Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Prognozē ziemāju rekordražu

Mārīte Dzene

2015. gada 18. augusts 07:00

160

Šajās dienās SIA „Vireši” uzsāk ziemas kviešu novākšanu. Saulainajās augusta dienās labība strauji gatavojas, taču Mālupes pagasta zemnieku saimniecībā „Kadiķi MA” secina, ka graudi vēl ir „jēli”.

Ziemas kvieši ir labi padevušies
„Iespējams, ka ziemas kviešu raža varētu būt rekordliela. Birst labi, taču pagaidām grūti teikt, kāda tā būs, jo pēc pirmā tīruma nokulšanas secinājumus vēl nevar izdarīt. Taču izskatās patiešām labi! Sevišķi Latvijā veidotā ziemas kviešu šķirne ‘Edvīns’. Lai gan dzirdēts, ka šīs šķirnes kviešos novērota veldre pēc lietavām, manas saimniecības laukos tās nav. Nevajag pārmēslot, tad veldres nav nemaz,” stāsta zemnieku saimniecības „Kadiķi MA” īpašnieks Mārtiņš Augstkalnietis.

Saimniecībā nokulti apmēram 30 hektāri graudaugu un secināts, ka vēl jānogaida, lai tie nogatavojas. Tad graudos būs vairāk proteīna, lai varētu saņemt lielāku iepirkuma cenu. Ziemas rapsim pākstis ir gatavas,  taču kāti vēl ir zaļi. Tas nozīmē, ka arī tā kulšana nedēļas sākumā bija vēl jāatliek. „Graudu iepirkuma cenas, izņemot kviešus, ar katru dienu palielinās. Savukārt kviešiem tās krīt, tomēr kopumā cenas ir lielākas nekā pērn, tāpēc zemnieki var būt apmierināti,” atzīst M.Augstkalnietis.

SIA „Vireši” valdes priekšsēdētājs Ivars Kalniņš secina, ka pēc pagājušās svētdienas lietavām labība gatavojas sevišķi strauji. Tiesa, viņš rekordražu neparedz, jo graudaugi tiek audzēti bioloģiski. „Ziemas kvieši ir apmēram 100 hektāru platībā, bet vasarāju nedaudz vairāk. Graudus audzējam galvenokārt lopbarībai saimniecības ganāmpulkam. Ja to būs vairāk, varēsim arī pārdot. Protams, ja graudus var novākt saulainā laikā un tie nav jālaiž caur kalti, izdevumu ir mazāk,” spriež I.Kalniņš. Viņš atzīst, ka izmaksas samazina arī lētāka degviela. Šis ieguvums dzēš zaudējumus, ko rada mazā piena iepirkuma cena.

Graudu iepirkuma cenas priecē
„Atšķirībā no pagājušā gada ziemāju raža solās būs par 25 procentiem no hektāra lielāka. Turklāt valstī vidējās ražas būs labas – ziemas kvieši 4,3 tonnas no hektāra, rudzi 3,3 tonnas no hektāra, tritikāle 3 tonnas no hektāra un ziemas rapsis 3,1 tonna no hektāra,” prognozē Latvijas Lauku konsultāciju centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis.

Viņš stāsta, ka šādu prognozi var izteikt, pamatojoties uz labības lauku apsekošanas rezultātiem visos reģionos. Eksperti vērtē, cik labības stiebru ir blakus, kādas ir vārpas, un analizē situāciju.

„Ziemāju lauki liecina, ka raža varētu būt laba. Bet vēl jau ir kopraža – cik pavisam graudu tiek novākts, un tā gan noteikti būs rekordliela, jo ar katru gadu palielinās graudaugu platības,” norāda O.Balodis.

Protams, kā vienmēr lielākās ražas iegūs Zemgalē, kur ziemāji padevušies vislabāk.

„Vidzemē un Latgalē ražas nav tik lielas, taču graudu birums Zemgalē un Kurzemē krietni palielina kopējo ražu,” skaidro O.Balodis.

Viņš norāda, ka graudu raža Latvijā neietekmē iepirkuma cenas. Visas lielās kompānijas, kas graudus iepērk Latvijā, tos pārdod starptautiskajās biržās, kur cenu nosaka situācija pasaules tirgū.

„Šobrīd graudu iepirkuma cenas svārstās. Tās šūpojas augšā un lejā, bet liela krituma pārtikas kviešu cenai nav. Tā ietekmē cenas visām pārējām kategorijām. Domāju, ka zemniekiem nav pamata sūdzēties,” secina O.Balodis.

Kategorijas