Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No namu apsaimniekošanas līdz naktsmītnēm

Līga Vīksna

2015. gada 14. augusts 00:00

1970

Alūksnes novada pašvaldības uzņēmums “Alūksnes nami” šovasar ieviesis vairākus jauninājumus – iegādāts jauns multifunkcionāls traktors, tiek gādāts par teritorijas labiekārtošanu un sniegts jauns pakalpojums līdz šim uzņēmumam neraksturīgā nozarē, izīrējot naktsmītnes.


Kopš pagājušā gada decembra “Alūksnes namiem” palielināts pamatkapitāls, šobrīd tas ir 151,359 eiro, jo “Alūksnes namu” īpašumā tagad ir arī zeme un palīgēkas ap ēku Rūpniecības ielā 4. Tā ir teritorija, kur padomju varas gados atradās Rēzeknes speciālais celtniecības uzņēmums.

Nopērk jaunas iekārtas
“Mūsu mērķis ir kļūt par uzņēmumu, kas sniedz kvalitatīvus pakalpojumus, pārvarot pagātnes negācijas, tādēļ sākam ar sevi, jo labs saimnieks vispirms sakārto savu durvju priekšu. Domājam, kā uzlabot tehnisko stāvokli ēkām un apdzīvot teritoriju, kas tagad ir “Alūksnes namu” īpašumā. Strādājam, lai attīstītos par dažādu pakalpojumu sniedzēju,” saka SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts.
Uzņēmuma teritorijā atsevišķā ēkā iekārtotas darbnīcas speciālistiem, kas līdz šim atradās izkaisīti pa teritoriju. Vienā ēkā, bet nodalīti pa telpām ir divi skārdnieki, četri celtnieki, četri santehniķi, atsevišķā telpā noglabāts ziemas inventārs. “Padomju varas gados šajā ēkā atradās galdniecība – ēku tīrot, pārdevām metāllūžņus un iegādājāmies jaunu frēzi, garinātājmašīnu mazo galdniecības darbu veikšanai.  Mazos galdniecības darbus veicam paši, piemēram, arī puķu kastes pie Ganību ielas 1 ir mūsu gatavotas, bet specifiskas lietas pasūtām kā ārpakalpojumu, piemēram, logus, durvis,” stāsta A.Musts.

Labiekārto teritoriju
“Alūksnes namu” teritorijā tiek uzglabāti pašvaldībai piederoši materiāli no būvdarbu veikšanas, tostarp cara laika kaltais bruģis, ko atrada Pils ielas rekonstrukcijas laikā, kā arī cits no pilsētas demontētais materiāls. To pamazām izmanto dažādiem būvniecības darbiem – piemēram, kalto bruģi nelielā apjomā šovasar izmantoja Brūža ielas skvēra labiekārtošanai.
Kādreizējā caurlaides ēkā ierīkota noliktava. Iekšpagalmā - stāvlaukums jaunās naktsmītnes klientiem. Pamazām tiek labiekārtota teritorija, sakārtoti ārējie komunikācijas tīkli, gaidot Rūpniecības ielas rekonstrukciju. Teritorijā ir arī vieta zaru uzglabāšanai, kas tur nonāk pēc aģentūras “Spodra” un iedzīvotāju veiktajiem sakopšanas darbiem pilsētā. “Zarus uzglabājam, žāvējam, lai rudenī kādam uzņēmumam piedāvātu sašķeldot, un iegūtos līdzekļus atkal ieguldīsim teritorijas labiekārtošanā,” saka A.Musts.

Līzingā – jauns traktors
Apgūstot finansējumu, ko “Alūksnes nami” iegūst no ārpakalpojumu sniegšanas, šovasar līzingā uz pieciem gadiem par
53 000 eiro iegādāts jauns multifunkcionāls traktors ar aprīkojumu komunālo darbu veikšanai.
“Traktoram var pieslēgt dažādas ierīces: zāles pļaušanai un smalcināšanai lielās platībās “Alūksnes namu” apsaimniekotajās teritorijās, rotējošo birsti ielu malu slaucīšanai. Ir arī rotējošā birste bruģa seguma tīrīšanai – pilsētā daudzviet ir ieklāts bruģis, kam nepieciešama profesionāla kopšana, nevis, piemēram, dauzīšana ar asiem priekšmetiem, lai attīrītu no sniega. Ar rotējošo birsti irdenu sniegu līdz 10 centimetriem varēsim viegli notīrīt savās apsaimniekotajās teritorijās – piemēram, māju iekšpagalmus šādi varēs izslaucīt ļoti ātri, tas būs arī darba atvieglojums sētniekiem. Ja sniegs būs piemīdīts, to varēs notīrīt ar kausu, jo traktoram ir arī kauss ar četrām funkcijām. Traktors ir mazs, tādēļ ar to būs viegli strādāt iekšpagalmos. Traktoram ir arī sniega pūtējs. Atsevišķi esam iegādājušies arī piekabi minēto ierīču pārvadāšanai,” jaunieguvumu raksturo A.Musts.

