Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Katrā darbā svarīga ir laba komanda

Līga Vīksna

2015. gada 31. jūlijs 00:00

2088

Kopš Alūksnes novada izveides 2009.gada vasarā mums ir jau otrais deputātu sasaukums, bet pašvaldības izpilddirektora pienākumus visu šo laiku veic Janīna Čugunova.
J.Čugunova atzīst – pārvaldot tik lielu novadu, darba apjoms ir ļoti liels. “Man ir žēl, ka uz daudzām iestādēm aizbraucu tikai tad, kad jārisina problēmas, jo priecīgos brīžos vienkārši nav laika būt klāt... Darba ir ļoti daudz – grūtības rada tas, ka esam liels novads, iestāžu ir daudz, katrā sasaukumā darbu traucē arī vietējā politika. Bez profesionālas darbinieku komandas, kāda šobrīd ir novada domē un pagastu pārvaldēs, to visu nevarētu izturēt un paveikt,” viņa saka.
- Alūksnes novada domes izpilddirektore esat kopš 2009.gada – ko šodien darītu citādāk?
- Jāņem vērā, ka 2009.gadā arī valstī bija pārmaiņu brīdis, ne tikai jaunizveidotajos novados – to ļoti izjutām. Toreiz dienā tika caurskatīti vairāk nekā simts jautājumi – apzināmies, ka tika pieļautas daudzas kļūdas, bet sešu gadu laikā daudzas ir labotas un lēmumi mainīti. Ļoti nožēloju, ka šajā laikā zaudējām daudzu valsts iestāžu filiāles Alūksnes novadā, jo, izmantojot ekonomisko krīzi valstī un novadu reformas mirkli, tās tika pārceltas uz citām pilsētām vai likvidētas. Pirmā bija Alūksnes slimnīca, par kuras saglabāšanu iestājāmies un darām to joprojām. Slimnīcas saglabāšana bija mūsu pirmā nopietnākā pieredze, līdz ar ko sapratām - kopā varam. Sešos gados novada administrācijā, pagastu pārvaldēs ir izveidojusies ļoti spēcīga, profesionāla komanda – tas ir liels ieguvums.
- Kā Alūksnes novads mainījies šajā laikā?
- Manuprāt, notikušas ļoti lielas izmaiņas. Pagastos ir sakārtota infrastruktūra, rekonstruēti ceļi, finišam tuvojas vēl seši ūdenssaimniecības projekti, noorganizēta daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekošana, siltinātas vairākas skolas un gandrīz visi bērnudārzi, veikti remonti pašvaldības ēkās, izbūvēti bērnu rotaļlaukumi, Ates muzejā uzbūvēta jauna ēka “Laidars”, rekonstruēta Jaunlaicenes muižas muzeja ēka, uzbūvēta Bejas klēts. Alūksnē ir rekonstruētas abas tranzītielas, arī vairākas mazās ielas. Ir rekonstruēta Alūksnes mākslas skolas ēka, siltinātas pilsētas skolas, pabeigta tautas nama rekonstrukcija, par ko ir ļoti liels gandarījums. Daudz ir darīts Pilssalas sakārtošanā, izbūvējot bērnu rotaļlaukumu un gājēju tiltu. Pilssalu iedzīvotāji regulāri apmeklē ik dienu – par to ir patiess prieks. Arī jaunais gājēju tilts, ko sākotnēji kritizēja, tiek regulāri noslogots – prieks, ka iedzīvotājiem tas ir vajadzīgs. Ir uzbūvēts ugunsdzēsības skatu tornis – šovasar nepilnu divu mēnešu laikā tam ir jau gandrīz 5000 apmeklētāju! Tiek sakārtots Alūksnes muižas parks – tam jau ir izstrādāts apsaimniekošanas projekts un drīz pabeigs vēsturisko izpēti. Atjaunots Aleksandra paviljons.
