Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai nebūtu domstarpību

Guntars Gūte

2015. gada 31. jūlijs 00:00

16

Tā kā dzīvojam ziemeļu platuma grādos un lielākā daļa gada – vidēji septiņi mēneši – ir vēsa vai pat auksta, neviens mājoklis nav iedomājams bez sildelementiem – krāsnīm, radiatoriem (nozares speciālisti tos sauc par sildķermeņiem) un citām ierīcēm un iekārtām, kas ļautu veiksmīgi un ērti pārziemot.

XX gadsimta sākumā ikvienu mājokli apsildīja tikai ar krāsnīm, tostarp arī daudzdzīvokļu mājas, savukārt šobrīd jebkuram cilvēkam ir iespēja izvēlēties sev ērtāko no samērā plašā apkures sistēmu klāsta. Daudzdzīvokļu mājās apkuri pārsvarā nodrošina ar radiatoriem, kas pēdējo pārdesmit gadu laikā piedzīvojuši būtisku revolūciju gan sava izskata, gan energoefektivitātes ziņā. Aizvien vairāk daudzdzīvokļu māju dzīvokļu tiek aprīkoti ar moderniem sildķermeņiem, ar kuriem tiek aizstāti vēl no XX gadsimta otrās puses ierastie smagie čuguna radiatori, kas jau sen nodzīvojuši savu laiku gan tehniski, gan arī morāli.

Kļūst aizvien efektīvāki
«Veicot ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, viens no svarīgākajiem darbiem ir apkures sistēmas modernizēšana. Šo darbu ietvaros jau krietnu laiku vecos, morāli un fiziski novecojušos sildķermeņus un sistēmas elementus mājā cenšamies nomainīt pret modernākām un līdz ar to arī efektīvākām apkures sistēmām. Lai gan daudziem šķiet, ka vecie čuguna radiatori nodrošina daudz kvalitatīvāku siltumu, tā sen vairs nav, jo ilggadējās lietošanas dēļ tie daļēji «aizauguši» un tāpēc vairs nenodrošina pietiekamu siltumnesēja – karstā ūdens – caurplūdi, un tas samazina to efektivitāti. Turklāt šobrīd tirgū pieejamie sildelementi telpai siltumu dod divos veidos – gan izstarošanas, gan konvekcijas ceļā –, kas paaugstina to efektivitāti,» stāsta SIA Jelgavas nekustamā īpašuma pārvalde (JNĪP) valdes loceklis Juris Vidžis.
Lai radītu iespēju katram iedzīvotājam ieregulēt nepieciešamo siltuma daudzumu, tā panākot sev vēlamo siltuma komfortu dzīvoklī, sildķermeņi tiek aprīkoti ar termoregulatoriem un ar to uzstādīšanu saistīto sistēmas elementu apsaisti. Pēc dzīvokļu īpašnieku lēmuma sildķermeņus var aprīkot ar individuāliem elektroniskiem patērētās siltumenerģijas proporcionalitātes sadalītājiem jeb alokatoriem. Šie pasākumi ļauj samazināt kopējo siltumenerģijas patēriņu mājā, disciplinējot lietotājus izvēlēties optimālu telpu temperatūru, regulēt enerģijas patēriņu, nevajadzīgi neizvadot siltumu caur atvērtu logu, pauž JNĪP tehniskais direktors Oļegs Kukuts.

