Aluksniesiem.lv ARHĪVS

SUPerīgā dēļošana līdzsvaram un muskulatūras stiprināšanai

Latvijā samērā jaunam un maz dzirdētam sporta veidam SUP dēļošanai, pēc entuziastu novērojumiem, vislabāk der tieši šīs vasaras laikapstākļi.
SUP jeb «stand up paddle» burtisks tulkojums no angļu valodas ir «airēšana stāvus», kas arī diezgan precīzi apraksta šī sporta veida esenci. Uz mandeles formas dēļa, ar vienu airi airējot, lielu ātrumu un asas emocijas gūt Latvijas ūdeņos, visticamāk, neizdosies, taču tas ir labs treniņš un alternatīva ierastajai braukšanai ar laivām un katamarāniem.
SUP dēļa izcelsme ir Havaju salas, kur sērfotāji, lai tiktu tālāk okeānā, sāka ņemt līdzi airi un airēt stāvus. Pasaulē popularitāti šie dēļi ieguvuši jau kopš 2005.gada, bet Latvijā sporta veids parādījies samērā nesen – tikai pirms dažiem gadiem.

Treniņš un relaksācija
vienlaicīgi
SUP dēļošana jeb «supošana», kā to sauc šī sporta veida cienītāji, ir piemērota jebkuram, kurš spēj noturēt līdzsvaru un airēt – tas nemaz nav tik grūti. No malas skatoties uz tiem, kuri uz SUP dēļa kāpj pirmo reizi, var manīt, ka sākotnējais nedrošums gandrīz uzreiz pazūd. Nogurums nav ļoti manāms, taču slodze esot lielāka, nekā braucot ar laivu vai katamarānu. «Sākumā varbūt šķita mazliet nestabili, bet patiesībā dēlis ir plats un ļoti stabils. Mums patika, iesakām un atvedīsim arī bērnus,» stāsta iesācēji.
Ar dēļošanu nopietni aizrāvies ir jelgavnieks Roberts Jaungailis, kurš pirms pāris nedēļām ar draugu atvēris SUP dēļu nomu Lielupes promenādē. Viņš uz dēļa pirmo reizi uzkāpis pirms diviem mēnešiem un, kā pats smejoties atzīst, nav nokāpis līdz šim. «Es agrāk gāju uz svaru zāli, arī skrēju. Tagad es tikai braucu ar dēļiem, kas ir kā svaru zāle kopā ar kardiotreniņu. Pusotra mēneša laikā esmu nometis vēl trīs kilogramus,» par savu «supošanas» pieredzi stāsta Roberts.
Kā lielāko priekšrocību viņš min iespēju sportot ārpus telpām un vērot skaistus dabas skatus. «Ko gan labāku var vēlēties vasarā? Svīst trenažieru zālē, kamēr te ir svaigs gaiss? Ar dēli var braukt pa jūru, pa upi, arī pa ezeru,» saka R.Jaungailis.
SUP dēli iespējams izmantot arī vingrošanai, jogas nodarbībām un citiem treniņiem. Jau trešo sezonu Ķīšezerā inventāra noma un veikals «Burusports» piedāvā fitnesa nodarbības uz SUP dēļiem. «SUP fitness Latvia» vadītāja un trenere Madara Dumbre stāsta, ka nodarbību laikā tiek izpildīti dažādi vingrinājumi līdzsvara un lokanības uzlabošanai. «Nodarbības laikā tiek nodarbinātas visas muskuļu grupas. Ļoti labi tiek trenēta korsete, kā arī airēšanas laikā galvenokārt ir nodarbināta muguras un roku muskulatūra,» stāsta M.Dumbre. Skaidrojot ieguvumus veselības un fiziskajam stāvoklim, viņa min, ka uzlabojas līdzsvars, lokanība un arī vispārējā labsajūta. «SUP fitness ir ne tikai laba sporta zāles alternatīva, bet arī lielisks veids, kā rast mieru un harmoniju, atrodoties uz ūdens,» skaidro M.Dumbre.
Trenere atzīst, ka uz dēļa ķermenim ir lielāka slodze, jo papildus pareizai vingrinājuma tehnikai ir jāpievērš uzmanība arī stabilitātes noturēšanai.
M.Dumbre kā vienīgo priekšnoteikumu SUP fitnesa nodarbību apmeklējumam min peldētprasmi, viss pārējais – gan līdzsvara noturēšana uz dēļa, gan airēšana, gan vingrojumi – tiek iemācīti, un tiek arī sekots līdzi, lai tie būtu izpildīti pareizi.
Fizioterapeite Zanda Lazdiņa vingrošanu uz SUP dēļiem atzīst par fitnesu, neiesakot to cilvēkiem ar akūtām muguras problēmām vai pēcoperāciju periodā. «Neapšaubāmi, šie vingrojumi, ja tos izpilda pareizi, koriģē stāju, stiprina visu ķermeņa muskulatūru, it īpaši dziļos muskuļus. Līdzsvara vingrojumi mums nodrošina stabilu mugurkaulu,» Z.Lazdiņa min SUP fitnesa nodarbību ieguvumus. Viņa uzsver, ka šos vingrojumus vieglāk izpildīt būs cilvēkiem ar iepriekšēju fizisku sagatavotību.

