Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sacensības rada spilgtas emocijas

Mārīte Dzene

2015. gada 14. augusts 00:00

1

Pagājušās nedēļas brīvdienās beidzās forelistu čempionāts, kurā tika noskaidroti šā gada čempioni komandu un individuālajā vērtējumā. Tāpat kā čempionāta pirmais posms arī šis notika Ogres upē, taču maijā upe ir pavisam citāda nekā augusta karstākajās dienās. To apliecina tas, ka maijā visi dalībnieki noķera 826, bet augustā – 316 foreles.

Lepojas ar uzvaru un medaļām
Alūksnes pazīstamajam foreļu makšķerniekam Igoram Dzilnam līdz šim nebija medaļas komandu vērtējumā. Tagad viņam ir arī tā, jo Latvijas čempionātā spiningošanā no krasta komanda, kurā viņš startēja, izcīnīja 20 medaļas un trīs kausus.
„Var teikt, ka tas bija triumfs. Čempionāta pirmajā posmā ieguvām pirmo vietu. Taču tā bija kā pusdarīts darbs, tāpēc ir prieks, ka komanda uzvarēja arī otrajā posmā un kopumā Latvijas atklātajā čempionātā. Savukārt ieskaitē ar ārzemju komandām palikām otrajā vietā gan šajā posmā, gan kopvērtējumā,” stāsta komandas „Ainava L.Baits” dalībnieks I.Dzilna.
Viņš atzīst, ka šis čempionāta posms bija smags, jo 8.augusts bija ļoti karsta diena, bet 9.augustā nācās pat pārtraukt sacensības lietus gāzes dēļ. Pirmajā dienā foreles, kam patīk vēss ūdens, neķērās. Bija jācīnās par katru zivi. „Foreles uz norobežoto sacensību vietu veda no zivju audzētavas konteineros apmēram 100 kilometrus. Tās tika ielaistas upē, kur ūdens bija siltāks, un nakts laikā tām vajadzēja adaptēties. Zivis bija ļoti kūtras un neķērās. Bija ļoti grūti tās pievilināt. Sacensību dalībniekiem bija jāstrādā smalki kā juvelieriem, lai kādu izvilktu,” skaidro Igors. Foreles bija labi saskatāmas upē, tāpēc varēja redzēt, ka daža bēg no mānekļa, cita to ignorē, bet retai tas interesē, tāpēc jāpiemeklē mānekļi, līdz atrod tādu, kuru tā izvēlas. Igoram izdevās izmānīt četras foreles. Pirmajā sacensību dienā viņš un vēl četri makšķernieki savā zonā nevarēja izvilkt nevienu zivi, savukārt bija zonas, kur uzvarēja ar trim zivīm. „Otrajā sacensību dienā savā zonā biju trešais. Tas deva punktus mūsu komandai,” secina I.Dzilna. Čempionāta pirmajā posmā startēja 14 komandas, otrajā posmā – 12 komandas, kā arī nepilna komanda, jo tādu iespēju pieļāva nolikums. 

Par spīti neveiksmei iegūst bronzu
Savukārt alūksnietis Modris Račiks startēja komandā „Willow – MRK”, kas čempionāta otrajā posmā Latvijas komandu vērtējumā izcīnīja trešo vietu. „Čempionāta pirmajā posmā izgāzāmies – palikām pēdējie. Savukārt otrajā posmā mums veicās. Pēc pirmās dienas bijām pirmajā vietā ne tikai starp Latvijas, bet starp visām komandām, jo čempionātā startēja arī Krievijas un Baltkrievijas komandas. Pēc otrās dienas bija noturēta bronza,” informē M.Račiks. Viņš atzīst, ka tāds ir sports, kurā var gan uzvarēt, gan arī zaudēt. „Čempionātā visi ir spēcīgi makšķernieki, bet svarīgi kā katram paveicas. Man viena zivs atspruka. Rēķinājām, ka tā būtu devusi mums otro vietu kopvertējumā,” spriež Modris. Viņam neveicās, jo pirmajā sacensību dienā viņš izlozēja B zonu, kurā iznāca ielaist mazāk zivju. Šajā zonā makšķernieki bija nolemti saņemt nulles, tomēr Modris un vēl pieci makšķernieki izvilka pa vienai forelei. Otrajā dienā viņš noķēra četras zivis.

Jebkurš no labākajiem var būt čempions
Daugavpils komandā „Ainava L.Baits” I.Dzilna startēja pirmo reizi, bet iepriekš bija „Go Fisching” dalībnieks. Pēc uzvaras čempionātā divi no Daugavpils komandas brauks uz Pasaules čempionātu, kas nākamgad notiks Slovākijā. Arī pēc mēneša Igors brauks uz šo valsti, kur notiks forelistu Pasaules kausa izcīņa. „Pirmajā kausa izcīņas posmā jau startējām maijā Čehijā. No 19 izlases komandām ieguvām septīto vietu, kas ir labs rezultāts. Tagad startēs divas mūsu komandas, kas cīnīsies par vēl augstāku vietu,” informē I.Dzilna. Viņu saista sacensības, kas ir kā adrenalīns, iespēja mēroties spēkiem ar sev līdzīgiem šajā sporta veidā. „Parastā makšķerēšanā mani nekas nevar izbrīnīt, jo foreles ķeru jau 35 gadus. Tāpēc šaubos, ka varētu uzzināt vēl kaut ko jaunu. Protams, varu aizbraukt pamakšķerēt un vienkārši atpūsties. Kāda starpība, cik zivju noķeru?” spriež Igors. Viņš uzsver, ka sacensību līmenis ir ievērojami audzis. Jebkurš no 15 labākajiem foreļu makšķerniekiem var pretendēt uz čempiona medaļu. ◆

Kategorijas