Lielākā daļa projektu īstenoti, piesaistot Eiropas struktūrfondu finansējumu – pārējais ir pašvaldības līdzfinansējums. Daudz tiek darīts, lai novadā uzlabotu uzņēmējdarbības vidi – kaut nedaudz, bet atbalstām jauniešu iniciatīvu uzņēmējdarbības uzsākšanai novadā, piešķirot finansējumu. Cenšamies finansiāli atbalstīt sabiedriskās organizācijas.
- Joprojām starp iedzīvotājiem aktuāla ir diskusija, vai bija pareizs lēmums uz vairākiem pagastiem iecelt vienu vadītāju.
- Par to domē bija ilgas diskusijas, apsprieda vairākus variantus, atbalstīja šo. Kā būtu, ja būtu – nevaru komentēt, jo mēs to nezinām. Varu teikt, ka visu pagastu vadītāji strādā ļoti labi, pārzina savu teritoriju, rūpējas par tās attīstību un sakopšanu. Jā, piekrītu – iedzīvotājiem nākas lieku reizi atbraukt ar savu bēdu uz novada centru, nesatiekot konkrētā dienā uz vietas pagasta vadītāju.
- Kur novadā ir vājās vietas un kur – stiprās?
- Stiprās ir tās, kuru īstenošanai pieticis finansējuma, vājās – kad pašvaldībai nācies pārņemt kādu valsts funkciju un pietrūcis finansējuma savām iecerēm. Pašvaldības rūpju lokā vienmēr bijusi sociālā joma – manuprāt, novadā sociālā joma ir ļoti labi attīstīta, nemitīgi paplašinot pakalpojumu loku. Uzlabojumi vērojami kultūras jomā, kur palielinājušies arī ieņēmumi no pasākumiem. Novadā noteikti vajadzētu uzlabot sabiedrisko kārtību – lai gan iedzīvotāji aug līdzi pašvaldībai un postījumu ir mazāk, tie joprojām vēl ir. Vēl ir citas nianses, pie kā sakārtošanas strādājam, piemēram, cīņā ar nodokļu parādniekiem – vienam no grāmatvedības darbiniekiem tagad ir pienākums sekot līdzi maksātnespējas procesiem un laikus uzsākt parādu piedziņu.
- Nereti izskan viedoklis, ka pagasti tiek apdalīti finansiāli: daudz kas koncentrējas novada centrā Alūksnē, pagastiem atvēlot mazāk.
- Mums jāsāk apzināties, ka nav pilsētas un pagastu – ir viens novads. Arī pati esmu lauku iedzīvotāja – šo dalījumu jau sen esmu aizmirsusi un strādāju pagastiem un pilsētai. Pašvaldības finansējuma dalīšanai ir izstrādāta kārtība, un līdzekļus saņem proporcionāli kā pagasti, tā pilsēta. Turklāt sasaukuma laikā katrs pagasts pēc saviem ieskatiem var izlietot novada domes piešķirtos 40 000 eiro attīstībai. Protams, Alūksnē ir vairāk iedzīvotāju, līdz ar to lielāks budžets, bet pilsētā ir arī vairāk vajadzību, turklāt pilsētas infrastruktūru izmanto arī pagastu iedzīvotāji. Pirms novadu izveides pagasti ļoti labi izmantoja 200 000 latu finansējumu, ko piešķīra valsts, bet Alūksnei šie 200 000 latu bija kā mazs piliens pret lielo vajadzību klāstu. Novads mantojumā saņēma pilsētu ar daudzām vajadzībām un nesakārtotām lietām – joprojām pilsētai ir vairāk vajadzību nekā pagastiem. Jāņem arī vērā tendence, ka daudzi iedzīvotāji pārceļas uz dzīvi pilsētās un pagastos paliek arvien mazāk.
- Vai bija korekti pērn novada domē darbā pieņemt Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieka Dzintara Adlera sievu Sanitu Adleri?
