Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Perfekcionists ar idejām un veiksmes stāstu

Mārīte Dzene

2015. gada 4. septembris 00:00

5782

Vidzemnieku dārza svētkos, kur starp 26 veiksmes stāstu varoņiem godināja apenieti Nauri Teteru, viņš atzina, ka strādājot „melnu muti” no agra rīta līdz vēlam vakaram. Par to nav jābrīnās, jo pagaidām Nauris viens pats ir uzņēmuma „TTR Company” strādnieks un priekšnieks. Viņš tic, ka pēc 15 gadiem ar savu neatlaidību varēs nodarbināt arī citus apeniešus.
- Vai laiku no idejas līdz tās piepildījumam var saukt par veiksmes stāstu?
- Jā, var. 2013.gada pavasarī bijušās Apes arodvidusskolas telpās sāku veidot darbnīcu metāla izstrādājumu pulverkrāsošanai. Šī tehnoloģija ļauj sasniegt augstas kvalitātes krāsojuma pārklājumu, kam speciāla iekārta tika pasūtīta Vācijā, bet elektriskā krāsns – Somijā. Projektu finansiāli atbalstīja Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai, bet darbnīcas remontam izmantoju personiskos līdzekļus. Tagad darbnīcā ir ne tikai viss vajadzīgais pulverkrāsošanai, varu veikt arī citus darbus metālapstrādei. Turklāt ir izveidojusies laba sadarbība ar SIA „Rubate” Gulbenē, SIA „Jāņrāmis”  un „Metāla pasaule” Cēsīs. Kaimiņu novada uzņēmumā var metālu griezt ar lāzeru, no „Metāla pasaules” iegādājos izejmateriālu, bet SIA „Jāņrāmis” piegādā ar CNC grieztas metāla konstrukcijas. Šeit un arī izbraukumos varu metināt, apstrādāt ar smilšu strūklu vai ar speciālu zāģi griezt metālu, kā arī uzstādīt izgatavotās konstrukcijas. Ir arī magnētiskais urbis, ar kuru urbumu var veikt līdz 50 milimetru diametrā. Tomēr uzņēmuma darbības pamatu pamats ir metāla pulverkrāsošana, kas visam uzliek punktu, piešķirot metāla izstrādājumiem eleganci. Pulverkrāsošanas tehnoloģija ir vienkārša – ar polimēra pulveri apsmidzina metāla izstrādājumu un liek krāsnī, kurā temperatūra sasniedz 140 līdz 220 grādus pēc Celsija. Pulveris izkūst, un krāsas pārklājums iegūst augstas kvalitātes dekoratīvās un aizsargīpašības. Tas nozīmē, ka krāsojums ir izturīgs pret saules ultravioleto starojumu un ķīmisko vielu, kā arī ārējo iedarbību - mehāniskiem bojājumiem un eroziju. Krāsošanas procesā lietderīgi tiek izmantoti gandrīz 98 procenti krāsas, turklāt nav jāuztraucas par nosmērēšanos ar šķidro krāsu. Jebkuru lielāku vai mazāku metāla izstrādājumu var nokrāsot izvēlētajā krāsā.
- Kāpēc izvēlējies pulverkrāsošanu?
- Pirms trim gadiem novembrī valsts svētku laikā, kad ātri satumst, nolēmu izgatavot apgaismojumu mājas iebraucamajam ceļam. No metāla izgatavoju lampu un domāju, kā to nokrāsot. Biju dzirdējis, ka vislabākā ir pulverkrāsošana. Man visam ir jābūt perfektam, ja kaut ko daru, tad rezultātam ir jābūt vislabākajam. Šis princips ir spēkā arī „TTR Company” produkcijai. Šobrīd uzņēmums ir mazs, tāpēc var izcelties tikai ar kvalitāti, nevis kvantitāti. Tomēr, arī palielinot apjomu, negribu zaudēt kvalitāti. Lai  uzņēmums būtu liels, nezaudējot augstu kvalitāti, uz to virzīšos palēnām, bez liekas steigas. Protams, par labi paveiktu darbu ir jābūt arī labai samaksai. Ja cilvēki redzēs, ka te var pietiekami nopelnīt, uz Api strādāt uzņēmumā brauks no citām pilsētām. Taču pagaidām vienā personā esmu srādnieks un priekšnieks. Ceru, ka talkā nāks brālis, kurš ir atgriezies no Skotijas. Tiesa, nav slikti, ka esmu spiests apgūt visus procesus no A līdz Z. Tas nozīmē, ka varēšu kompetenti pārraudzīt darbu.  
- Kādi bijuši nozīmīgākie pasūtījumi?
- Norvēģijā tiek būvētas mājas ar velēnu jumtiem. Tiem ir vajadzīgi metāla āķi jeb kronšteini, kuri notur velēnu atbalsta plakni. Tiem ir jābūt gan izturīgiem, jo velēna ir smaga, gan arī glītiem. Sākumā šos metāla izstrādājumus gatavoja cits uzņēmums, taču varējām piedāvāt labākus – ar lāzeru grieztus kronšteinus, kuri krāsoti ar pulverkrāsošanas metodi. Tāpēc Latvijas uzņēmums, kas piegādā guļbūves mājas Norvēģijas pasūtītājam, izvēlējās „TTR Company” produkciju. Vietējie var redzēt, piemēram, metāla žogu, kas ietver SIA „4 plus” uzņēmuma teritoriju. Apes novada pašvaldības pasūtījums ir Raganu klintis norobežojošās barjeras. Sākumā bija iecere izmantot barjeras, kādas ir redzamas rekonstruētajā Dzirnavu ielā - cinkotas. Ieteicu krāsot brūnas, jo tādas barjeras labāk iederas dabiskajā vidē pie klintīm. Tagad visiem prieks, ka norobežojums labi izskatās. Līgatnē gatavo galda virsmas no ozolkoka. Tām vajadzīgas skaistas metāla kājas. Tādas varu piedāvāt, tāpēc par kopējā darba rezultātu prieks ir abpusējs. 
