir šķitis, ka Alūksnes dzimtsarakstu nodaļa iederētos Jaunajā pilī, īpaši tāpēc, ka tā ir atjaunota. Man personīgi šķiet, ka cilvēki mums apkārt no kaut kāda traka skrējiena pamazām atgriežas pie pamatvērtībām un pārbaudītām vērtībām – siltumnīcas tomātiem, pašu gatavota zemeņu ievārījuma, ģimenes,” teic A.Podziņa un stāsta, ka esot dzirdēts par gadījumu, kad kāds pāris slēdzis laulību pat piecos no rīta, bet Rīgā vienas no iecienītākajām vietām laulību slēgšanai ārpus dzimtsarakstu nodaļas ir Rīgas jumtu terases, jo no tām paveras skats uz pilsētu.

Varētu slēgt laulību pie
notāra
Papildus jau ierastajām iespējām slēgt laulības dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā šogad varētu rasties vēl viena iespēja - veikt šo civilstāvokļa maiņas reģistrāciju pie notāra. Iespējams, šī procedūra izmaksātu dārgāk nekā dzimtsarakstu nodaļā, taču tiem, kurus neinteresē laulību ceremoniālā daļa, rastos vairākas priekšrocības. Latvijas Zvērinātu notāru padomē skaidro, ka par iespējām noslēgt laulību jautājuši klienti, tostarp arī tie, kas pie notāriem šķīruši savu līdzšinējo kopdzīvi. Cilvēkus interesē iespēja laulāties diskrēti, bez lieciniekiem. Kopš šādi var nokārtot testamentu, to skaits dubultojies. Iespējams, daudzi no faktiskās kopdzīves pāriem gaida šādu jaunu iespēju. Līdzšinējiem laulību reģistrētājiem - pašvaldību dzimtsarakstu nodaļu darbiniekiem un dažādu konfesiju garīdzniekiem - notāri varētu pievienoties 2015.gada laikā. To apstiprina par civilstāvokļu aktu regulēšanas jautājumiem atbildīgā Tieslietu ministrija. Jāpiemin, ka notāri jau četrus gadus var arī šķirt laulību. ◆

piedāvā īpašu programmu

Jau otro gadu Alūksnes muzejs kāziniekiem piedāvā arī kādu īpašu kāzu programmu - kroketa spēli. “Esam izveidojuši pedagoģisko programmu kāzām - kroketa spēli, kura bija ļoti iemīļota baronam Fītinghofam. Šogad kāzu programmu izmantojuši četri pāri, bet jau šīs nedēļas nogalē to izmantos vēl divi jaunlaulāto pāri. Saskaņā ar programmu jauno pāri sagaida barons savā graciozajā sporta tērpā, baronese greznajā kleitā un ekonome, kura iepazīstina arī kāzu viesus ar kroketa spēli. Spēlē pieejami septiņi dzīves vārti ar dažādām aktivitātēm. Pārim iespējams arī pils tornītī uzrakstīt vēlējumu vienam otram un to aizzīmogot. Vēlējums tiek piesiets šampanieša pudelei, kuru jaunlaulātie atstāj muzejā un var atnākt tai pakaļ tieši pēc gada,” stāsta Alūksnes muzeja direktore Ilze Lipstoka. Viņa atzīst, ka laulību reģistrācija ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām ir kļuvusi aizvien populārāka un ir gadījies, ka slikti laikapstākļi situāciju pavērš pavisam citā gultnē. “Ļoti iecienīts ir arī jaunais Aleksandra paviljons, un līdz šim tur notikusi viena laulības ceremonija. Arī tur cilvēki vēlas pavadīt savas dzīves skaistāko mirkli. Šogad gan bija paredzēts tur rīkot vēl vienu laulības ceremoniju, bet laikapstākļu dēļ ceremonija tika pārcelta uz Jauno pili. Tas izvērsās par ārkārtīgi skaistu notikumu gan mums, gan jaunlaulātajiem, jo laulāties pilī ir ļoti skaisti un šāda kāzu ceremonija pilī notika pirmo reizi pēdējo gadu laikā,” stāsta I.Lipstoka un informē, ka ikviens var pieteikties Alūksnes muzejā, lai izmantotu iespēju savu laulību slēgt pils telpās. Ar laiku Alūksnes Jaunajā pilī varētu svinēt arī dažādas dzīves jubilejas.

Fakti

◆ Alūksnes pilsētas dzimtsarakstu nodaļā pērn slēgtas 77 laulības, no kurām 3 reģistrētas kādā no Alūksnes novada baznīcām. No šīm laulībām neviena nav šķirta. 2013.gadā kopumā tikušas reģistrētas 59 laulības, no kurām 10 laulības slēgtas baznīcā. Arī no šiem pāriem neviena laulība nav šķirta, taču 2012.gadā kopumā tikušas slēgtas 46 laulības, no kurām 10 reģistrētas baznīcā un 2 laulības jau ir šķirtas.
Apes novada dzimtsarakstu nodaļā pērn reģistrētas 9 laulības, no tām ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām - 3 laulības. Pērn tikušas šķirtas 3 laulības, kuras gan nav slēgtas pēdējo divu gadu laikā, bet gan agrāk. Savukārt šogad tikušas šķirtas 3 laulības, kuras arī ir reģistrētas senāk.

Kategorijas