Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Liepnas seniori mierā nesēž

Līga Vīksna

2015. gada 21. augusts 00:00

37

Liepnas pagasta pensionāri prot savu ikdienu padarīt krāsainu un skaisti, darbīgi novecot, organizējot dažādas aktivitātes. Viņi ir pārliecināti – pašiem jābūt aktīviem un jādara!

Pirms četriem gadiem, kad Liepnā notika pensionāru vakars, Liepnas tautas nama vadītājas Lienītes Zučikas rosināti, kopīgi vienojās, ka vajag izvēlēt vadītāju Liepnas pagasta pensionāru apvienībai. Šos pienākumus uzticēja Annai Apšusalai. Starp aktīvākajiem pagasta pensionāriem minami arī Lidija Kudle, Austra Samsone, Ilmāra Baranauska, Valija Sarapu un Jevgēnija Brice. Kopumā Liepnas pagastā ir vairāk nekā 260 pensionāru. “Mēs jau nedarām neko citādāku kā pensionāri pārējos pagastos,” A.Apšusala pieticīgi saka. Tomēr, risinot sarunu, atklājas, ka Liepnas seniores prot ļoti daudzveidīgi un saturīgi pavadīt brīvo laiku: rīko kopīgus pasākumus, apmeklē aerobikas un deju nodarbības, ir čaklas rokdarbnieces, iesaistās sociāli nozīmīgās aktivitātēs un dodas ekskursijās.

Noveco jautri un skaisti
“Esmu ļoti priecīga, ka Liepnā ir izveidojies senioru kodols, kuriem patīk iziet sabiedrībā. Mans moto ir: spogulī skatos, grumbas neskaitu, savus gadus zinu, bet sirds ir jauna! Kamēr tu jūties labi, ir spēks iet ar savām kājām un jūti, ka esi kādam vajadzīgs, vari būt lepns, priecāties par sevi un tiem, kuri ir kopā ar tevi. Jā, reizēm kļūst skumji, ka daļa pensionāru labāk izvēlas neiesaistīties šajās aktivitātēs, bet izteikt tikai šaubas, nepatiku... Bet tajā pašā laikā ir arī pensionāri, kuri nekad neatsaka palīdzību un sasien sieru viesu uzņemšanai, izcep kūkas! Cilvēka dzīve ir tāda, kādu viņš to veido – kā pats gribēsi dzīvot, tā arī dzīvosi. Uzskatu – katru dzīves laiku var nodzīvot skaisti un bagātīgi,” pārdomās dalās A.Apšusala.
L.Kudle uzsver – liepnenieši lepojas, ka viņiem ir tāda pensionāru apvienības vadītāja kā A.Apšusala. “Viņa visu dara ar lielu atbildību – ekskursiju maršruti vienmēr ir ļoti pārdomāti, visi pasākumi precīzi un brīnišķīgi noorganizēti: cilvēki labi atpūtušies, izdancojušies! Tiem, kuri iesaistās šajās aktivitātēs, ir iespēja jautri un skaisti novecot – tāpat kā koki to rudeņos prot,” saka L.Kudle.

Dejo, vingro, rada rokdarbus
Laba sadarbība pagasta pensionāriem ir ar Liepnas tautas nama vadītāju L.Zučiku. Kopā pārrunā un organizē pensionāru pasākumus, seniori vienmēr atbalsta pagasta aktivitātes, palīdz telpu noformēšanā. L.Zučika priecājas, ka Liepnas pagastā ir arī aktīvi jaunieši, kuri sadarbojas ar pensionāriem. “Jaunieši projektā Liepnā rada iespēju organizēt aerobikas nodarbības. Tās mums notiek jau otro gadu divās grupās divreiz nedēļā – jauniešiem un vidējai paaudzei kopā ar senioriem. Pērn aerobikas grupas dalībnieces uzdrošinājās un ar priekšnesumu atklāja Liepnas pagasta sporta svētkus!” saka L.Zučika. Pensionāres regulāri tiekas arī Liepnas tautas nama dāmu deju kolektīva “Veldze” mēģinājumos, apgūstot Eiropas dejas. Kolektīvu vada pieredzējusī deju skolotāja, arī aktīva Liepnas seniore Brigita Bijone.
“Pensionāres ir arī čaklas rokdarbnieces un Liepnas rokdarbu pulciņa dalībnieces. Nekad neliedz savus darbus izstādēm – arī tās pensionāres, kuras pulciņu neapmeklē, bet strādā rokdarbus mājās. Pagastā ir tradīcija Miķeļdienā organizēt ziemai sagatavoto konservējumu degustāciju – arī te neiztikt bez pensionārēm! Daļa senioru iesaistās arī pagasta teātra pulciņā,” stāsta L.Zučika. Viņa atzīst – vienmēr daļa iedzīvotāju, kuri paši neiesaistās sava pagasta aktivitātēs, pēc tam izsaka viedokli, ka citur kaut kā bijis vairāk un labāk. “Galvenais ir pašam līdzdarboties – tad arī būs prieks par notiekošo un padarīto, diena nebūs tik pelēka. Neviens no malas nenāks un mūsu vietā nedarīs,” ir pārliecināta L.Zučika.

