Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Brīnumainās ūdens spēles uzjautrina

Mārīte Dzene

2015. gada 21. augusts 00:00

12

Ceļojums cauri Austrijai uz Toskānu Itālijā līdzinājās pasaku filmai.Turklāt viss tik spilgti košās krāsās, ka reizēm gribējās sev iekniebt, lai sajustu, ka to visu redzu dabā, nevis pastkartēs vai uz ekrāna. Pie brīnumu pasakām varētu ierindot Helbrunas izklaižu pili Austrijā ar tās unikālo dārzu un ūdens spēlēm.
Pirms vairāk nekā 400 gadiem Zalcburgas arhibīskaps Markuss Sitikuss kalnu pakājē uzcēla pili – vasaras rezidenci. Par tās celtniecību ir zināms vien tas, ka arhibīskaps pasūtīja itāļu arhitektam Santo Solari veidot pili, kādu viņš bērnībā bija redzējis Itālijā. Acīmredzot tā ir „atslēga” šai neparastajai vietai, kur visi var priecāties kā bērni arī tad, kad tiek izjokoti. Lai gan pils telpas, it sevišķi astoņstūru mūzikas istaba ar sienu un griestu gleznojumiem, ar tajās izvietotajām gleznu un trauku kolekcijām ir apbrīnas vērtas, īstie brīnumi ir ārpusē – pils dārzā. Tur arhibīskapa rakstura kaprīzes izpaužas pilnībā. Savulaik M.Sitikuss uzaicinājis savus viesus sēsties pie akmens galda 10 akmens krēslos (to sēdvietās ir caurumi) un licis pasniegt vīnu, tad devis nemanāmu mājienu savam „ūdens meistaram”. Tas nospieda kādu pogu un no krēsliem izšāvās ūdens strūklas. Protams, ahibīskapa sēdeklis palika sauss. Mēs, kas zinājām šo stāstu, par labāku atzinām nesēsties pie galda. Tomēr drosmīgi „viesi” atradās. Pēc pirmās dušas aizbēgt viņus kavēja ūdens strūklas, kas veidoja aizkaru abpus galdam. Turklāt esot bijis nosacījums, ka viesi no galda drīkst celties tikai tad, kad to dara arhibīskaps.
Jautrība turpinājās, jo katru brīdi ekskursijā pa dārzu vajadzēja uzmanīties – pat nevainīga brieža galva pie ēkas sienas pēkšņi varēja izsmidzināt ūdens šalti, kas tika arī man. Šķiet, gids uzmanīgi sekoja, lai neviens nepaliktu sauss. Arī grotās, kas bija cita par citu brīnumaināka, viss bija saistīts ar ūdeni un arī... kādu filozofisku atziņu. Piemēram, varas kāpuma un krituma nosacītību labi atspoguļoja zelta kronis. To ar ūdens strūklu varēja uzšaut līdz grotas griestiem un pēc tam ļaut krist atpakaļ vai arī turēties kādā zemākā līmenī. Bet vissarežģītākais un intriģējošākais mehānisms ir leļļu teātrim, kurā apmēram 200 lellēm kustēties liek ūdens spēks. Turklāt, manuprāt, pats lielākais brīnums ir tas, ka visi šie ūdens mehānismi joprojām darbojas nevainojami. ◆

Kategorijas