Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tapusi palīdzības istaba

Diāna Lozko

2015. gada 4. septembris 00:00

4

25.augustā ar 25 cilvēku piedalīšanos Trapenē tika atklāta palīdzības istaba, kurā darbojas Trapenes pagasta pensionāru padome. Te ikviens var nest mazgāšanai un žāvēšanai veļu, kā arī nākt skatīties televīziju un izmantot citas telpā pieejamās priekšrocības. Lai arī Trapenes pensionāri turpinās pulcēties arī Trapenes kultūras namā, šī palīdzības istaba ir iespēja sanākt kopā biežāk, kā arī palīdzēt tiem sirmgalvjiem, kuri ir palikuši vientuļi.
 
Kopības sajūta ir ļoti svarīga
Trapenes pagasta pensionāru padomes priekšsēdētāja un Apes pensionāru biedrības “Iesim kopā!” domes locekle Antonija Mamedova informē, ka Trapenes pagastā ir 200 senioru, taču ir daudz arī slimu un vientuļu cilvēku, kuri diemžēl vairs nevar iziet no savām mājām. “Kopš Apes pensionāru biedrību vada Ausma Agare, mūsu darbība kļuvusi aktīvāka, jo Ausma ir ļoti aktīva un zinoša. Man jau sen bija doma par palīdzības istabas veidošanu, un reiz ierunājos par to Ausmai. Viņa bija ar mieru, un uztaisījām projektu,” stāsta A.Mamedova. Jau neilgi pēc palīdzības istabas atvēršanas viņa saņēmusi pirmo pasūtījumu – izmazgāt veļu 90 gadus vecai sievietei. “Šī istaba ir tendēta šiem cilvēkiem, un pakalpojums ir par brīvu. Strādāsim otrdienās un ceturtdienās no pulksten 10.00 pēc vajadzības. Man palīdzēs vēl divas meitenes,” teic A.Mamedova. Palīdzības istabas tapšanai finansējumu 3015 eiro apmērā piešķīris Borisa un Ināras Teterevu fonds. Par šo finansējumu palīdzības istabā iegādāta ne tikai veļas mazgājamā mašīna un žāvēšanas iekārta, bet arī magnetofons, televizors, kafijas kanna, termoss, desmit krēsli un galds, lai sanākšanu laikā Trapenes seniori justos ērti un mājīgi. A.Mamedovai ir svarīgi palīdzēt citiem cilvēkiem, un Trapenes pensionāri 1.septembrī jau vairākus gadus dodas arī uz Trapenes pamatskolu, lai apsveiktu skolotājus un uzdāvinātu kādu gardumu pirmklasniekiem. A.Mamedova uzsver, ka kopības sajūta ir ļoti svarīga, un atzīst, ka arī sirmgalvjiem pats svarīgākais ir ar kādu parunāties. Lai arī tagad Trapenes aktīvākie pensionāri apmeklē vientuļos un slimos pensionārus rudenī un Ziemassvētku laikā, A.Mamedova stāsta, ka vēlas šo iniciatīvu attīstīt un apciemot šādus ļaudis vēl biežāk un regulārāk. “Cilvēkiem nevajag to paciņu cepumu, bet gan parunāties. Vēlētos izveidot mazu brigādīti, kura regulāri apmeklētu šos cilvēkus, un gribētos to izdarīt jau šoruden. Cilvēkiem parasti gribas parunāt par savām problēmām. Medicīna ir dārga, un veci cilvēki grib izrunāties, pirmkārt, paraudāt par savām slimībām, tad zālēm, un tad jau viņi atplaukst un sāk runāties arī par ko citu,” stāsta A.Mamedova.

Kāda ļoti oriģināla un
vērtīga ideja
Trapenes seniori katru gadu brauc arī ekskursijās, un šogad seniori no Trapenes bijuši ekskursijā pat divas reizes. “Bijām pie rožu audzētāja Aivara Irbes uz Siguldu, kurš ir Latvijas Puķu draugu saieta krusttēvs, kā arī Rīgā, lai apskatītos gan jauno bibliotēkas ēku, kura gan man šķiet nedzīva un bez dvēseles, gan arī Latvijas Dzelzceļa muzeju. Mājupceļā iegriezāmies kokaudzētavā “Balt­ezers”. Otrās ekskursijas laikā devāmies uz Zemgali. Arī tur apmeklējām puķu dārzu un salmu darbnīcu. Emociju bija ļoti daudz. Man patīk veidot ekskursijas, kuras apvieno gan ko vēsturisku, gan ko praktisku. Kādā no ekskursijām devāmies arī uz veikalu “Depo”, un no visiem ekskursijas dalībniekiem vismaz pieci nekad nebija bijuši “Depo”. Ekskursijās jābūt arī šādai praktiskai daļai. Šogad Trapenē arī nerīkosim pensionāru saietu un mums “baļļuku” nebūs, jo izlēmu, ka labāk ir rīkot ekskursiju, nevis balli. Mūzika ir dārga, dancotāju ir tik, cik ir, un atnākt tikai paklausīties mūziku neatmaksājas. Labāk tad noorganizējam skaistu ekskursiju,” stāsta A.Mamedova. Viņai ir kāda ļoti oriģināla un vērtīga ideja – lai tie seniori, kuri vairs nevar doties ekskursijās, justos kaut mazliet labāk, A.Mamedova uz ekskursiju aicina kādu no šī seniora radiniekiem. “Ja māmuļa ir mājās viena sēdoša vai guloša, bet tāda, kuru daudz kas interesē, es kādu no viņas bērniem ņemu līdzi ekskursijā, lai viņš pēc tam pastāsta, kas tad ekskursijā bija redzēts,” stāsta A.Mamedova. Viņai ļoti patīk arī skaistums, kurš ir tik daudzu trapeniešu dārzā. Arī viņa pati iekopusi savu piemājas dārziņu, ar kuru lepojas.

Trapenē ir labi
cilvēki
Sirmgalvjiem visā Latvijā ir līdzīgas problēmas un kopības sajūta palīdz gan problēmas izrunāt, gan arī risināt. A.Mamedova gan ir pamanījusi, ka nevienu ar varu nevar iedrošināt iziet no mājas un kļūt aktīvākam. “Ir jāpieņem tā, kā tas ir, un nevar grozīt cilvēkus, kuri visu dzīvi tādi bijuši. Ir tādi, kuri nekad nekur nav gājuši un neies, bet ir tādi, kuri vienmēr ir bijuši sabiedriskāki. Ir ļoti daudz dažādu cilvēku, un viss ir atkarīgs no tā, kā katrs cilvēks tajā dzīvē ir ievirzījies,” teic A.Mamedova. Viņa atzīst, ka ir arī tādi cilvēki, kuriem nereti nekas nepatīk, un viņi mēdz visu kritizēt, taču tādi cilvēki vienmēr ir bijuši un būs. “Domāju, ka šādi cilvēki ir visur. Cilvēkus vispār kopā saturēt ir diezgan grūti, jo ir cilvēki, kuri ir vairāk sevī ieslēgušies, ir arī tādi, kuri grib, lai viss notiek pēc viņu prāta, bet visā visumā es teikšu, ka Trapenē ir labi cilvēki. Viņi nāk un palīdz, arī palīdzības istabas iekārtošanā, un ir daži cilvēki, uz kuriem vienmēr var paļauties un kuri vienmēr palīdzēs. Es arī esmu tikai cilvēks, pati ar savām slimībām un veselību,” teic A.Mamedova. ◆

Kategorijas