Darba ir daudz. Meitiņu, kurai tikko palika gadiņš, redzu tikai no rītiem un vakaros. Viņa saka – tete un puķe. Gribētos vairāk būt kopā, jo katru dienu Jete apgūst kaut ko jaunu. Taču nedrīkst atslābt, jo jāatmaksā uz 7 gadiem ņemtais kredīts. Ir tāda filma „Septiņi gadi Tibetā”, tāpēc saku, ka arī man tagad jāiztur septiņi gadi Tibetā. Domāju, ka pēc tam būs vieglāk.
- Vai neatlaidība ir svarīgākais priekšnoteikums, lai varētu veiksmīgi īstenot ieceres?
- Ne tikai. Galvenais ir ģimenes atbalsts, jo bez tā nekā nebūtu. Mana stiprā aizmugure ir sieva Justīne, vecāki un brālis. Lielu atbalstu sniedz vecākais brālis, kas nekad neatsaka un vienmēr palīdz ar viedu padomu. Gadu vajadzēja strādāt bez atlīdzības, tāpēc vecāki palīdzēja. Protams, būtisks bija arī projekta finansējums. Tas bija stimuls visu sākt un turpināt, turklāt bez projekta nevarētu saņemt kredītu bankā. Tā būtu liela avantūra – sākt uzņēmējdarbību bez finansējuma. Ja projekts netiktu atbalstīts, tad man vajadzētu turpināt strādāt par ekskavatoristu. Taču gribējās būt pašam saimniekam, nevis strādāt citiem.
- Kāpēc maz ir jauno, kuri izvēlas veidot savu uzņēmumu, nevis doties uz lielākām pilsētām vai ārzemēm?
- Man uz to ir mazliet filozofisks skatījums. Uzskatu, ka padomju varas gados daudzi tika pārvērsti par strādniekiem. Nepastāvēja iespējas attīstīt savu uzņēmējdarbību. Tagad, kad to var darīt, tad reti kurš vēlas strādāt savā uzņēmumā. Labāk šķiet kaut kur pastrādāt, ātri nopelnīt un nedomāt par rītdienu. Mani vecāki vienmēr bijuši kārtīgi strādnieki. Taču arī viņi sākumā bažījās, vai man vajadzētu uzņemties risku, kas saistīts ar sava uzņēmuma veidošanu. Tagad, protams, visi ir priecīgi. Lai gan jāstrādā ir daudz un smagi, tas ir saprotams – sākums vienmēr ir grūts. Visu pats izbaudu, lai saprastu, kā tas ir.
- Cik svarīgi ir atrast īsto ideju, kuru vērts īstenot?
- Iespējams, man tā bija gan nejaušība, gan likumsakarība, ka izvēlējos metālapstrādi un tieši pulverkrāsošanu. Alūksnes novadā tādu pakalpojumu nav, tāpēc iepriekš un arī tagad cilvēki brauc uz Api, kur tādus darbus veic Jānis Kaktiņš. Pie viņa veidojas rindas. Ja šajā pusē būtu labi attīstīta metālapstrāde, tad varbūt neizvēlētos šo nozari. Tagad pulverkrāsošanā man tuvākajā apkārtnē konkurentu nav, tāpēc darba netrūkst. Sadarbības partneri Cēsīs bija viegli atrast, jo tur strādā mans paziņa. Katrs labāk kontaktus veido ar zināmiem cilvēkiem. Cēsīs kolēģi ir tādi paši jauni, arī viņiem ir dažādas idejas, kuras vēlas īstenot sadarbībā. Cēsnieki gatavo lielākas konstrukcijas, bet sīkākas detaļas ar glanci gatavoju es.
- Var redzēt, ka uzņēmums aug – tā telpas aizņem ēkas divus stāvus.
- Pašlaik tiek iekārtots birojs, kas ir aprīkots ar datoriem. Tie ir nepieciešami, lai pasūtītu detaļas, iepirktu materiālus un instrumentus, rakstītu un izprintētu pavadzīmes. Līdz šim tas tika darīts mājās. Esmu sācis apgūt rasēšanas programmu, lai vienkāršas detaļas varētu pats uzrasēt, izmantojot vajadzīgos izmērus. Ja kāda detaļa ir nepieciešama konstrukcijai, varu pats to rasēt un pasūtīt e-pastā. Tas paātrina šo procesu. Pašlaik pirmajā stāvā ir telpa metālapstrādei, strūklošana notiek ārpusē, viena telpa ir detaļu sagatavošanai krāsošanai, vēl viena – pulverkrāsošanai. Drīz kļūs par šauru, tāpēc krāsotava un noliktava ir jāpaplašina. Otrajā stāvā ir plašs birojs, noliktava pulverkrāsām, pasūtītajām detaļām un gatavajai produkcijai. Turpmāk jādomā par transportu, ar ko atvest materiālus un aizvest produkciju. ◆

Kategorijas