Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rūpējas par arheoloģiskā mantojuma saglabāšanu

Diāna Lozko

2015. gada 14. augusts 00:00

8

Šogad Alūksnes muzejs Valsts Kultūrkapitāla fondā iesniedzis vairākus projektus. Kā svarīgākie no Alūksnes muzeja atbalstītajiem projektiem ir saistīti ar arheoloģiskā materiāla konservāciju, saglabāšanu un eksponēšanu. Šovasar arheoloģiskie izrakumi, turpinot pagājušā gadā iesākto, norisinās arī Alūksnes viduslaiku pilī.


Izrakumos iegūtas 46 bronzas senlietas
Kā pirmais no atbalstītajiem projektiem ir “Asaru senkapos iegūto arheoloģisko izrakumu senlietu konservācija, saglabāšana un popularizēšana”, kurš pērn ieguva finansējumu Valsts Kultūrkapitāla fondā. 2014.gada rudenī Alūksnes novada Alsviķu pagasta Asaru senkapu aizsardzības zonā tika veikti arheoloģiskie izrakumi Ulda Kalēja vadībā. Šajos izrakumos tika iegūtas 46 bronzas senlietas - aproces ar zvērgalvu galiem, spirālgredzeni, pakavsaktas, kā arī lielākais ieguvums divasmens zobens. Alūksnes muzeja vēsturniece Linda Safranoviča informē, ka līdz šī gada novembrim senlietas atradīsies konservācijā Lietuvā pie arheoloģiskā materiāla restauratora Arūna Puškorjus. “Pēc konservācijas senlietas tiks nogādātas atpakaļ Alūksnes muzejā, kur tās varēs apskatīt, sākot ar šī gada decembri. Papildus arheoloģijas izstādei būs iespējams apskatīt rotkaļa izstādi, kurš kaļ seno latgaļu rotas, līdzīgas tām, kuras iegūtas Asaru senkapu aizsardzības zonā,” stāsta L.Safranoviča.

Konservācija un saglabāšana
Fonda 2.kārtā tika apstiprināts un pašreiz tiek finansēts muzeja projekts “Alūksnes muzeja arheoloģiskā krājuma priekšmetu konservācija un saglabāšana”. Pateicoties šim projektam, konservācijā nonākušas senlietas, kuras iegūtas dažādos Alūksnes senkapos un atradušās Alūksnes muzejā vairākus desmitus gadu un kurām nepieciešama steidzama konservācija un saglabāšana, kā arī dažas senlietas, kuras iegūtas Ziemera pagasta Spieķu senkapos veiktajos izrakumos 2014.gada vasarā. “Tādas senlietas kā spirālgredzeni, aproces, piekariņi, saktas un citas senlietas līdz šī gada decembrim atradīsies pie arheoloģiskā un vēsturiskā metāla restauratores –  meistares Ievas Baļļas,” informē L.Safranoviča un uzsver, ka arheoloģiskajos pieminekļos iegūtas senlietas ir valsts īpašums un neatņemama Latvijas vēstures sastāvdaļa, kas ataino noteiktu laika periodu ne tikai Latvijas, bet arī Alūksnes vēsturē, tādēļ ir nepieciešams šīs senlietas konservēt, saglabāt un iepazīstināt ar tām plašāku sabiedrības daļu.
Savukārt jau pērn uzsāktajos arheoloģiskajos izrakumos Alūksnes viduslaiku pilī U.Kalēja vadībā arī šogad atkātas vairākas lodes un būvkeramika. Ir atsegts arī pils iekšpagalma bruģis. ◆

Kategorijas