Piedāvā naktsmītnes
A.Musts uzsver – visi darbi, ko uzņēmums veic teritorijas labiekārtošanā, tiek veikti no līdzekļiem, ko “Alūksnes nami” gūst no ārpakalpojumu sniegšanas, nevis iedzīvotāju maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem. Šo finansējumu iegulda arī jaunu produktu attīstīšanā ar mērķi nākotnē no tā gūt peļņu. Iztērējot
10 000 eiro remontdarbiem, “Alūk­snes namu” ēkas pirmajā stāvā šogad izveidotas naktsmītnes. Tās pieejamas otro mēnesi. Pirms tam tur atradās SIA “Vitalitas”, kam tagad sašaurināta pieejamā telpu platība.
“Alūksnē naktsmītņu piedāvājumā ir brīvas vietas. Mūsu pamat­auditorija ir uzņēmumi, kuru darbinieki brauc uz Alūksni darba darīšanās, un viņiem nepieciešamas naktsmītnes – protams, arī citiem interesentiem. Mums ir saturiski un vizuāli labs piedāvājums par ekonomiski izdevīgām cenām. Pieprasījums ir, numuriņu rezervācija jau ir uz priekšu. Ja pirmajā mēnesī no naktsmītņu izīrēšanas guvām 400 eiro, tad otrajā mēnesī šie ienākumi ir jau lielāki. Iekārtotas piecas istabas, kur kopā var izmitināt 11 personas. Četrās istabās ir vienvietīgās gultas – katrā divas līdz trīs gultas, bet viens ir divvietīgs numurs ar atsevišķu vannasistabu un tualeti. Pieejama viena virtuve ar atbilstošu aprīkojumu, labierīcības un dušas, bezmaksas bezvadu interneta pieslēgums,” stāsta A.Musts.

Katram savs
piedāvājums
“Nenoliegšu – man ir 12 gadu pieredze viesnīcu biznesā, kur gūtās zināšanas tagad noder, lai attīstītu “Alūksnes namus”. Naktsmītņu biznesā visu nosaka cena un kvalitāte – galvenais jādomā par klientu, tādēļ uzskatu, ka šajā jomā darba Alūksnē pietiks gan mums, gan esošajiem naktsmītņu turētājiem, katram jāatrod savs piedāvājums,” uzskata A.Musts.
Līdz šim daudzu uzņēmumu strādnieki, kuri ilgstoši veica dažādus darbus Alūksnē, izmantoja ģimnāzijas internāta naktsmītnes. Alūksnes novada domē ir bijušas diskusijas par to, ka skolas internāts nav piemērota vieta strādniekiem, kuri nereti tur lieto arī alkoholu. A.Musts uzskata, ka tas neradīja arī vienādus tirgus nosacījumus naktsmītņu biznesā strādājošajiem, jo internāts ir Alūksnes novada pašvaldības iestādes sastāvdaļa, kur apkalpojošo personālu apmaksā no domes budžeta līdzekļiem, nevis komercuzņēmums, kas līdzekļus nopelna saviem spēkiem. “Bet mēs neesam konkurenti internātam, kur ir četrvietīgi numuriņi ar mazgāšanās bloku pirmajā stāvā. Naktsmītņu piedāvājums Alūksnē ir dažāds – katram ir iespēja izvēlēties,” saka A.Musts. Izveidojot “Alūksnes namos” naktsmītnes, jaunas darba vietas to uzturēšanai ikdienā neesot radītas.

Strādniekiem, nevis
tūristiem
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis “Alūksnes Ziņām” norāda – līdz ar naktsmītņu izveidošanu SIA “Alūksnes nami” paspārnē tiks atrisināta problēma par strādnieku un speciālistu izmitināšanu, kas brauc darba darīšanās uz Alūksnes novada pašvaldību un tās iestādēm.
“SIA “Alūksnes nami” statūti ļauj izīrēt naktsmītnes. Tas novērsīs gadījumus, kad ģimnāzijas internāts tiek izmantots strādnieku izmitināšanai, kas tur reizēm neadekvāti uzvedas. Alūksnes novada skolu tīkla jaunajā attīstības stratēģijā ģimnāzija kā vienu no finansējuma izlietojuma mērķiem iecerējusi internāta telpu remontu – tad iznāk, ka ļaujam tur mitināties strādniekiem, telpas jāremontē, un rodas jautājums, vai skolas internāts tiek izmantots tiem mērķiem, kam tas vispār paredzēts,” saka A.Dukulis. Viņš uzskata, ka “Alūksnes namu” jaunais pakalpojums neradīs konkurenci viesnīcu biznesam Alūksnē. “Rūpniecības ielā var izmitināt līdz desmit cilvēkiem kompaktās istabiņās, turklāt ēka atrodas pilsētas nomalē – tūristiem tas nebūs pievilcīgi. Savukārt viesu māju pamatauditorija nav strādnieku izmitināšana,” saka A.Dukulis. ◆

Kategorijas