Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atrod arvien jaunus ogu noieta tirgus

Mārīte Dzene

2015. gada 14. augusts 00:00

1009



Šis ir ogu gads, tāpēc SIA „Very Berry” ir karsta sezona tiešā un pārnestā nozīmē, lai novāktu aveņu un melleņu bagāto ražu. Avenes šonedēļ jau būs nolasītas, taču melleņu vēl ir daudz.

Meklē dārza un krūmmelleņu lasītājus
„Ogu raža ir laba, no 5 hektāriem aveņu šonedēļ pabeigsim ievākt apmēram 3 tonnas ogu. Vienīgā problēma ir tā, ka grūti atrast tik daudz cilvēku, lai šo ražu novāktu. Domājam, ko darīt un kā komunicēt ar apkārtējo pagastu iedzīvotājiem, lai viņus iesaistītu krūmmelleņu un dārza melleņu lasīšanā. Paredzams, ka no 12 hektāriem melleņu ievāks apmēram 20 tonnas ogu. Katru dienu uz veikaliem tiek nosūtīti apmēram 400 kilogrami svaigu melleņu. Lieli svaigo ogu apjomi tiek sūtīti „Rimi” veikalu tīklam, „Stockman” un citiem tirgotājiem,” stāsta uzņēmuma mārketinga vadītāja Ilze Sauškina.
„Very Berry” labprāt iepirktu ogas no vietējiem iedzīvotājiem, taču trūkst audzētāju ieinteresētības un piedāvājuma. „Lielveikaliem tirgojām upenes, kuras iepirkām no apkārtējiem, jo paši tās neaudzējam. Taču cilvēki ir neaktīvi. Viņi nevēlas lasīt ogas pārdošanai. Tāpēc rodas problēmas nodrošināt šo ogu lielu apjomu veikaliem, kas ir vajadzīgs katru dienu. Lai izpildītu pasūtījumus, braucām pat paši lasīt ogas,” skaidro I.Sauškina.

Piedalās tirdzniecības misijā
Latvijas uzņēmēju delegācijas tirdzniecības misijā Uzbekistānā un Kazahstānā piedalījās SIA „Very Berry” pārstāvji. Tā bija iespēja šajās valstīs tikties ar produktu izplatītājiem un veikalu tīklu vadītājiem, kuriem tika piedāvāta ogu produkti. „Tas ir ilgstošs projekts, jo ir vajadzīgs laiks, lai iekļūtu citu valstu tirgos. Šobrīd tuvāka ir iespēja nosūtīt dabīgās sulas, iespējams, arī sīrupus uz Kazahstānu. Turklāt interesi izraisījis sulu iepakojums „bag in box”,” informē I.Sauškina. Lai gan pirms kāda laika tika runāts par iespēju pārdot produktus Krievijas tirgū, šobrīd uzņēmums no tā atteicies. Tas nav saistīts ar saasinātajām starpvalstu attiecībām vai produktu embargo. Krievijā ir uzradies uzņēmums ar tādu pašu nosaukumu, kurš turklāt piedāvā līdzīgus produktus.

Dabīgās sulas prezentē
izstādēs
Jauns produkcijas veids ir zemeņu sīrups, kas drīzumā parādīsies veikalu plauktos. Tiek palielinātas ogu plantācijas un meklēti optimāli risinājumi produkcijas iepakojumam un eksportam. „Dabīgās sulas tiek tirgotas gan Spānijā, gan Zviedrijā, gan Vācijā. Tāpēc gribam tās piedāvāt iepakojumos, kādi par labākajiem tiek atzīti katrā valstī. Drīzumā gatavojamies piedalīties izstādē Vācijā, Ķelnē. Pavasarī bijām izstādē Apvienotajos Arābu Emirātos. Šobrīd turpinās sarunas ar šīs valsts pārstāvjiem, lai iepazīstinātu tās iedzīvotājus ar mūsu produkciju,” informē I.Sauškina. Viņa uzsver, ka dabiskums ir uzņēmuma pamatvērtība. Tāpēc, augot ogu plantāciju un ražas apjomam, nemainīgs ir „nē” ķīmijai, pārtikas piedevām un citiem produktu garšas un krāsas uzlabotājiem. ◆

Fakti

◆ 17 gadu laikā ogu plantācijas ir sasniegušas 38 hektārus: 20 ha – dzērveņu, 12 ha – melleņu, 5 ha – aveņu un 1 ha – rabarberu.
◆ „Very Berry” produkti: dabīgās sulas, dabīgie morsi, dabīgie ogu sīrupi, svaigas ogas un ogu našķi.

Kategorijas