Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saglabāt skolu vēsturi

Diāna Lozko

2015. gada 11. septembris 00:00

4

Pagājušās nedēļas nogalē Alūksnes muzejā tika atklāta izstāde “Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijai – 105”.
 
Sniegt pašu labāko
Izstādē aplūkojamas dažādas vēstures liecības no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas muzeja. Lielu ieguldījumu skolas vēstures izpētē ieguldījis ilggadējais Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas direktors Gunārs Stradiņš. Viņš mīlējis darboties muzeja veidošanā un centies tam sniegt pašu labāko. Kādu interesantu gadījumu atceras G.Stradiņa dzīvesbiedre Ilga Stradiņa. “Reiz es biju iegādājusies audumu aizkariem, bet Gunārs bija pamanījis, ka lielais galds skolas muzejā bijis pavisam nobružāts. Viņš ieskatījās manā aizkariem nodomātajā drēbē, un man pat nebija nekādas domas iebilst pret. Tā no šī auduma skolas muzejā uz galda vēl aizvien stāv uzšūts galdauts,” izstādes atklāšanā stāstīja I.Stradiņa, kura ekspozīcijas vajadzībām Alūksnes muzejam ļāvusi uz laiku izrādīt arī G.Stradiņa Triju Zvaigžņu ordeni, ko viņš ieguvis 2010.gadā.

Lai kļūtu par novada
izglītības un skolu muzeju
Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vēstures skolotāja Iveta Mikijanska uzsvēra, ka G.Stradiņa mērķis, sākot veidot skolas muzeju, bija radīt muzeju, kurš ar laiku kļūtu par visa Alūksnes novada (tolaik - Alūksnes rajona) izglītības un skolu muzeju.
“Es domāju, ka šī izstāde ir kā mazs solītis uz to, lai izglītības vēsture mūsu novadā būtu stipri rūpīgāk jāapkopo un jāglabā. Ir jāizvērtē, ko nodot šim muzejam un ko atstāt skolu muzejiem. Mani urda jautājums, kur paliek tā vēsture, kad skola beidz pastāvēt? Kas notiek ar visu to labo, kas gadu gaitā ir sakrāts? Arī mūsu skolas muzejs ir ģimnāzijas sirds, kurā ir visas skaistās un arī sāpīgās atmiņas, ko piedzīvojuši šīs skolas absolventi. Mūsu muzejā ir daudzas unikālas lietas, un absolventi arī dāvina daudzus unikālus eksponātus. Piemēram, viena absolvente uzdāvināja mums 1961.gada absolventa speciālo cepures piespraudi, kādas mums muzejā nebija,” sacīja I.Mikijanska.
Gan skolas oriģinālo karogu, kurš datējams ar 1938.gadu, gan arī daudzas citas vēstures liecības, kuras skar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju, varēs aplūkot Alūksnes muzejā līdz 29.septembrim. Izstādē pieejama arī muzejpedagoģiskā programma: “Kāda bija skola pirms 105 gadiem?” – skolēni līdz 9.klasei var mācīties lasīt veco druku, rakstīt ar tinti un spēlēt vēsturiskās atjautības spēles. Lūgums iepriekš pieteikties pa tālruni 25665538. ◆

Kategorijas