Sumina apaļās jubilejās
A.Apšusala atzīst – seniores labprāt vēl iesaistītos kādā pašdarbības kolektīvā, piemēram, folkloras kopā vai ansamblī. Savukārt šovasar Liepnas seniori piedalījās sporta svētkos Alūksnē, ko rīkoja Alūksnes pensionāru biedrība “Sudrabs”, izcīnot arī godalgas.
Šo gadu laikā Liepnas senioriem cieša draudzība izveidojusies ar Mālupes pagasta, Alūksnes biedrības “Sudrabs” un Pededzes pagasta pensionāriem – viens pie otra ciemojas, rīko kopīgas aktivitātes. A.Apšusala uzsver – muzikantus, cienastu vienmēr apmaksā paši seniori, savukārt telpas pasākumam tautas nams atvēl par brīvu. “Bez transporta mēs nekad neesam palikuši – pagasta pārvalde to nodrošina un par to esam pateicīgi. Mums ir ļoti laba sadarbība gan ar pagasta pārvaldi, gan tautas namu. Sadarbībā ar L.Zučiku un skolu apaļās jubilejās sūtām pa pastu apsveikumus pagasta pensionāriem,” saka A.Apšusala.

Savāc 318 parakstus
Šovasar arī Liepnas pensionāri aktīvi iesaistījās parakstu vākšanā, atbalstot Latvijas Pensionāru federācijas aktivitātes par palielinātu pensiju indeksāciju un valsts veselības apdrošināšanas sistēmas izveidi senioriem. Parakstu lapas tika izvietotas pagasta pārvaldes ēkā un veikalos. Tos pensionārus, kuri nevarēja aiziet parakstīties, apvienības aktīvs apmeklēja mājās. Kopumā liepnenieši savāca 318 parakstus – tā ir daļa no
70 000 parakstu, ko savāca pa visu Latviju un šo trešdien iesniedza Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei. Jāuzsver, ka parakstīties varēja ne tikai seniori, bet arī citi iedzīvotāji.
“Niecīgais pensijas apmērs ir lielākā problēma vairumam pensionāru. Parakstu vākšanas laikā guvu ļoti vērtīgu pieredzi, jo tā bija iespēja klātienē tikties ar senioriem, uzklausīt viņu domas, vajadzības, stāstīt par apvienības aktivitātēm. Kā dzīvo Liepnas pensionāri? Pieticīgi, turklāt vienmēr vispirms nomaksā komunālos maksājumus, nopērk medikamentus un tikai tad domā par sevi, bet tajā pašā laikā ir starp aktīvākajiem ziedotājiem,” raksturo A.Apšusala. 

Liepnas zeme – Likteņdārzā
“Organizējam arī ekskursijas. Pirmajā gadā apskatījām Cēsu apkaimi, Līgatni, pērn bijām Aglonā, Rēzeknē, zemnieku saimniecībā “Saipetnieki”. Šovasar izbraucām Vidusdaugavas maršrutu – Skrīveri, Aizkraukle, ciemojāmies pie skrīverietes Mārītes Saules – mākslinieka Vigeo Saules sievas, apskatot bagātīgu gleznu kolekciju. Tālāk mūsu ceļš veda uz Likteņdārzu, kur aizvedām četrus maisiņus zemes, atsaucoties akcijai par zemes ziedošanu Lielajam kalnam. Es Likteņdārzu pirmo reizi apmeklēju, kad to sāka veidot – pa šiem gadiem tur ir ļoti daudz izdarīts. Noslēgumā devāmies braucienā vikingu laivā pa Daugavu,” saka A.Apšusala. Viņa atzīst – ekskursijā brauca 16 seniori: tie, kuri aktīvi iesaistās pagasta pensionāru dzīvē, vienmēr izpalīdz un atbalsta.
Ieceru netrūkst arī jaunajai sezonai – piemēram, 17.oktobrī organizēs tradicionālo pensionāru vakaru, uzņemot arī viesus, būs Miķeļdienas pasākums. ◆

Kategorijas