Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jauninājums Alūksnes ezerā

Līga Vīksna

2015. gada 15. augusts 07:00

1261

Alūksnes ūdens motosporta kluba “Nord Ost” pārstāvji Armands Musts un Ilmārs Melzobs nesen atgriezušies no Itālijas, kur Latvijas delegācijas sastāvā piedalījās laivu klases “Formula Future” Pasaules čempionāta sacensībās, palīdzot startos Latvijas sportistiem. Brauciena laikā gūta vērtīga pieredze, lai Alūksnē izveidotu jaunas laivu klases bērniem un jauniešiem apmācību.

“Formula Future” Latvijā ir salīdzinoši jauna laivu klase, jo tiek pārstāvēta tikai trīs gadus, citās valstīs tā attīstīta jau agrāk, šobrīd līderi ir Vācijas, Krievijas, Čehijas sportisti. Tajā brauc bērni un jaunieši vecumā no 8 līdz 18 gadiem. Šobrīd Latvijā šī laivu klase attīstās kluba “Mēmeles sports” paspārnē uz Mēmeles upes, bērni ir no Bauskas, Jelgavas, Tukuma un Rīgas. Latvijas Ūdens motosporta federācija šo laivu klasi iecerējusi valstī attīstīt plašāk, par otru piemērotāko vietu atzīstot klubu “Nord Ost” un Alūksnes ezeru. Kluba “Nord Ost” mērķis ir Alūksnē atkal radīt kaut ko citādāku, piedāvājot šīs laivu klases apmācību jaunajai paaudzei un atbalstot pašmāju sportistu dalību sacensībās.

Būs divas jaunas laivas
“Brauciens uz “Formula Future” Pasaules čempionātu Itālijā bija iespēja mums abiem ar Ilmāru izzināt, kā tas notiek, lai saprastu, kā to ieviest Alūksnē. Ilmārs ir piekritis Alūksnē vadīt “Formula Future” ūdenssporta projektu un strādāt ar bērniem, kuriem par to būs interese. Jaunā apmācību programma būs lieliska iespēja bērniem un jauniešiem ne tikai lietderīgi pavadīt brīvo laiku, līdztekus attīstot jaunas prasmes, bet arī tehnikas apguve un tehnisko sporta veidu popularizēšana. “Nord Ost” izveidos jaunu apmācības programmu bērniem un jauniešiem, lai apmācītu viņus braukšanai “Formula Future”. Latvijas Ūdens motosporta federācija un klubs “Aquashelf Racing” mūsu klubam ir piešķīris divas jaunas “Formula Future” gumijas laivas ar motoriem, ko uz Alūksni nogādāsim augusta beigās – septembra sākumā. Tās izmantosim bērnu apmācībām un treniņbraucieniem, līdz ar to bērnu vecākiem nebūs jāuztraucas par tehnikas iegādi. Laivas izmantosim bērnu apmācībai piecās vecuma grupās – katrā vēlami pieci braucēji,” stāsta A.Musts.

Apmācību sāks nākamgad
Viņi vērtē, ka brauciens uz Itāliju no 29.jūlija līdz 3.augustam bija ļoti vērtīgs. Alūksnieši turp devās kā Latvijas delegācijas pārstāvji, kur kopumā bija 12 sportisti (bērni vecumā no 8 līdz 18 gadiem) un 6 pieaugušie. “Mēs ar Ilmāru bērniem palīdzējām gatavoties startiem, nodrošināt viņu ikdienas vajadzības, drošību. Tas viss ļāva mums izprast sacensību un procesa būtību. Pasaules čempionāts notika uz Lago Madžores ezera, kas ir Itālijas otrs lielākais ezers,” saka A.Musts.

Rudenī, kad alūksnieši saņems jaunās laivas, notiks to piebraukšana, jo laivas ir pilnībā jaunas. Ziemas periodā “Nord Ost” rakstīs projektus un gādās par finansējuma piesaisti jaunajai apmācību programmai gan no Eiropas struktūrfondiem, gan sponsoriem un pašvaldības. Bērnu un jauniešu apmācība uz Alūksnes ezera speciāli ierīkotā veiklības braucienu trasē, kas vēl taps, sāksies nākamgad, atbilstoši laika apstākļiem. “Kluba “Nord Ost” dalībnieki drīzumā tiksies sapulcē, kur prezentēsim jauno apmācību programmu. Kluba dalībniekiem būs iespēja izvēlēties: kļūt par apmācības speciālistiem vai treneriem,” saka A.Musts.

Aicināts ikviens
I.Melzobs norāda – pasaulē “Formula Future” klasē brauc labākie no labākajiem, tādēļ arī alūksniešiem būs jāiegulda darbs, lai sasniegtu rezultātus. Iespēja iesaistīties jaunajā programmā būs ikvienam Alūksnes novada bērnam un jaunietim. Protams, svarīga ir arī paša bērna interese, griba un ģimenes atbalsts.

“Atšķirībā no citām laivu klasēm, šajā laivas un pārējais ekipējums sportistiem nav jāvadā līdzi uz sacensībām, jo laivas nodrošina sacensību rīkotājs. Līdz ar to visiem ir vienādi noteikumi, visām laivām – vienādi standarti un svars, rezultāts atkarīgs tikai no braucēja meistarības. Sacensībās no valsts katrā vecuma grupā piedalās tikai divi braucēji – labākie, tādēļ vispirms iekšēji būs jāiztur savstarpēja konkurence. Kopā ar bērnu brauciena laikā laivā ir arī pieaugušais, kurš novēro braukšanas gaitu. Veiklības trasi dalībnieki veic pa vienam. Uzvar ātrākais,” saka I.Melzobs. Viņš ir pārliecināts, ka Alūksne un ūdenssports – tās ir nesaraujamas lietas, tādēļ saredz perspektīvu iecerētajam jauninājumam.

Iespēja klubam attīstīties
A.Musts vērtē – ņemot vērā, ka “Nord Ost” šobrīd notiek paaudžu maiņa, jaunā apmācību programma būs arī iespēja klubam mainīties un attīstīties. “Alūksnes ezers ir starptautiski atzīts par labāko ūdens motosporta sacensību norises vietu, Latvijai saņemot par to vides ilgtspējas balvu – mums jāprot ezera ūdeni izmantot ar dažāda veida piedāvājumu, apmācību,” pārliecināts A.Musts. Nākotnē jauno apmācību programmu pakāpeniski attīstīs arī pārējos Latvijas ūdens motosporta klubos.

Kategorijas