Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Latvijas jauniešu dienas Aizkrauklē 2015

Latvijas Jauniešu dienas ir kristīgs pasākums, kas notiks šī gada 18. - 20. septembrī Aizkrauklē. Šāds notikums tiks īstenots jau 5. reizi, kurā, kā paredzēts, varētu piedalīties aptuveni 1000 jaunieši ne tikai no visas Latvijas, bet arī no tuvākajām valstīm, piemēram, Lietuvas un Polijas.

Jauniešu dienu mērķis - veicināt kultūras un garīgo vērtību attīstību jauniešu vidū, vienlaicīgi jauniešu vidū attīstot sadraudzību un sadarbību kopīgu iniciatīvu veidošanai.

Šo dienu laikā jaunieši varēs piedalīties kultūras un ticības Dievam izpratni veicinošās darba grupās. Tātad, radošos talantus varēs attīstīt, ticības slāpes remdēt un intelektu paplašināt ap 20 dažādās darba grupās (piemēram, kurlmēmo valoda, mūzikas un mākslas terapija, pantomīmas, Latvijas kristianizācijas vēsture Terra Mariana kontekstā, starpkonfesiju diskusijas, pareizticīgo lūgšanu kreļļu taisīšanas darbnīca, Hip Hops, futbols ar bīskapu, pantomīmas, u. c.). Tiks ietverti arī pasākumi, kuros apgūt deju soļus, dziedāt, slavēt Dievu mūzikā un Vārdos, klausītos ārzemju un pašmāju lektoru uzrunās un bīskapu atbildēs uz jauniešu uzdotajiem jautājumiem, noskatīties pašu jauniešu gatavotas prezentācijas darba grupās jauniešu dienu laikā, caur liecībām un mūziku profesionālu kristīgo mūziķu izpildījumā sestdienas vakara koncertā. Būs iespēja klausīties arī ārzemju un pašmāju lektoru uzrunās un bīskapu atbildēs uz jauniešu uzdotajiem jautājumiem.

 Kopumā aktivitātes Jauniešu dienās tiks saistītas ar pāvesta Franciska izvēlēto moto Jauniešu dienām visā pasaulē no Svētajiem Rakstiem - „Svētīgi sirdsšķīstie, jo viņi Dievu redzēs” (Mt 5, 8). Tādējādi arī jauniešu dienu tematika Aizkrauklē ietvers jautājumus par puišu un meiteņu sirdi, par sievišķo un vīrišķo identitāti.

Jauniešu dienu tradīciju uzsāka pāvests Jānis Pāvils II 1983. gadā Romā. Kopš tā laika Jauniešu dienas regulāri notiek reģionālā, nacionālā un Pasaules līmenī. Nākamās Pasaules Jauniešu dienas notiks 2016. gada jūlijā Krakovā. Taču šogad visā pasaulē tiek rīkotas Nacionālās Jauniešu dienas, kas ir kā sagatavošanās posms Pasaules Jauniešu dienām Polijā. Uz jauniešu dienām aicināts ikviens vecumā no 14 - 35 gadiem, no visiem Latvijas novadiem, no tuvākajām valstīm, neatkarīgi no konfesijas. Pasākumu organizāciju uzņēmies Vidzemes Katoļu jauniešu centrs. 

Jauniešu dienu logo
Jauniešu dienu logo ietver trīs daļas – sirdi, kompasu un trīs krāsu salikumu. Vispirms sirds ir cilvēka būtības kodols. Pāvests Francisks raksta: „Lai saprastu to, kā svētība nāk no sirdsšķīstības, ir jāapzinās, ka ebreju domāšanā sirds ir cilvēka emociju, domu un nolūku centrs.” Kompass ir virziens uz Dievu. Tā kā Bībele mums māca, ka Dievs neskatās uz izskatu, bet uz sirdi, varam teikt, ka ar sirdi mēs redzam Dievu. Sirds ir tā, kas norāda uz Dievu un ļauj atpazīt Viņa gribu mūsu dzīvēs.

Reizē sirds ir arī kā dārgakmens, Pāvests Francisks jautā: „Kur ir Jūsu dārgumi Kur jūsu sirds rod mieru? Vai Tevī ir pārliecība, ka esi mīlēts un Dieva gaidīts bez nosacījumiem, tāds, kāds patiesi esi? Ja pazaudējam šo apziņu, tad kā cilvēki kļūstam par nesaprotamu mīklu, jo tikai Dieva beznosacījumu mīlestība ir tā, kas mūsu dzīvei piešķir jēgu.
Vēl sirds ir daudzšķautņaina. Latvijas Jauniešu dienas pulcē vienkopus jauniešus no dažādiem Latvijas reģioniem ar atšķirīgām interesēm, talantiem un pieredzēm, kopā veidojot Latvijas bagātību.