Iespējas «supot»
gandrīz jebkurā ūdenstilpē
Ja «supošana» iepatikusies tik ļoti, ka tiek apsvērta sava dēļa pirkšana, jāņem vērā, ka tas ir diezgan dārgs prieks. Lētāki ir piepūšamie dēļi, tiem līdzi nāk arī soma un pumpis, lai dēli ērti varētu paņemt līdzi uz jebkuru ūdenstilpi. Parastos SUP dēļus ir arī diezgan ērti novietot uz lielākas automašīnas jumta bagāžnieka un doties, kur acis rāda. Dēļu cenas svārstās no 700 eiro par vienkāršākiem modeļiem līdz pat 2000 eiro par profesionālajiem, taču bez dēļa tāpat jāiegādājas vismaz viens airis un glābšanas veste, bez kuras doties uz ūdeņiem ir aizliegts.
R.Jaungailis pamanījis, ka cilvēkus, kas vēlas izbraukt ar SUP dēli, interesē tieši dienas, kad ir karsts un bezvējš: «Cilvēkiem vienmēr vajag 30 grādu karstumu. Man tā nepatīk. Man labāk iet pie sirds, ja ir lietus, apmācies, jo tas tomēr ir fiziskais treniņš. Ir karsti tāpat.» SUP fitnesa nodarbības Ķīšezerā lietus laikā gan nenotiek, arī iespējas apmeklēt šīs nodarbības ziemas periodā iekštelpās vēl nav. Tomēr, kā atzīst R.Jaungailis, hidrotērpā droši var «supot» gandrīz visu gadu: «Es «supošu», kamēr nebūs ledus. Kad ledus izkusīs un zemledus makšķernieki pazudīs, es atkal būšu klāt.» ◆

Pieredze
Iveta Puntuze ar sportu nodarbojas regulāri, un aizraušanās ar SUP dēļiem ir tikai viens no viņas hobijiem. Viņa uzskata, ka jebkuras fiziskās aktivitātes ir draudzīgas veselībai. «Esmu apmeklējusi vairākas grupu nodarbības Ķīšezerā. Man ļoti patīk! Nodarbības parasti notiek vai nu brīvdienu rītos, vai darba dienu vakaros. Tas ir skaists dienas iesākums vai nobeigums – ar sveicienu saulei vai saulrietam,» saka I.Puntuze.
Ivetai nodarbības neliekas grūtas, bet par vērtīgām tās uzskata daudzveidības dēļ: «Nodarbības sastāv no airēšanas un nepārtraukta balansa treniņa, kas labi attīsta līdzsvaru – joga, pilates vai kalanētika. Dēlis nemitīgi šūpojas, un treniņš kopumā sanāk vērtīgāks un sarežģītāks nekā uz sauszemes.»

Arī Kristīnei Žērbelei sporta nodarbības nav svešas, viņa nodarbojas ar «Crossfit» vingrošanu. Vingrošanu uz SUP dēļiem Kristīne izmēģināja pagājušajā gadā, bet šovasar piedalīties vēl nav sanācis aizņemtības dēļ. «SUP fitness siltā vasaras vakarā ir labs veids, kā relaksēties un pabūt uz ūdens. Labs miegs garantēts,» atzīst K.Žērbele. Nodarbības, viņasprāt, nav ar lielu slodzi, un uz pamanāmām izmaiņām veselībā un figūrā nav ko cerēt: «Šis ir vairāk tāds garīgais piepildījums.» Nodarbības parasti noris stundu, kuras laikā nevarot veikt pilnvērtīgu treniņu, jo tur ierēķināts arī laiks, kas tiek pavadīts, uzsākot un beidzot nodarbību ūdenī, un vingrojumu skaits, ko iespējams izpildīt uz dēļiem, esot minimāls – pietupieni, izklupieni, presītes, piepumpēšanās un daži jogas elementi. «Man ir ar ko salīdzināt SUP fitnesu, tāpēc arī uzskatu, ka tā ir laba izklaide. Ja gribas, lai būtu izmaiņas veselībā un figūrā, tad jāvingro būs vien uz zemes,» uzskata K.Žērbele.

Kategorijas