Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Āfrikas cūku mēris joprojām izplatās visapkārt

Mārīte Dzene

2015. gada 7. augusts 00:00

457

Par spīti prasībām ievērot biodrošības pasākumus un aicinājumiem samazināt meža cūku skaitu medījot, nesen Apes novadā tika konstatēta ar Āfrikas cūku mēri slima meža cūka. Pagājušajā nedēļā šo bīstamo infekciju atklāja kaimiņu novadā, Lejasciemā. Tas liecina, ka slimība turpina izplatību un pārņem arvien lielākas teritorijas.

Jūlijā bija gaidāms slimības uzliesmojums
„Trīs slimās meža cūkas beigtas tika atrastas mana mednieku kolektīva teritorijā. Domāju, ka tādu ir daudz vairāk, jo ne visas ir atrastas. Manuprāt, šī slimība novada teritorijā bija jau daudz agrāk. Tagad, kad zemnieki sāks novākt rapša un labības laukus, tiks atrastas nobeigušās cūkas vēl vairāk. Tikai intensīva medīšana var atrisināt šo situāciju,” secina Lejsaciema mednieks Jānis Naglis.
Ziemeļvidzemes virzmežniecības inženieris medību jautājumos Laimonis Kļaviņš norāda, ka viņš jau ziemā paredzēja – jūlijā gaidāms Āfrikas cūku mēra uzliesmojums. „Jau divus gadus esmu centies gan medniekiem, gan Pārtikas un veterinārajam dienestam iestāstīt, ka meža cūkas ir jāmedī vairāk. Jo mazāks cūku blīvums, jo mazākas iespējas slimībai izplatīties,” uzsver L.Kļaviņš. Viņš atzīst, ka bīstamās infekcijas izplatību ietekmē galvenokārt cilvēciskais faktors. „Mednieki, kā arī citi, kuriem nākas saskarties ar meža cūkām, nepievērš pietiekamu uzmanību dezinfekcijas pasākumiem vai arī nesagaida analīžu rezultātus. Īpaši viesmednieki, kuri atbrauc no lielajām pilsētām, ķer gaļas porciju un ved projām. Tā slimība izplatās. Risinājums ir intensīva meža cūku izšaušana. Šobrīd varbūt pat nav vērts žēlot vienu otru cūku mammu, jo tā ir iespēja mazināt dzīvnieku skaitu. Medījot tikai kuiļus un jaunos dzīvniekus, skaits nesamazināsies,” uzskata L.Kļaviņš.

Mudina samazināt meža cūku skaitu
Pārtikas un veterinārais dienests ir nosūtījusi vēstuli pašvaldībām ar lūgumu medību koordinācijas komisijām izmantot Medību likumā deleģētās tiesības – atļaut meža cūku medības medību iecirkņu platībās, sākot no 200 hektāriem. Šogad valstī reģistrēti jau gandrīz 400 ar Āfrikas cūku mēri slimas meža cūkas, turklāt arvien pieaug inficēšanās draudi un palielinās slimības izplatības teritorija. Lielā cūku skaita dēļ tās kļuvušas par infekcijas vīrusa dabisko rezervuāru, radot zaudējumus gan medību saimniecībām, gan cūkkopības nozarei.
„Ja salīdzina meža cūku skaitu, tad Vidzemē ir apmēram puse no šo dzīvnieku daudzuma Kurzemē. Taču ar Āfrikas cūku mēri saslimušo cūku vairāk ir mūsu pusē. Protams, ierobežojumi, kas saistīti ar mēra izplatību, ir pamatoti. Tomēr acīmredzot jārēķinās, ka šī slimība būs visā Latvijā. To apliecina pieredze – nekādi ierobežojošie pasākumi nav devuši cerētos rezultātus. Ja visi cilvēki būtu ļoti apzinīgi, tikai tad tas būtu iespējams,” secina Apes novada medību koordinācijas komisijas vadītājs Andris Rubīns. Tas nozīmē, ka slimības izplatība varētu tikt apturēta, kad vairums meža cūku būs nobeigušās. „Visas nekad neaizies bojā. Taču maksimāli jāievēro biodrošibas pasākumi, lai saglabātu mājas cūkas,” norāda A.Rubīns.

Brīdina medniekus un mājas cūku audzētājus
Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes pārvaldes vadītāja Indra Tomiņa  informē, ka dienesta speciālisti jau tikušies ar visiem mednieku kolektīviem, kuri medī karantīnas teritorijā, lai skaidrotu, kā rīkoties ar nomedītajām meža cūkām. „Nekādā gadijumā nedrīkst mežā veikt nomedītās cūkas uzšķēršanu. To var darīt tikai noteiktās vietās. Tā kā trūkst saldētavu, tiek meklētas iespējas iegādāties speciālus konteinerus, kuros mednieki varētu ievietot nomedīto meža cūku ādas un iekšas, lai pēc tam visu iznīcinātu. Šobrīd tiek apzinātas vietas, kur izvietot konteinerus,” skaidro I.Tomiņa. Viņa atzīst, ka katram medniekam vai mājas cūku audzētājam nevar stāvēt klāt un uzmanīt, tāpēc pašiem ir jāsaprot, ka Āfrikas cūku mēris vistiešākajā veidā var skart katru no mums. ◆

Kategorijas