Logo krāsas – „Tu esi pārbaudījis, Dievs, un šķīstījis mūsu sirdis kā šķīstī sudrabu” sal. Ps 66, 10. Pāvests: „Sirds un attiecību šķīstība palīdz mums elpot tīru gaisu, kas nāk no skaistuma, patiesas mīlestības un svētuma.” Violetā krāsa sirdī simbolizē karaliskumu, Ķēniņa bērnu identitātes apziņu; Zaļā krāsa jaunību un dzīvību, kas uzvar nāvi, bet sudrabs – patiesību un skaistumu, kas attīstās, ļaujot Dievam mūs šķīstīt.

Dalībnieku reģistrācija
Jūnijā tika izsludināta reģistrācija Jauniešu dienām. Pieteikšanās norisinās ar tiešsaistes anketas starpniecību vietnē docs.google.com. Anketā dalībniekiem jāiesniedz īsa pamatinformācija par sevi, kā arī jāizvēlas viens no piedāvātajiem veidiem, kā tiks nodota dalības maksa:

veicot bankas pārskaitījumu līdz 15. augustam, dalības maksa ir 15 eiro;

veicot bankas pārskaitījumu no 15. augusta līdz 15. septembrim - 20 eiro;

maksājot uz vietas pasākuma dienā, dalības maksa ir 20 eiro tiem, kuri, aizpildot anketu, reģistrējušies līdz 17. septembrim; 25 eiro pirms tam nereģistrētiem dalībniekiem.

Ja dalībniekam nav iespējas vai viņš nevēlās veikt bankas pārskaitījumu, Jauniešu dienu organizatori piedāvā iespēju ikvienam iegādāties pasākuma biļeti 15 eiro vērtībā Aglonas svētku laikā (no 13. - 15. augustam teltī pie bazilikas).

Tiek piedāvāta arī iespēja pieteikt grupu no draudzes, kopienas vai pilsētas. (Šādā gadījumā grupas atbildīgā persona anketā sniedz īsu informāciju par savu grupu un pēc anketas iesniegšanas saņems dalībnieku reģistrācijas anketu, kurā būs turpmākā nepieciešamā informācija. Maksāšanas sistēma būs līdzīga iepriekš aprakstītajai.)

Kalpošana kā brīvprātīgajiem un organizatoriem
Brīvprātīgie darbosies tikai Jauniešu dienu laikā (piem., kārtības nodrošināšana, telpu iekārtošana), bet organizatoru uzdevums ir iesaistīties regulārās plānošanas sapulcēs un praktisku jautājumu risināšanā jau tagad līdz pat Latvijas Jauniešu dienām un to laikā.

Tiešsaistes anketa pieteikties kā brīvprātīgajiem un organizatoriem:
http://goo.gl/forms/TFP3cnHZ9n

Iespēja atbalstīt
Lai šos ticības svētkus varētu noorganizēt, ir nepieciešams jūsu atbalsts. Vajadzīgas jūsu lūgšanas, lai šie svētki ir Svētā Gara piepildīti, lai ir sirdis, kas no jauna piepildās un atgriežas pie Dieva. Lūgsim, lai Dievs uz šiem svētkiem pulcina pat vairāk nekā 1000 jauniešus - tādus, kuri nemeklē Dievu, bet tur varētu Viņu atrast, kuri ir ceļā pie Viņa un kuri jau Viņu ir atraduši, - no visas Latvijas, kā arī no tuvākajām valstīm. Esat aicināti lūgties Jēzus Asiņu un Jēzus Sirds litāniju par Jauniešu dienu notikumu, organizatoriem un dalībniekiem.

Priecāsimies arī par jebkuru finansiālo, materiālo atbalstu. Konta numurs finansiālam atbalstam:

Konta numurs ziedojumiem:

Nodibinājums "Vidzemes katoļu jauniešu centrs"

Reģ. Nr. 40008172046

Jurid. adrese: Mazā Pils iela 2a, Rīga, LV-1050

SEB banka, kods UNLALV2X

konts LV05UNLA0050016682724

Neskaidrību gadījumā aicinām rakstīt uz e-pastu jauniesudienas2015@gmail.com vai zvanīt 29354095, 26510151 (reģistrācijas jautājumi), 29966227 (organizācijas procesa jautājumi).

Tiekamies Aizkrauklē!

Kategorijas