Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No pagalma – pa visu pasauli

Līga Vīksna

2015. gada 21. augusts 00:00

8131

Jaunalūksnietis Artūrs Mollers (24 gadi) ir pierādījums tam, ka, strādājot mājās un radot kvalitatīvu preci, ko izplata internetā, var atrast klientus visās pasaules malās.
Pašmācības ceļā viņš apguvis datorgrafiku, frēzēšanu un gravēšanu – šīs zināšanas izmanto sava hobija attīstīšanai, radot dažādus skaistus darbus.
A.Mollers ir individuālā darba veicējs, darbnīcu iekārtojis vecāku sētā Jaunalūksnes pagastā. A.Mollers ikdienā strādā pašmāju SIA “JM Grupa” kokapstrādes uzņēmumā un atzīst, ka tas ir viņa pamatdarbs. CNC frēzēšanu, gravēšanu, maketēšanu apguvis tikai pašmācības ceļā. “Es mācos internetā – tie, kuri grib, tur var atrast visu, ko sirds vēlas apgūt. Protams, jāzina angļu valoda, jo šāda informācija pieejama starptautiskajos “saitos”. Pamatā strādāju viens, bet cenšos iesaistīt procesos arī savu draudzeni Zani Skrinu – viņa strādā bērnudārzā un viņai arī ir daudz labu ideju. Man ļoti patīk tas, ko daru, un darbu tapšanas process. Ja tas patīk arī cilvēkiem, ir vēl lielāks prieks. Šis ir hobijs, ko varu pārvērst biznesā. Laikam esmu gan mākslinieks, gan tehniķis – man patīk uzlabot dažādas tehniskas lietas, lai tās man būtu ērtākas. Arī nesen iegādāto CNC frēzmašīnu gribu uzlabot, lai varētu apstrādāt lielāka izmēra materiālus,” viņš stāsta.

Kaut kas savs – kopš bērnības
CNC frēzmašīnu Artūrs jau sen vēlējās iegādāties, bet pagāja laiks, līdz viņš sakrāja 4000 eiro, lai pērn novembrī to beidzot izdarītu. Viņš strādā ar mērķi visu izdarīt pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvāk, tādēļ liela nozīme ir labām iekārtām. “Veidot kaut ko savu, paša rokām un izdomātu, man patīk jau kopš bērnības. Šī iekārta palīdz to darīt ļoti precīzi. Ar CNC frēzmašīnu varu gravēt, izgriezt dažādas formas – arī sarežģītas kokā, plastikātā, akmenī. Man nepatīk strādāt tikai ar vienu materiālu, bet variēt – koks, plastikāts, alumīnijs, finieris, jo tā var daudzveidīgāk īstenot savas idejas,” saka A.Mollers.
Nākotnē viņš vēlas iegādāties vēl lielāku frēzmašīnu, lai varētu veikt lāzergravēšanu, nevis standarta, kāda Alūksnē jau ir pieejama, bet tādu, ko var izmantot arī metāla un akmens frēzēšanai. “Apstrādāt akmeni varu arī ar savu esošo iekārtu, bet vēlos, lai varu to izdarīt industriāli ātrāk. Latvijā gravēšanu akmenī pārsvarā izmanto kapu pieminekļiem, plāksnēm, bet ārvalstīs arī, piemēram, māju nosaukumiem. Savukārt gravēšanu metālā, manuprāt, Alūksnē šobrīd neviens neveic,” saka A.Mollers.

Pieprasītākie – atslēgu
piekariņi
Idejas darbiem vispirms top datorgrafikā, veidojot maketu. Artūrs atzīst – tas prasa ilgāku laiku, jo gatavu darbu iekārta pēc iepriekš ievadītiem parametriem izfrēzē un izgriež salīdzinoši ātrāk. Pēc tam ar rokām veic krāsošanu, kas darbam piešķir košumu. “Idejas darbiem vienkārši rodas,” viņš smaidot saka. Artūrs atzīst, ka šo un to aizgūst no interneta, tomēr nekad tieši tādu, kāds tas bijis, – redzētais vienmēr tiek papildināts, radot savu individuālu darbu. “Piemēram, šonedēļ pirmo reizi izgatavoju sienas pulksteni no koka, kam pamats ir Latvijas valsts kontūra,” atklāj Artūrs. No koka ir veidojis arī latvju rakstu zīmes, pakaramos, norādes zīmes, tostarp telpiskas 3D vidē. “Telpiski veidotus koka priekšmetus var izmantot kā dizaina elementus, piemēram, durvīm, kāpņu margām vai citur interjerā. Nākotnē ir iecere no koka veidot arī dekoratīvus, ornamentālus māju ārsienu stūrus un rotaļlietas, izgaismotas norādes zīmes,” norāda A.Mollers.
Viņš ir veidojis arī antenu stiprinājumus no alumīnija. Organisko stiklu un metālu izmanto, lai izgatavotu atslēgu piekariņus – ar tiem Artūrs izveidojis sēriju, kopumā 60 variācijas, kur attēloti galvenokārt dažādu automašīnu marku zīmoli. Šādi piekariņi esot pieprasīti. Atslēgu piekariņus viņš veido arī pēc individuāliem pasūtījumiem. “Atslēgu piekariņus labprāt pasūta retu automašīnu modeļu īpašnieki no ārzemēm un cilvēki, kas vēlas kaut ko īpašu,” atklāj Artūrs. Ir veidoti arī kaklasiksnas piekariņi ar vārdu suņiem.

