Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Orientēšanās: Pasaules čempionātā Skotijā piedalās arī mūsu novadnieki

Tamāra Ulase

2015. gada 3. augusts 16:03

239

No 31.jūlija līdz 7.augustam Skotijā, Invernesas apkārtnē, notiks Pasaules čempionāts orientēšanās sportā. Čempionātā piedalīsies Latvijas izlase 10 sportistu sastāvā, tostarp Edgars Bertuks, Inga Dambe un Kristīne Bertuka. Izlasei tās daļēji atjauninātajā sastāvā uzdots uzdevums uzrādīt vismaz vienu rezultātu labāko desmitniekā, taču daudzi klusībā cer, ka izlases līderim Edgaram Bertukam izdosies sasniegt 2012. un 2013.gada panākumus un izcīnīt medaļu.

"2012.gada Pasaules čempions Edgars Bertuks pārstāv pieredzi. Viņš sasniedz savu labāko formu tieši laikā un labāko desmitnieks ir sasniedzams. Protams, ka medaļa ir mērķis, bet augstākajā līmenī atšķirības ir niecīgas. Augstākās cerības saistāmas ar vidējo distanci, kuras apvidus ir vislabāk piemērots mums. Inga Dambe, kura savu orientēšanās prasmi jau gadiem slīpē Somijā, ir augsta līmeņa orientieriste. Būs interesanti viņas panākumiem sekot visās distancēs. Ingas labākie rezultāti ir 9., 17. un 18.vieta, attiecīgi, vidējā distancē, sprintā un garajā distancē. Nav iemeslu, kādēļ, lai viņa nevarētu šos rezultātus uzrādīt arī Skotijā! Kristīne Bertuka ir atpakaļ starptautiskajā orientēšanās arēnā pēc bērna laišanas pasaulē. Viņas ātrums ir uzlabojies visas sezonas laikā un ir droši sagaidāms, ka Kristīne izaicinās savu labāko rezultātu PČ sprinta distancē līdz šim – 40.vietu," mūsu novadniekus vērtē treneris Jari Ikaheimonens.


Pasaules čempionāts šogad norisināsies jau 32. reizi. Šogad sacensībās piedalīsies 367 sportisti no 51 valsts, arī no tādiem šim sporta veisam eksotiskiem Pasaules nostūriem kā Azerbaidžāna, Kipra, Ziemeļkoreja, Dienvidāfrika, Kolumbija, Ēģipte, utt. Favorīti gan, kā jau ierasts, meklējami Eiropā, it īpaši tās ziemeļos - Skandināvi, Krievijas, Francijas, Šveices, Dānijas un Lielbritānijas sportisti ir galvenie medaļu pretendenti.


“Sacensību apvidi Skotijā ir gluži piemēroti Latvijas orientieristiem. Divas sprinta distances – individuālais un jauktā stafete – ir tipisks pilsētas apvidus, kāds atrodams visā pasaulē, un vidējā distance un stafete notiks ātrā, labi pārredzamā apvidū, kas ir līdzīgs Latvijas apvidiem. Garās distances apvidus ar tā mīksto un nelīdzeno pamatu, salām raksturīgo veģetāciju un stāvajiem kalniem ir kaut kas, kam līdzīgu apvidu Latvijā piemeklēt ir grūti. Tas pieprasa speciālu gatavošanos Baltijas orientieristiem,” par Pasaules čempionātu apvidu stāsta treneris J.Ikaheimonenam.

Visu informāciju, kas saistīta ar sacensībām, var uzzināt sacensību mājaslapā http://www.woc2015.org.

Kategorijas