Pašdarbība aizliegta
Svarīgi atcerēties – sildķermeņu nomaiņu daudzdzīvokļu mājās nav vēlams veikt apkures sezonas laikā, jo, lai gan tehniski tas ir iespējams, tomēr radīs būtiskas neērtības pārējiem ēkas iedzīvotājiem. «Esam kategoriski pret to, ka kāds pēkšņi iedomājas ziemas spelgonī mainīt radiatorus savā dzīvoklī. Apkures sistēmā ūdens ir visu laiku, lai novērstu cauruļu rūsēšanu, taču vasaras sezonā to var izlaist uz laiku, kas nepieciešams konkrētu darbu veikšanai, turklāt neradot diskomfortu kaimiņiem, kuriem apkures atslēgšanas dēļ ziemā rastos gana lielas neērtības,» skaidro J. Vidžis. Citādi ir apkures sistēmas avārijas gadījumā – kad tas nepieciešams bojājuma novēršanas remonta veikšanai, atbildīgie speciālisti uz remonta laiku atslēdz mājā apkuri, lai maksimāli ātri veiktu darbus.
Namu apsaimniekošanas speciālisti arī atgādina, ka jebkurā gadījumā radiatoru nomaiņu daudzdzīvokļu mājas dzīvoklī nedrīkst veikt bez saskaņošanas ar konkrētā nama apsaimniekotāju. «Ir izstrādāta speciāla kārtība, kas jāievēro, lai tehniski pareizi un arī likumiski korekti dzīvokļa īpašnieks varētu veikt jebkurus darbus, kas saistīti ar apkures sistēmas remontu vai modernizāciju, tādējādi izvairoties gan no juridiskām, gan tehniskām problēmām pašiem un kaimiņiem,» uzsvēra J. Vidžis.
Pirmais, kas jāizdara, – jāvēršas ar iesniegumu pie nama apsaimniekotāja, norādot plānotos darbus. Pēc tam jāizveido darbu tehniskā dokumentācija, ko var sagatavot tikai atbilstošs speciālists. Tāpat svarīgi pārbaudīt un konstatēt, ka uzstādāmais sildelements atbilst mājas apkures sistēmā paredzētajiem parametriem, jo pretējā gadījumā – ar lielākas vai arī mazākas jaudas sildelementu – var tikt izjaukta kopējā mājas apkures sistēmas darbība, skaidro eksperti. Pēc jauno sildķermeņu uzstādīšanas tehniskie speciālisti veic sistēmas hidraulisko pārbaudi, skaidro J. Vidžis. Viņš gan piebilst, ka sildķermeņu nomaiņa vienā dzīvoklī ir tikai viens no soļiem, lai nodrošinātu kvalitatīvu siltumu dzīvoklī. «Būtiski saprast, ka maksimālu energoefektivitāti var panākt tikai, ja novecojusī apkures sistēma tiek nomainīta visā daudzdzīvokļu namā vienlaikus, turklāt tam papildus vērts izmantot iespēju veikt nama siltināšanu, jo tikai tad iegūsim maksimālu efektu – apkures sistēma funkcionēs kvalitatīvi, un mājas siltinājums būtiski mazinās gaisa temperatūras atšķirības dzīvokļos,» skaidro J. Vidžis.

Problēmas ar nelegāļiem
O. Kukuts stāsta, ka liela problēma visā Latvijā ir ar pašdarbniekiem, kuri ne tikai bez saskaņošanas veic apkures sistēmu remontdarbus, bet mēdz arī nelikumīgi un pat tehniski bīstami «uzlabot» apkures sistēmas savos dzīvokļos. «Mūsu darbinieki redzējuši visdažādākos brīnumus un cilvēku izdomu, kas balansē uz likumpārkāpuma robežas un ir arī tehniski bīstami visas dzīvojamās mājas apkures sistēmai,» norāda O. Kukuts un piebilst, ka šādi nesaskaņoti un neatļauti risinājumi bojā visas mājas apkures sistēmu – tādēļ daudzos dzīvokļos apkures pakalpojums kļūst neatbilstošs noteiktajām normām. «Esam konstatējuši gan nelegālus papildu sildelementu pieslēgumus, gan ūdens plūsmas regulēšanas ventiļu uzstādīšanu uz apkures stāvvadiem. Protams, šādas pašdarbības dēļ tiek izbojāta kopējā apkures sistēma, un daļa dzīvokļu nesaņem vajadzīgo siltuma daudzumu. Taču iemeslus konstatējam tikai, ja tiekam iekšā konkrētā īpašumā un redzam problēmas cēloni,» uzsvēra J. Vidžis. Viņš piebilda, ka JNĪP speciālisti regulāri pārbauda dzīvokļus un izskauž pašdarbnieku veikumus, tā novēršot viņu iespēju uz citu dzīvokļu īpašnieku rēķina nodrošināt sev lielākas ērtības, bet maksāt tikpat, cik pārējie kaimiņi, kuri nesaņem kvalitatīvu pakalpojumu. ◆

Kategorijas