Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pašiem sava autoskola

Līga Vīksna

2015. gada 11. septembris 00:00

12

Kājnieku skolā Alūksnē šonedēļ darbu sāka Militārā transporta vadītāju mācību grupa, kur karavīriem ir iespēja iegūt C kategorijas autovadītāja apliecību. Kājnieku skolā ir pirmā un vienīgā šāda civilā autoskola Latvijas Nacionālajos Bruņotajos spēkos (NBS), tādēļ mācīties uz Alūksni brauks karavīri no dažādām NBS vienībām.

Pirmajā grupā – deviņi
karavīri
Kājnieku skolas komandieris pulkvežleitnants Rinalds Buls ir gandarīts, ka izdevies izveidot pašiem savu autoskolu. “Idejas līmenī iecere par savu autoskolu bija vairākus gadus – tagad tā īstenota. Prieks redzēt pirmos deviņus karavīrus, kuri būs mūsu pilotkurss un pirmie izies apmācību. Līdztekus tam veiksim nepieciešamos uzlabojumus apmācību procesā,” saka R.Buls.
Kājnieku skolas Militārā transporta vadītāju mācību grupas vecākais pasniedzējs-instruktors Guntars Lizdiks atzīst, ka jaunā autoskola ir izaicinājums Latvijas NBS, jo pirmo reizi armijas vēsturē tiek atvērta šāda autoskola. “Kopš 2006.gada karavīrus, kuriem jau bija autovadītāja apliecība, apmācījām specifikācijā par militāro vieglo un kravas tehniku: izmantošanu apgrūtinātos apstākļos, bezceļu braukšanu, autovadīšanu dienā un naktī, ūdens šķēršļu pārvarēšanu, sagatavojam karavīrus arī braucieniem starptautiskajās miera uzturēšanas misijās. Ar katru gadu arvien vairāk nostiprinājās vēlme izveidot savu autoskolu, lai karavīri varētu iegūt autovadītāja apliecību un uzreiz līdztekus mācīties arī specifikāciju militārās tehnikas vadīšanā. Turklāt tādējādi arī netiek kavēts dienests,” saka G.Lizdiks.

Domā par paplašināšanos
Ar kursantiem strādās divi sertificēti pasniedzēji un pieci braukšanas instruktori. Pats G.Lizdiks ieguvis gan pasniedzēja kvalifikāciju, gan braukšanas instruktora un tehniskās informācijas pasniedzēja kvalifikāciju. Viņš atzīst – šī būs arī iespēja apmācību veikt lētāk. “Pērn oktobrī sākām gatavošanās darbus autoskolas izveidei. 11 mēnešu laikā sertifikāciju izgāja instruktori un pasniedzēji, sertificējām mācību klasi un mācību automašīnu. Šobrīd apmācībām izmantosim vienu kravas automašīnu. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem grupā kursantu skaits var būt 3 līdz 30. Nākotnē plānots papildus iegādāties gan vieglo militāro transportu, gan kravas mašīnas, ko arī izmantos apmācībām. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka kursa apmācībām jānotiek vismaz 5 nedēļas – mums tas būs līdz 8 nedēļām,” viņš saka.
Mācīsies arī pilsētas ielās
Praktiskās braukšanas apmācības notiks autodromā Kājnieku skolas teritorijā un Alūksnes ielās, kur atļauts pārvietoties smagajam autotransportam, bet visvairāk – Gulbenē, kur arī kārtos valsts eksāmenu. “Pirmajiem kursantiem sekmīgi kurss jāpabeidz, lai rādītu priekšzīmi nākamajiem kursantiem. No viņu centieniem un sekmības būs atkarīgs arī pasniedzēju un instruktoru darba novērtējums Ceļu satiksmes un drošības direkcijas reitingā, jo ir jābūt noteiktam kursantu skaitam, kas eksāmenu nokārto ar pirmo reizi,” norāda G.Lizdiks.
Nākamgad iecerēts ieviest vēl vienu jauninājumu: radīt iespēju jauniesaucamajiem karavīriem Kājnieku skolā līdztekus pamatapmācības kursam iziet B kategorijas autovadītāja apmācību un nokārtot tiesības, pēc tam arī C kategorijai. ◆

Kategorijas