Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ziedo izaudzētos kabačus

Līga Vīksna

2015. gada 21. augusts 00:00

18

Trešo gadu alūksnietis Ivars Laurs nesavtīgi audzē kabačus vairumā un ražu ziedo Alūksnes un Apes novadu nevalstiskajām organizācijām. Organizācijas gādā, lai cilvēkiem būtu iespēja kabačus saņemt un izlietot.


I.Laurs kabačus audzē trīs gadus, tie esot viegli audzējama kultūra, tikai krietnas zobu sāpes sagādā pavasara salnas. “Pēc profesijas esmu plaša profila traktorists-mašīnists, bet slimības dēļ vairs nevaru strādāt ar tehniku, nododos dārza darbiem mazdārziņā Kolberģī. Visu ražu audzēju trim nevalstiskajām organizācijām – Alūksnes un Apes novada fondam, Alūksnes un Apes novadu invalīdu biedrībai, Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes nodaļai. Var teikt, ka strādāju tikpat kā bez atlīdzības – ceļš sabiedriskajā transportā man ir par brīvu, medikamenti arī, par brīvu saņemu arī valsts pensiju. Nevarētu teikt, ka šīs organizācijas man neko neatlīdzina – pērn kopīgi braucu ar viņiem ekskursijā,” viņš stāsta un rosina, lai kabačus ņem ikviens, kuram vajag.
I.Laurs audzē ne tikai kabačus, bet arī burkānus, pupas, bietes. Pirms tam viņš vairumā audzēja sīpolus – apmēram 150 kilogramus ziedoja invalīdu biedrībai. “Liels trieciens bija par iesētajām sviesta pupiņām, kas tā arī nesadīga – veltīgi izšķiests laiks, vajadzētu kādā iestādē pasūdzēties, ka tirgo sēklas, kam nav dīgtspējas!” viņš saka.
Alūksnes un Apes novada fonda valdes priekšsēdētāja Dzintra Zvejniece atzīst, ka ir aizkustināti par šādu rīcību. “Esam pateicīgi, ka cilvēks dara darbu un tā augļus atdod citiem. Tā ir apbrīnojama rīcība! Turklāt ražu viņš līdz mums atved saviem spēkiem. Tālāk to godprātīgi atdodam – noslaukām, izvietojam paņemšanai. Līdzīgi rīkojas arī citi cilvēki, rudeņos ziedojot ābolus – tos izvietojam īpašās tūtās,” saka Dz.Zvejniece lūdz, lai cilvēki novērtē ziedojumu un nešķaida pret asfaltu, jo šādi gadījumi novēroti. ◆

Kategorijas