Visu investē vaļaspriekā
Artūrs rāda frēzinstrumentu - nažu, gravieru - kolekciju un atzīst, ka arī tie nav lēti. Viss, kas nopelnīts pamatdarbā, investēts individuālā darba veikšanā. Līdz šim viss iegādāts paša spēkiem bez kredītsaistībām.
“Zinu, ka Alūksnes novada dome jau vairākus gadus izsludina jauniešu biznesa ideju konkursus, piešķirot līdzfinansējumu ideju attīstībai. Šo iespēju neesmu izmantojis – varbūt varētu. Man ir doma startēt ar projektu arī Eiropas struktūrfondu finansējuma piesaistei. Blakus esošajai darbnīcai vēlos uzbūvēt lielāku, lai telpas būtu plašākas, varētu iegādāt un izvietot jaunas iekārtas. Bet es tik daudz neceru uz palīdzību no malas, kā daru pats – vismaz iesākumā,” saka A.Mollers.

Savs logo “Mollera darbi”
Artūrs ir sociāli aktīvs – par sevi informāciju sociālajos tīklos ievietojis internetā gan “facebook.com/moworkslv”, gan “twitter.com/moworkslv’, kā arī “instagram.com/moworkslv”. Šobrīd izstrādes stadijā ir arī sava mājaslapa internetā “www.moworks.lv”, kas gatava būs līdz gada beigām. Artūrs izstrādājis arī savu logo – “Mo/Works”, apvienojot sava uzvārda Mollers burtus ar vārdu “works” angļu valodā, kas tulkojumā nozīmē “Mollera darbi”. Internetā notiek arī gandrīz visa viņa darbošanās – tur tiek aizgūta daļa ideju darbiem, noskatīti materiāli, veikti pasūtījumi, reklamēti gatavie darbi, atrasti klienti un noformēti pasūtījumi. “Reklamēties vajag!” ir pārliecināts Artūrs. Viņš palīdz arī draugam Andrim Aleksim no Annas pagasta, kurš attīsta savu zīmolu “Stickershop.lv” par uzlīmju, baneru, informatīvu zīmju ražošanu.
“Internetā darbus iegādāties piedāvāju kopš marta. Klientiem, kas veic individuālos pasūtījumus, vispirms e-pastā nosūtu datorgrafikas maketu priekšmetam, ko viņi vēlas, lai izgatavoju, un tikai tad top darbs,” saka Artūrs.

Vispieprasītākie - atslēgu piekariņi
Gatavos darbus Artūrs pats reklamē internetā. Atslēgu piekariņu kolekcija pieejama arī interneta vietnē “www.ebay.com”, un Artūrs atzīst – tie šobrīd ir vispieprasītākie. Tādējādi Artūra klienti ir visā pasaulē – Latvijā, Amerikā, Kanādā, Čīlē, visā Eiropā, Katarā, Maltā, Kiprā un citviet. “Mana piekariņa cena ir 5 eiro, klientam jāapmaksā arī piegādes izdevumi. Esmu secinājis, ka nosūtīt mazu sūtījumu uz ārzemēm ir lētāk nekā tepat pa Latviju, jo, piemēram, uz Angliju vai Ameriku to varu nosūtīt par 2 eiro, Latvijā tas maksā 2,50 eiro...” atzīst A.Mollers.
Viņš iecerējis attīstīt arī sienas pulksteņu tirgošanu internetā – lai to izdarītu kvalitatīvi, šobrīd strādā pie iepakojuma. “Esmu jau pasūtījis speciālas kartona kastes ar noteiktu blīvējumu sienas pulksteņiem, jo mans mērķis ir nosūtīt klientam kvalitatīvu preci,” apgalvo Artūrs.
Par tiem, kuri sūrojas, ka Alūksnes novadā nav darba iespēju, Artūrs saka īsi: “Paši vainīgi!” Viņš ir pārliecināts – ja cilvēks vēlas strādāt, darbu atradīs vai arī izdomās, kā pats sevi nodarbināt, lai gūtu ienākumus. “Līdz tam, lai būtu darba devējs, ir jāizaug, vajag arī laiku un padomdevēju. Cilvēki velti čīkst – ir daudz lietu, ko darīt un attīstīt. Ir žēl cilvēku, kuri labāk skata, skauž un nīst, nevis dara paši,” uzsver A.Mollers. ◆

Kategorijas