- Pašvaldības administrācijā atlase uz vakancēm notiek, izsludinot pretendentu pieteikšanos pašvaldības mājas lapā internetā. Pretendentus vērtē izpilddirektora norīkota darba grupa, kur ir jomas speciālisti. Vērtē katra pretendenta zināšanas, komunikācijas prasmes un profesionalitāti. Visām pašvaldības iestādēm ir izdots rīkojums, ka visas vakances jāpublisko mājas lapā.
Pieņemt darbā S.Adleri – tas nav interešu konflikts. Jā, domes administrācijā tas ir pirmais gadījums, kad ir tik tuva radniecība, bet, piemēram, izglītības un kultūras iestādēs ir līdzīga situācija un tuvie radinieki līdzās strādā ļoti veiksmīgi. Jā, tas tiek pasniegts kā politisks lēmums, bet no visiem pretendentiem viszinošākā bija S.Adlere. Tagad pēc gada darba varu teikt – kaut visiem būtu tādas darbaspējas un attieksme pret darba pienākumiem kā viņai. Ir vakances, ko daudzi uzskata par vieglu darbu, pretendentu ir daudz, bet finālā varam labi ja vienu izvēlēties, jo – lai gan bezdarba līmenis novadā ir augsts, labu darbinieku ir maz, īpaši profesionāļu.
- Ar kādiem jautājumiem visbiežāk pie izpilddirektora vēršas iedzīvotāji?
- Ar problēmām – par dzīvokļu jautājumiem, kaimiņu attiecībām, atkritumu apsaimniekošanu, ielu un trotuāru stāvokli, īpašumu iegādi. Bieži problēmas rodas projektu īstenošanas laikā, kad iedzīvotāji nav kaut ko laikus saskaņojuši, līdz projekta realizācijas uzsākšanai mainījuši savas domas. Par klaiņojošiem suņiem un kaķiem, robežas šķērsošanu, sabiedrisko organizāciju jautājumi. Uz katru pieņemšanu atnāk vismaz divi iedzīvotāji, bet iedzīvotājus uzklausām visur, kur tiekam uzrunāti. Bet – ir arī priecīgi brīži un jo īpaši šovasar, kad Alūksnes publiskajās vietās, īpaši Tempļakalna pakājē, Pilssalā un parkā, pašvaldība dod saskaņojumus kāzu un kristību ceremoniju rīkošanai. Pieprasījums ir liels, par to ir patiess prieks! Esam sapratuši, ka līdz nākamajai vasarai pašvaldībai jāizstrādā kārtība, kā turpmāk ļaut ceremonijas rīkot.
- Tuvākie darbi, ko vēlaties īstenot kā izpilddirektore?
- 2009.gadā mantojumā nesaņēmām nevienu tehnisko projektu, tādēļ ļoti labi apzināmies, ka tika pieļauts daudz kļūdu, piemēram, ar Pils ielas projektu. Šodien es neuzņemtos tādu risku un neļautu plānošanas nodaļai startēt projektu konkursā tikai ar skiču projektu! Šobrīd intensīvi strādājam pie tehnisko projektu sagatavošanas – ir jau gatavi Rūpniecības, Uzvaras, Lāčplēša un Vējakalna ielas tehniskie projekti, būs Ganību ielai. Drīzumā  tiks uzsākta skvēra labiekārtošana pie Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas un Tūrisma informācijas centra. Ir sākta iepirkuma procedūra Alūksnes sporta halles metu konkursam. Noteikti vēlos, lai tiek uzlabota novada administratīvās ēkas pieejamība un sakārtota fasāde – arī šiem darbiem jau izstrādāts tehniskais projekts. Šobrīd pašvaldībā intensīvi gatavojamies jaunajam Eiropas struktūrfondu plānošanas periodam, lai ar 2016.gadu varam šos līdzekļus piesaistīt.
- Kāds, jūsuprāt, šobrīd ir Alūksnes novada tēls?
- Uzsākot darbu novadā, vairāk saskāros ar negatīvo – mani ļoti priecē, ka pamazām izdodas šo domāšanu mainīt. Man ir izjūta, ka novada tēls kļūst arvien pozitīvāks: ar saviem darbiem mēs to pierādām. ◆

Kategorijas