Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Drīz izlems skolu likteni

Līga Vīksna

2015. gada 14. augusts 00:00

8

Alūksnes novada izglītības iestāžu attīstības stratēģijas 2016.līdz 2020.gadam izstrāde tuvojas finišam – šonedēļ dokumenta pirmatnējā versija nosūtīta Alūksnes novada domes daļai deputātu, dokumenta sabiedriskā apspriešana paredzēta septembrī, kad ikviens iedzīvotājs varēs izteikt arī savu viedokli par Alūksnes novada izglītības iestāžu turpmāko darbību līdz 2020.gadam.

Šonedēļ dokumenta pirmatnējā informācija tika nosūtīta Alūksnes novada domes sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas deputātiem, lai detalizēti ar to iepazītos un izteiktu savus viedokļus, ieteikumus. Drīzumā to nosūtīs arī pārējiem pašvaldības deputātiem. Darba grupa, kuras sastāvā bija Arturs Dukulis, Aivars Fomins, Gunta Kupča un Elita Laiva, klātienē apmeklēja visas Alūksnes novada skolas, bērnudārzus un profesionālās ievirzes izglītības iestādes. Rezultātā dokumentā apkopots pedagogu, vecāku, skolēnu un pagastu pārvalžu vadītāju viedokļi. Šobrīd darba grupas pārstāvji savu viedokli par katru skolu vēl publiski nav pauduši, lai neietekmētu deputātu viedokļus.

Apmeklēta katra iestāde
Alūksnes novada Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča norāda – šobrīd stratēģijas virzība ir iekavējusies, jo sākotnēji tās publiskā apspriešana bija paredzēta jau jūlijā. Iemesli kavējumam esot divi – joprojām nav skaidri zināms, kāds valstī būs jaunais pedagogu darba samaksas modelis, jo šobrīd tam joprojām ir sešas  septiņas versijas. Otrs kavēšanās iemesls saistās ar neskaidrībām par to, kā īsti izglītības iestādēm valstī sadalīs paredzētos Eiropas struktūrfondu līdzekļus mācību bāzes modernizācijai.
“Materiāls, kas šobrīd nosūtīts deputātiem, ir stratēģijas daļa, kur apkopota informācija par svarīgākajiem jautājumiem, kas saistās ar katru no Alūksnes novada izglītības iestādēm un kas būtu jāņem vērā, ja lemjam par vienas vai otras skolas tālāko darbību. Analizēts skolēnu skaits – prognoze uz jauno mācību gadu un situācija vairākus gadus iepriekš, telpu noslogojums, izglītības programmu nodrošinājums, informācijas tehnoloģiju pieejamība, pedagogu nodrošinājums, interešu izglītības nodrošinājums, izmaksas uz bērnu, remontiem, apsaimniekošanai, veiktās investīcijas un daudzi citi aspekti,” komitejā iepazīstināja G.Kupča.

Savstarpēji nesalīdzina
Viņa atzina, ka visgrūtāk novērtēt bija mācību darba nodrošinājumu. “Centāmies izvairīties no novada skolu savstarpējas salīdzināšanas, akcentējoties uz katras skolas mācību darba rezultātiem. Analizējām aspektus, kas notiktu un kādi attālumi skolēniem būtu jāmēro, ja skola tiktu reorganizēta, un cik viena audzēkņa vadāšana uz kaimiņu novada skolu izmaksātu Alūksnes novada pašvaldībai,” sacīja G.Kupča. Katra skola ir atspoguļojusi arī misiju, kādu saskata savai iestādei turpmākajiem gadiem. G.Kupča minēja piemēru par nelielo Malienas pamatskolu, kas sevi saskata kā jauno zemnieku sagatavošanas iestādi. Pausti arī galvenie secinājumi, aprakstīti izglītības iestāžu attīstības scenāriji, mērķi, tostarp attīstot veselīga dzīvesveida veicināšanu.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis “Alūksnes Ziņām” norāda, ka novada izglītības iestāžu turpmākās attīstības iespējas jau sāk izkristalizēties. “Viennozīmīgi – svarīgākais kritērijs būs skolēns un tikai tad viss pārējais. Deputātiem šobrīd nosūtīts materiāls, kur atspoguļota skolu pašreizējā situācija un šābrīža skolēnu skaita prognoze turpmākajiem pieciem gadiem, vecāku un pedagogu viedokļi. Cerams arī, ka valdība beidzot saņems dūšu pateikt, kāds būs jaunais pedagogu atalgojuma modelis no 2016.gada septembra, jo no tā daudz kas ir atkarīgs – mums jau tagad jāsāk plānot pašvaldības nākamā gada budžetu,” saka A.Dukulis.

Galīgais lēmums – rudenī
Deputāte Jana Zilkalne pauda, ka ieguldīts liels darbs pie stratēģijas izstrādes, sagatavojot sīki detalizētu informāciju, lai deputāti, kuri ikdienā ar šiem jautājumiem nesaskaras, varētu izprast un analizēt esošo situāciju. “Ļoti būtiska ir sadaļa par provizoriskajām izmaksām, kas notiktu, ja skolēns būtu jāved uz citu izglītības iestādi – tas noteikti ir jāņem vērā,” sacīja J.Zilkalne.
G.Kupča atzina, ka 24.augustā notiks Alūksnes novada izglītības darbinieku pirmā kopīgā tikšanās pirms jaunā mācību gada. Tiekoties pārrunās arī stratēģiju, īpašu uzmanību veltot rīcības plānam, tādēļ G.Kupča rosināja uz šo tikšanos ierasties arī izglītības komitejas deputātus. Septembrī organizēs stratēģijas publisko apspriešanu, bet oktobrī – novembrī novada domes sēdē varētu apstiprināt dokumenta gala redakciju. ◆

Kategorijas